imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így nyírhatod ki a mindent bezáró Command + Q-t


Friss Macesként nagyon sokszor meggyűlt a bajom a Command + Q-val, azaz a mindent bezáró billentyűkombinációval. Ez oda vezethető vissza, hogy Windowson Command billentyű helyén az Alt Gr található, amivel a @ idézhető elő. Ideje kinyírni ezt a gombkombinációt! 

Nemrég olvashattatok tőlünk egy cikket, amiben összeszedtük a legfőbb különbségeket a Windowsos és Maces billentyűzetek között. Ennek kapcsán merült fel a Command + Q is, ami az éppen használt program bezárására alkalmas. A gond csak az vele, hogy a Command gomb közvetlenül az Option gomb mellett van, mindkét oldalon.

Ha kukacot szeretnénk írni, akkor rendre könnyen félreüthető, ezzel pedig véletlen bezárhatjuk az adott programot, például egy szövegszerkesztőt vagy egy böngészőt.

A másik gond az, hogy ez egy rendszer shortcut, így nem törölhető, maximum egy másik parancsot adhatunk meg erre a billentyűkombinációra. A legegyszerűbb megoldás, ha egy olyan funkciót állítunk be a helyére, amivel lényegében semmi nem változik, de észrevesszük, hogy félrenyomtunk.

A Színinvertálás erre kíváló megoldás, ami alapesetben nem aktív funkció. A Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűparancsok > Kisegítő lehetőségek > Színinvertálás opciót pipáljuk be. Ez után kattintsunk a shortcutra és egyszerűen nevezzük át Command + Q-ra.

Ennél szerintem van egy sokkal jobb megoldás is, ugyanis a Command + Q alapvetően hasznos parancs, kivéve, amikor akaratlanul zárunk be vele valamit. A Karabiner segítségével rengeteg féle képpen szabhatjuk személyre a Mac billentyűzetét, köztük a Command + Q-t is. Miután letöltöttük és feltelepítettük (előfordulhat, hogy engedélyezni kell a külső fejlesztőtől származó tartalmat a Rendszerbeállításokban), nyissuk meg.  A Complex Modifications fülön hozzáadhatunk előre megírt szabályokat.

Kattintsunk az Add rule, majd az Import more rules from the Internet opcióra. Itt keressük meg a Prevent unintended command-q (rev 2) kiterjesztést és kattintsunk az Import gombra. Ezzel 3 rule-t adhatunk meg, de vigyázzunk, mert hierarchikusan felülírják egymást. Tehát, ha beállítjuk például a Quit application by pressing command-q twice szabályt és alá kerül a Quit application by holding command-q akkor a felső felülírja az alsót.

Viszont, ha felülre kerül például a Quit Safari by pressing command-q twice és Quit application by holding command-q, akkor a Safarira az első szabály lesz érvényes, a többi alkalmazásra pedig a második. Érdekesség, hogy a Quit application by holding command-q, azaz a lenyomva tartással bezárás értékét a Parameters fülön átállíthatjuk át.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!