imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így spórolj tárhelyet a Messages app limitálásával


Mindegy, hogy 16 vagy 64GB-os iPhone-t használunk előbb utóbb el fog fogyni a tárhely ha nem figyelünk. Most adunk egy tippet, ami sokat segíthet azoknak, akik rendszeresen használják az Üzenetek alkalmazást.

Talán triviálisnak tűnik, de sokan mégsem figyelnek oda az alábbiakra. Ha hozzánk hasonlóan valaki sokat használja az Üzenetek alkalmazást, könnyen megtörténhet, hogy rengeteg helyet pazarol el olyan üzenetekre, amiket valószínűleg soha az életben nem fog többé megnézni.

A saját telefonomon mindössze 1,1 GB-ot foglalnak az iMessage üzeneteim (odafigyelek rájuk), de megnéztem Noi, és Red telefonját, nekik 7 illetve 8GB-nyi tárhelyet zabálnak fel az üzeneteik. Hogy lehet ez? Természetesen nem a szöveges üzenetek foglalnak sok helyet, hanem az iMessage-ben küldött képek és videók. Ezeket a képeket és videókat ugyebár megnézhetjük az üzenetek jobb felső sarkában lévő Részletek gombra koppintva, de ezeket a fájlokat valahol tárolni is kell, mégpedig az iPhone belső tárhelyén. Szerencsére van egy viszonylag egyszerű megoldás, hogy ne kelljen egyesével mazsolázni és törölni az üzenetek közül azokat melyek nagy méretű képeket és videókat tartalmaznak.

Így nézheted meg, hogy mennyi helyet foglal az Üzenetek alkalmazás

Első lépésként indítsátok el a Beállítások alkalmazást, és kövessétek az alábbi lépéseket:

1. Indítsd el a Beállítások appot, és válaszd ki az általános menüpontot
2. Válaszd a Tárhely és iCloud használatot
3. Koppints a Tárhely kezelésére
4. Nézd meg mennyi helyet foglal az Üzenetek alkalmazás

messages

Ahogy a fenti képernyőfotókon is látszik, Noi telefonján 7GB-ot foglalnak az üzenetek.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy az iCloud biztonsági mentések is 7GB-nyi tárhelyet igényelnek, hiszen a biztonsági mentések során az összes iMessage üzenetünket menti a készülék.

Mit tehetünk ha sok helyet foglalnak az üzeneteink

Amennyiben hozzám hasonlóan nem akarjátok megőrizni évekre visszamenőleg az összes üzenetet amiket valaha kaptatok, igencsak egyszerű a megoldás. Az alábbi lépésekkel beállíthatjátok, hogy a készüléketek automatikusan törölje az egy évnél régebbi üzeneteket.

1. Indítsd el a Beállítások appot és válasszátok ki az Üzenetek menüpontot
2. Görgess le az Üzenetek megtartásához
3. Válaszd ki, hogy 30 napig vagy 1 évig tartsa meg az üzeneteidet.
4. A felbukkanó menüből koppints a törlés gombra

messages_2

Ha ezután újra megnézed, hogy mekkora tárhelyet foglalnak az üzenetek, valószínűleg sokkal kisebb számot fogsz látni, mint korábban, főleg ha évek óta iPhone-t használsz, és készülékváltásnál visszarakod az összes korábbi iMessage-edet biztonsági mentésből.

A tippet köszönjük Bálintnak!

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Így szabadíts fel helyet az iPhone-odon

Fogy az iCloud tárhely? – Itt a megoldás

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!