imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így szabadíts fel helyet az iPhone-odon


Nincs idegesítőbb, mint az látni, hogy az eszközeink kezdenek megtelni. Ilyenkor az ember egyre jobban kezd spórolni a hellyel és azon gondolkozik mi is foglal ilyen sokat. De nem kell fukarkodni a hellyel, hiszen erre is van megoldás.

Mindenekelőtt mikor új iPhone-t veszünk, érdemes átgondolni mire is szeretnénk használni. Csak internetezésre, kapcsolattartásra és kevés alkalmazás használatára szeretnénk befogni eszközünk, akkor elég egy kisebb tárhelyű modell. Abban az esetben amennyiben az a célunk, hogy videókat nézzünk, zenét hallgassunk akár offline módban is, érdemes legalább 64 GB-os modellt választani, hiszen erre azért már rendesen fér minden. Ha ezek mellé esetleg a legújabb iOS-játékok fanatikusai is vagyunk akkor mindenképp valamelyik nagyobb kapacitású modellt válasszuk. Igazából, szerintem, ha tényleg átgondoljuk ezt vásárlás előtt és ennek megfelelően választunk iPhone készüléket, akkor a hely nem lehet probléma. De tegyük fel, hogy mégis az lesz, ilyenkor érdemes a következőket megpróbálni:

 

Fölösleges alkalmazások és zeneszámok törlése

A Beállítások alkalmazásban válasszuk az Általánost, majd a Használatot és végül a Tárolóhely alatt a Tárhely kezelését. Itt egy rövid összefoglalót kapunk mi van telepítve az iPhone-unkra, és hogy az mennyi helyet foglal az általa használt fájljaival együtt. A gyári alkalmazások esetében pedig azt írja ki, hogy mennyi helyet foglalnak az alkalmazáshoz kapcsolódó személyes adataink. A fölösleges vagy nem használt alkalmazásra koppintva törölhetjük azt. Ezt a lépést érdemes olyan alkalmazásokkal is megcsinálni amiket sokat használunk, és az App Store-ból utána egyből újratelepíteni. Ez azért hasznos, mert így a cache fájlokat is eltávolítjuk. A cache fájlokat használja az alkalmazás a gyorsítótárazáshoz, de ezeket néha fölöslegessé válásuk esetén se törli. Például a SoundCloud általában a meghallgatás után is megtartja a zeneszámokat, ami idővel felettébb sok helyet tud foglalni.

Ha az iPhone-on tárolt, az iTunes-ból szinkronizált zeneszámokat szeretnénk törölni, akkor ezt a Zene alkalmazásból tudjuk megtenni – egyenként vagy egyszerre az összeset. Egyébként, ha elvetemülten szeretnénk helyet felszabadítani, az összes képünket is hasonló mód törölhetjük. Fontos, hogy az iTunesban is adjuk meg, hogy ne akarja újraszinkronizálni ezeket a zeneszámokat, videókat, mert akkor idővel az lesz, hogy ugyanott leszünk, ahol elkezdtük.

ps

 

Az „egyéb” fájlok törlése

Amikor például az iTunes-ban megnézzük, hogy mégis hova tűnt a rengeteg hely a telefonunkról, belefuthatunk egy „egyéb” kategóriába – ez sokakat szokott idegesíteni. Mégis mi az az egyéb? Mi van benne? Alapvetően azok az adatok vannak itt, amik nem férnek bele más kategóriákba: dokumentumok, Safari gyorsítótár, a Mail adatai (például letöltött csatolmányok, stb.), streamelt és lementett iTunes-tartalmak. Ide tartoznak azok a cache-ek is, amik például az iCloud használata közben jönnek létre.

Sajnos néha a rendszer nem törli megfelelően ezeket az ideiglenes fájlokat, így képesek jelentős mennyiségű térhelyet elfoglalni az iPhone-unkon – főleg ha mondjuk egy 8 GB-os készülékkel rendelkezünk. A megoldás és a hely visszaszerzése szerencsére viszonylag egyszerű!

Amennyiben használható visszaállítási pontunk van a készülékről, érdemes törölni az összes tartalmat, majd visszaállítani a szükséges adatokat a biztonsági mentésből. Ehhez az iPhone-unk Beállítás alkalmazásában menjünk be az Általános menüpontba, majd válasszuk a Visszaállítás menüpontot. Itt válasszuk a „Összes tartalom, beállítás törlése” menüpontot. Ezek után megadjuk a jelkódunk és megerősítjük a választásunk. Majd a visszaállítási pont segítségével állítsunk vissza mindent ami fontos. Figyelem: Ezt a módszert csak abban az esetben használjuk, ha van biztonsági mentésünk a telefonról!

ps2

Persze sok egyéb mód is van, de ezek a legegyszerűbbek. Remélem, ha nem is hosszú távon, de a fentiekkel egy időre megoldódik olvasóink eme gondja. Amennyiben nem, érdemes lehet elkezdeni spórolni egy nagyobb tárhelyű iPhone-ra, és emellett érdemes figyelni az iSTYLE akcióit is – most például 199 900 Ft-ba kerül a 64 GB-os iPhone 5s. Áthidaló megoldás lehet valamilyen iOS-kompatibilis pendrive használata, hamarosan egy ilyen eszközt is tesztelünk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!