imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így rögzítsd legjobb pillanataid FaceTime-olás közben


Nincs mit szépíteni, a személyes élményeket mára már egyre gyakrabban váltják fel a gyors telefonálások és video hívások. Így pedig teljesen jogosan merül fel az igény, hogy ezeket a pillanatokat meg is őrizhesd.

A lehetőségek tárháza mindenki számára végtelen, hogy videohívásokat indítson, kvázi már mindenütt: Skype-on, Messengeren, Viberen, még kaputelefonon is elérhető a funkció. Azonban, ha megkérdezel bárkit, aki iPhone-t, iPadet vagy Macet használ, tuti, hogy százszor inkább választja az Apple saját megoldásait. Nem is értjük miért…

Mikor Steve Jobs 2010-ben bejelentett a funkció érkezését iOS-re és macOS-re, talán még nem is sejtették milyen óriási lehetőséget tartogat a szolgáltatás. A kezdetben még csak videohívásokat támogató alkalmazás később kibővült a videó nélküli, csak hanghívásos opcióval. Majd az iOS 12 érkezésével már akár 32-en is összekapcsolódhatnak egy beszélgetésbe.

A Skype 2000-res évek beli egyeduralmát egyértelműen sikerült megtörniük. Sok éves nyűglődésnek vetett véget az Apple azzal, hogy bemutatta nemcsak stabilitása, de exkluzivitása (mivel csak Apple készülékek közt működik) miatt is rendkívüli szolgáltatását, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend és számtalan lehetőséget rejteget még.

A következő trükk segítségével pedig válaszd bármely hívási lehetőséget, a legjobb pillanatokat újra és újra visszapörgetheted, mert beszélgetéseidet néhány kattintással rögzítheted.

FaceTime hívások rögzítése Macen

 • Indítsd el a FaceTime alkalmazást a gépeden és ha nem félsz attól, hogy lemaradsz bármiről, már nyomhatod is a hívást.
 • Nyisd meg a QuickTime Player appot (ha nem ezt használod alapértelmezett videó lejátszóként, akkor a legegyszerűbb Spotlight kereséssel kitallózni) és a felső menüsoron a Fájl menü > Új képernyőfelvétel pontjával indíts egy új képernyő rögzítést. Igen, gyakorlatilag egy képernyőfelvételt készítünk.
 • Mielőtt megkezdenéd a felvételt, lehetőséged van kiválasztani a hang és képforrásokat.
 • Ha még nem megy a felvétel, a QuickTime app közepén egy piros pöttyös gombot láthatsz. A gomb melletti fülecskét lenyitva kiválaszthatod az elsődleges hangforrást. Ez lehet maga a géped beépített mikrofonja vagy ha bármilyen csatlakoztatott eszközt, pl. AirPods, de bármilyen más mikrofonos füles is, sőt még Apple TV is.
 • Ha kiválasztottad a hangforrást, nincs más dolgod, mint a kis piros gombra nyomni és elindítani a felvételt.
 • Ekkor a QuickTime feltesz egy, a rögzítendő képernyő felületére vonatkozó kérdést. Ha egyet kattintasz indul az egész képernyő felvétele, ha viszont nyomva tartod a trackpadet kijelölheted a képernyőnek csak egy adott részét. Az sem jelent gondot, ha nem jó felöletet jelöltél ki, az Esc lenyomásával újrakezdheted a kijelölést.
 • Indítsd el a felvételt.
 • A legjobb eredmény érdekében tedd teljesképernyőre a FaceTime hívást.
 • Ha végeztél, nincs más dolgot, mint a menüsor jobb felső részén a stop gombra kattintani.
 • A rögzítés befejeztével a QuickTime azonnal feldobja a rögzített videót, amit semmiféleképpen se felejts el menteni (Fájl menü > Mentés), mielőtt bezárnád az alkalmazást.

FaceTime hívások rögzítése iPhone-on és iPaden

Itt már több lehetőség közül is választhatunk, az egyik a fent leírt módszer kicsit megvariált változata. Ehhez fontos, hogy iPhone-odat vagy iPadet mindeképpen Lightning kábellel csatlakoztatnod kell a Macedhez, különben nem fog működni a trükk.

 • Csatlakoztast mobileszközöd a Macedhez.
 • Indítsd el a QuickTime-ot, de most a Fájl menü > Új képernyőfelvétel pontja helyet az Új videofelvétel lehetőséget válaszd.
 • Ekkor meg is nyílik a rögzítő felület, alapértelmezetten a géped beépített FaceTime kameráját használva.
 • Viszont most a kis piros pont melletti pöcökkel nemcsak hangforrást, de kamerát is választhatsz. Állítsd át a kamerát az iPhone-odra/iPadedre, a hangforrást pedig szintén oda vagy a használt fülesedre.
 • Már indíthatod is a FaceTime hívást.
 • Befejezés után a stop gombot most ne a felső menüsoron keresd, hanem a kis piros pötty helyén.
 • Mentés és bezárás, ennyi az egész.

Bónusz: így nem csak FaceTime hívásokat, de bármit rögzíthetsz Maceden, amit iPhone-oddal és iPadeddel csinálsz.

Ha viszont kihagynád a gépet az egészből, az Apple már az iOS 11-gyel elérhetővé tette a felhasználók számára iPhone-ok és iPadek képernyőjének és hangjának rögzítését az eszközön magán.

Hogy felvedd képernyődet hívás közben nem kell mást tenned, mint:

 • Elérhetővé tenned a Képernyőfelvétel lehetőséget a Vezérlőközpontban. Ehhez lépj a Beállítások >Vezérlőközpont menübe és a Vezérlők testreszabása lehetőségnél add hozzá a Képernyőfelvételt.
 • A Vezérlőközpontot elővarázsolva már ott is figyel a sor legvégén a fehér karikában fehér pötty.
 • Érintésre a gomb elkezd visszaszámolni és megkezdődik a felvétel, melyet később a képernyő tetején a piros sávra tappintva állíthatsz le (iPhone X-től ez a lehetősége az időt körülvevő kis piros buborékkal érhető el).
 • Indíthatod is a FaceTime hívást.
 • A felvétel befejeztével a telefonod automatikusan elmenti a felvett beszélgetést a Fotók alkalmazásba.

Ha nem kifejezetten a beszélgetésed szeretnéd rögzíteni és nincs szükséged a hangsávra, akkor még a felvétel megkezdése előtt 3D Touch-csal előhozhatod a mikrofon ki- és bekapcsolása opciót a Képernyőfelvétel gombot erősebben megnyomva.

A beszélgetések rögzítése QuickTime-mal vagy az iOS beépített Képernyőfelvételével szerencsére nemcsak a FaceTime hívások kiváltsága. Válassz bármilyen más platformot, a rögzítés ugyanúgy működik, csak máshol kell indítanod a hívást.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!