imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így oszthatod meg biztonságosan fényképeid!


Bár az úgynevezett EXIF adatok általában sokat segítenek a fényképeid rendszerezésében, ugyanakkor egyben veszélyt is jelenthetnek a magánszférádra. Most megmutatjuk, hogy oszthatod meg úgy a képeid, hogy közben nem árulsz el többet magadról, mint amennyit szeretnél.

Kezdjük az elején: mi is az az EXIF? A meghatározáshoz rögtön át is adnám a mikrofont a Wikipédiának:

Az EXIF olyan információk gyűjtőneve, amit jellemzően a digitális fényképezőgépek használnak és az általuk készített képfájlban tárolnak. Célja a fénykép módosítása nélkül olyan információk elhelyezése a képfájlban digitális formátumban, amik a kép készítésének körülményeit írják le.

Magyarul amikor elkészítesz egy fényképet – teszem azt, az iPhone-oddal –, akkor általános esetben a telefon minden kép mellé egy rakat egyéb adatot is rögzít. Ilyen például a fotózáshoz használt készülék típusa, zársebesség, volt-e vaku vagy sem, sőt, még a készítés helyszínének GPS koordinátái is ott lesznek. Ez alapvetően előnyös, hiszen segíthet rendszerezni a képeket, újra felhasználni egy-egy jól sikerült kép beállításait, és emiatt láthatjuk a Fotók appban a térképen, merre készítettük a képeket.

Igen ám, de ezek az adatok sok esetben a képekkel együtt vándorolnak (nyugi, a Facebookra nem). Ha elküldöd valakinek, feltöltöd a blogodra és a többi, akkor azzal ezeket az információkat egy az egyben kiadod egy külső félnek. Márpedig nem biztos, hogy szeretnéd, ha a macskádról otthon készült, később a netre feltöltött fotó alapján bárki megtudná, merre is laksz pontosan.

Adja magát a gondolat, hogy akkor egyszerűen csak távolítsuk el ezeket az EXIF adatokat, hiszen ezt elég könnyen megtehetjük a legtöbb képszerkesztő appal. Na igen, csak akkor bukjuk a fent ecsetelgetett előnyöket, amiért kár lenne. Ekkor jöhet képbe egy egyszerű kis ingyenes alkalmazás, a PixlMet (természetesen több más, hasonló applikáció is megtalálható az App Store-ban, nekem ez vált be).

Mikor megnyitjuk az alkalmazást, rögtön egy „Camera Roll” szerű felületen találjuk magunkat. Ha rákattintunk egy fotóra, azonnal meg is nézhetjük, milyen adatokat tárolt mellé a telefonunk. De a lényeg nem ez, hanem a megosztás menü a bal alsó sarokban. Erre kattintva felugrik a lehetőség, hogy „Share Photo Without Metadata”, azaz EXIF adatok nélkül oszthatjuk meg a képet.

Az app ilyenkor lényegében ideiglenesen duplikálja a fotót. A másolt példányról letöröl minden EXIF adatot, majd azt osztja tovább. Ezután a másolatot törli, így nekünk megmarad az eredeti, részletes információkkal ellátott fényképünk magánhasználatra, míg a világ többi része csak magát a képet láthatja, bármiféle árulkodó információmorzsa nélkül.

PixlMet letöltése az App Store-ból

Ha mobilos fotózásról van szó, akkor még a Google egykori alelnöki is inkább az iPhone-t ajánlja. Kiemelten méltatta az iPhone 7 Plus képességeit, amiket ha szeretnél te is élvezni, akkor ehhez most jelentős kedvezménnyel szerezhetsz be egy készüléket.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!