imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így rendezte át a Szilícium-völgyet az Apple


A techóriás központja Cupertinóban található a cég megalapítása óta, a környék pedig jelentősen átalakult az elmúlt néhány évtizedben. Öveket becsatolni, időutazásra felkészülni!

Amikor 1976-ban Steve Jobs és Steve Wozniak megalapította az Apple-t, akkor valószínűleg még csak fogalmuk se volt arról, hogy mekkora hatással lesz cégük a saját környezetükre. Az azóta eltelt 41 év során szemmel látható változások mentek végbe nem csak Cupertinóban, hanem az egész Szilícium-völgyben.

8e2c60ef203689398b4c19757c8a5569
Apple Campus One – Infinite Loop

Persze nem az Apple volt az első cég, ami forradalmasította a környéket. A régi időkben például a most épülő Apple Campus 2 helyén állt a HP főhadiszállása, ahol Steve Jobs is járt nyári diákmelósként. Aztán, mikor már Jobs cége jócskán túlnőtt a HP-n is, 2011-ben megvásárolták tőlük ezt a hatalmas területet.

Steve ekkor beszélt először az épülő űrhajóról, amit úgy terveztek, hogy 12 000 munkavállaló befogadására legyen elegendő. A friss adatok szerint ennél egy kicsit tágasabbra sikerült végül a Campus 2 kialakítása, 14 200 fő lesz a befogadóképessége.

olda_cupertino
Cupertino – 1961

Chris Espinosa, az Apple egyik legkorábbi alkalmazottja egy 1961-es fotót osztott meg Twitterén Cupertinóról. A felső képen a régi, sivár környék látható, az alsón pedig az Apple Maps legfrissebb előnézeti képe. Ha nem ugyanabból a szögből készült volna a két kép, akkor nehéz lenne megmondani, hogy ugyanazt a helyet ábrázolja.

Santa Clara-t, ahogy az egész Szilícium-völgyet is, az idő során megannyi startup tech cég és nagyobb vállalat lepte el, és az Apple is óriási növekedésen ment keresztül. Egy garázscégből a világ legnagyobb biznisze lett, ami rengeteg energiát használ és emberek ezreit alkalmazza, akik az USA legkülönbözőbb pontjairól érkeztek Cupertinóba.

new_cupertino
Cupertino – 2017

A város benépesedett, rengeteg új lakóterület épült, ami vonzotta a kereskedőket. A megnövekedett lakosság, autóforgalom, az új házak energiafelhasználása, a szeméttermelés robbanásszerűen megnőtt rövid időn belül.

Éppen ezért kiemelten fontos a környezet megóvása, amire az Apple extra figyelmet fordít és pénzt nem sajnálva folyamatosan a zöld területek növelésére törekszik. Steve igen közel állt a természethez, szavai megfontoltságot és tudatosságot sugalltak, ami jellemző az Apple teljes filozófiájára is.

macgpic-1481212634-25780075285567-jpt

Tim Cook egy nyilvános beszélgetés során azt mondta, hogy Steve Jobs DNS-e teljesen beépült az Apple-be, a gondolkodásmódja pedig öröklődik a cégen belül. Továbbra is kiemelten fontos számukra a környezetvédelem, a felelős tervezési és termelési folyamat pedig elengedhetetlen.

A jelenlegi Infinite Loopon lévő Apple Campus 1 80%-a beton és 20%-a zöldterület. Az új főhadiszálláson, az Apple Campus 2-n ez pont fordítva lesz, 80% zöldterületet álmodtak meg az almás cégnél és mindössze 20% lesz a betonépítmény. Többször kihangsúlyozták, hogy helyi nevelésű fákat telepítenek az irodaparkba, illetve a cég szerint a zöld környezet a munkavállalókra is jobb hatással van. Ehhez még hozzácsaptak pár ezer napkollektort, így az új központ 100%-ban megújuló energiával fog működni.

Az Apple környezettudatosságával befolyásolja a konkurens cégeket is. Például a Google az utóbbi időben rendesen belehúzott és jelentős változást értek el a szerverparkjaikat illetően. Jelenleg az Amazon lóg még ki egy kicsit a sorból, de valószínűleg Jeff Bezos cége is készen áll a változásra, csaknem akarnak örök sereghajtók maradni.

Forrás: Cult of Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!