imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így ölte meg az Apple a különböző csatlakozókat


Amióta beindultak az iPhone 7 pletykák, azóta hallani azt a híresztelést is, hogy az Apple leveszi a telefonról a jack-csatlakozót, és marad a Lightning port a fülhallgatók számára. Most azzal nem foglalkozunk, hogy ez vajon mennyire reális, viszont a Verge összeállított egy érdekes listát az Apple által „megölt” csatlakozókról.

Az Apple sosem félt a radikális lépésektől, még akkor sem, ha azok borítékolható módon hangos nemtetszést váltottak ki a felhasználókból. Ilyen a különböző csatlakozók elhagyása is, amiben, ha úgy tetszik, mindig is élen járt az Apple. Ezek a legtöbbször jól megindokolható lépések voltak, és igazából ma már senki sem sírja vissza a különböző elavult csatlakozókat, adathordozókat.

A konkurencia persze mondhatná, hogy könnyű az Apple-nek, hiszen olyan stabil felhasználóbázisa van, akik lenyelik ezeket a radikális lépéseket. És igazuk is lenne. Floppy-meghajtó, optikai meghajtó, SCSI, VGA – ezeket mind évekkel a konkurencia előtt szüntette meg az Apple, mondhatnánk azt is, hogy ők tették meg az első lépést az elavult portok és meghajtók eltüntetésében. A fő kérdés azonban: meddig élhet egy-egy csatlakozó az Apple-termékekben? Konkrét számot nehéz lenne mondani, de a Verge ábrájából érdekes következtetéseket vonhatunk le:

Forrás: The Verge
Forrás: The Verge

Láthatjuk, hogy egy-egy csatlakozó (vagy adattároló megoldás) nagyjából 15 évig bírja az Apple-termékekben. A portmészárlás legjelesebb szereplője az első iMac volt, itt hagyták el az ADB (Apple Desktop Bus) és SCSI-csatlakozókat, valamint a floppymeghajtót. Cserébe viszont bevezette az USB-csatlakozót, ezzel az első olyan számítógép lett, ami csak ezt használta. Ez hatalmas felháborodást váltott ki akkoriban, csakúgy mint az optikai meghajtó mellőzése az első MacBook Air esetében. Az Apple még az olyan saját fejlesztésű csatlakozókkal is csúnyán elbánt egy idő után, mint amilyen a FireWire volt.

Az ábra ugyan nem tér ki az olyan finomságokra, mint a Mini-VGA, Mini-DVI, Micro-DVI vagy Mini DisplayPort csatlakozók, egy kalap alá veszi őket az eredeti szabványokkal, de így is jól látszik, hogy a jack-csatlakozó egy igazi kakukktojás. 32 éve, tulajdonképpen az első Macintosh óta szinte kivétel nélkül minden Apple-terméken megtalálható a közel 140 éves múlttal rendelkező, mai 3,5 mm-es formájában is legalább 50 éve jelen lévő csatlakozó. A 32 év pedig kétszer annyi, amennyit egy átlagos csatlakozó megél az Apple kínálatában.

Az iMac igazi mészárszék volt az idejétmúlt csatlakozók számára. | Kép forrása: The Verge
Az első iMac igazi mészárszék volt az idejétmúlt csatlakozók számára. | Kép forrása: The Verge

John Gruber is írt a Verge-féle ábráról, ő azt fűzte hozzá, hogy hiányzik róla az Ethernet-csatlakozó – és valóban: ugyan ma is megtalálható egy-két készüléken, a hordozható gépekből egy ideje már száműzte az Apple. Gruber szerint a portelhagyásra nem is csupán a konkrét csatlakozóktól történő megszabadulás készteti az Apple-t, sokkal inkább a kábelektől való megszabadulás, amire jó példa az Ethernet. Kiemeli azt is, hogy az Apple nem tiltja meg, hogy egy-egy csatlakozót használjunk: most is van Thunderbolt–Ethernet adapter, és lesz Lightning–jack átalakító is. Az átalakítókkal viszont pont azt érik el amit szeretnének: eltántorítanak az adott csatlakozó használatától.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Apple valóban elhagyja-e a jack-csatlakozót a következő iPhone esetében, de azt érdemes figyelembe venni, hogy nagy múltjuk van a portok kinyírásában. És ugyan az adott időben az ilyen lépések hatalmas visszhangot és óriási kritikákat váltanak ki, szépen lassan el is feledkezünk róluk, és természetesnek vesszük, hogy a technika fejlődik, egyes megoldásokat pedig újak váltanak.

Forrás: The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!