imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így szerezd vissza a hátralévő akkumulátoridő kijelzését


A legutóbbi Sierra frissítéssel az Apple elvett valamit az éltünkből. Ne tűrjük ezt a szemtelenséget, szerezzük vissza az aksiidő visszaszámlálót! Szerencsére az interneten számos alkalmazás készséggel áll rendelkezésünkre.

Nos, ez nem volt szép Apple! Apróságnak tűnik, de nekem erősen ráléptek a tyúkszememre azzal, hogy a macOS Sierra 10.12.2-es frissítésével eltávolították a lehetőséget, hogy egy kattintás után nagyjából be tudjam tippelni, mire számíthatok még üzemidő terén. Nem mondom, hogy erre alapoztam az életem, és készpénznek vettem a kijelzett időt, de például ha csak pár órára mentem el otthonról, ennek segítségével döntöttem el, hogy vigyek-e magammal töltőt vagy sem. Igaz az is, hogy gyakorlottabb felhasználó enélkül is elég pontosan be tudta tippelni, mire számíthat, de akkor is. Jó volt az ott és kész. Egy pontatlan (de folyamatosan frissülő) indikátor még mindig hasznosabb, mint a semmilyen. Fene a nagy perfekcionizmusukba.

Screen Shot 2016-12-14 at 11.22.23
Na mi hiányzik a képről?

Főleg, hogy nekem hiába magyarázzák, hogy nem volt pontos, meg a mai processzorok így meg úgy, és az iOS-en sose volt, mégse zavart. Akkor is tudom, hogy az elsődleges indok az új MacBookok aksiidejére érkezett panaszok voltak. És hát nem szép dolog ez a szőnyegalásöprős mutatvány. John Gruber, a Daring Fireball szerzőjének találó hasonlatával élve:

Olyan ez, mintha elkésnél a munkából, és azzal igazolnád magad, hogy földhöz vágod az órád.

Ami jó hír, hogy a megszokott helyen továbbra is látható a teljes töltöttségig hátralévő idő, ahogy az is, hogy melyik app zabálja a legtöbb áramot. De ez még kevés, nézzük milyen alkalmazásokkal pótolhatjuk az életünkben keletkezett űrt.

iStat Menus

istat-menus-stats

Ez a kis program már lehet, hogy ismerős lehet a számokat és statisztikákat perverz módon kedvelő geekeknek. Segítségével a menüsávba pakolhatunk ki mindenféle diagramokat, adatokat a rendszerfunkciók működéséről. A WiFi jelerősségétől kezdve a processzorok órajeléig minden monitorozható, többek közt az akkumulátor is.

Az alkalmazás, telepítése után egy rakat ikont fog kipakolni a menüsávra, amiket utána ki vagy bekapcsolhatunk. Ezek közül most az akkumulátorra vonatkozó rész lesz érdekes számunkra. A beállításokban választhatunk hét különböző megjelenési stílus között (többek közt a gyárit is), ha pedig az ikonra kattintunk az eredetihez hasonló legördülő ablakban láthatjuk a statisztikákat. Csak sokkal részletesebben, rengeteg mindent kilvasható: az aksi állapota, töltési ciklusok stb. És ami a legfontosabb, a lemerülésig hátralévő idő is.

Az iStat Menus 5 két hét próbaverzióval érkezik, majd választhatunk egyéni, vagy családi licenszek közül, 18 és 25 dollárért cserébe.

coconutBattery

coconutbattery-stats

Ez az egyik kedvenc akkumulátordiagnosztikai programom, ráadásul az iPhone aksikat is kezelni tudja. Amikor nálam is elkezdődött a 40%-ról lemerüléses történet, nem tudtam eldönteni, hogy tönkrement-e az aksim, vagy csak valami hiba van szoftveresen, esetleg beragadt egy program. Az alkalmazás remekül kijelzi a ciklusokat, a táp egészségügyi adatait, és kijelzi, hogy a gyári kapacitáshoz képest mennyit képes produkálni a használatban lévő akkumulátor.

A letisztult, alig pár megabájtos appnak szerencsére van menüsávba épülő ikonja is, és hasonlóan az iStathoz, az erre kattintva megjelenő menüből nyomon követhetjük, mennyi idővel számíthatunk még a töltöttség alapján. Ezen kívül kijelzi még a hőmérsékletet, a ciklusokat, és a kondíciót is.

A cocnutBattery ingyenesen letölthető, de ha hasznosnak találtad az appot, ezen a linken keresztül meghívhatod egy kávéra a fejlesztőt, megérdemli.

+1 Activity Monitor

Ha inkább a gyári megoldásokat preferálod, a beépített Activity Monitor alkalmazásban továbbra is látható a menüsávból eltávolított adat. Ehhez vagy Lauchpadból, vagy Spotlightból nyisd meg az említett appot, utána a fenti fülek közül válaszd az Energy opciót, és alul már láthatod is mire számíthatsz. Már csak azt nem értem, itt miért viselik el a pontatlan értékeket…

activity

Ha esetleg kiderülne valamilyen Terminal varázslat, amivel visszakönyöröghetjük a natív megoldást, mindenképpen frissítjük a cikket.

Idevágó szakirodalom: Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Forrás: 9to5Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!