imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így szerezte vissza a Verge újságírója ellopott iPhone-ját


A Verge amerikai tech oldal egyik munkatársától ellopták az új iPhone 6 Plus készülékét, de a Find my iPhone azonnali használatával és egy kis rafináltsággal rövid időn belül vissza tudta szerezni a sértetlen készüléket.

A történethez hozzá tartozik, hogy szerintem rendkívül felelőtlen volt Sam Sheffer, a Verge riportere, amikor úgy gondolta, jó ötlet farzsebében hordania az 5,5 hüvelykes kijelzővel ellátott iPhone 6 Plus készülékét. Én az iPhone 5s-emet sem merem hátul tartani, de egy ekkora készülék már végképp figyelemfelkeltő módon lóg ki egy átlagos méretű farzsebből.

Hajnali 3 környékén történt egy New York-i kocsmában, hogy Samnek feltűnt, hogy nincs nála az iPhone-ja. A szokásos szívroham következett, amit mindannyian átéltünk már, én legalábbis biztosan havonta legalább egyszer, amikor egy pillanatra nem találom a telefonom. A zsebek rutinszerű átkutatása után biztosra lehetett venni, hogy valaki kivette hátsó zsebéből mielőtt leült.

Testvére elővette iPhone 6 készülékét, és tárcsázta Sam telefonszámát: a hívás kicsöngött. Innen lehetett tudni, hogy a telefon nincs lemerülve, és a tolvaj sem kapcsolta ki, tehát az előzőleg aktivált Find my iPhone szolgáltatásnak működnie kell, és már csak GPS kapcsolat szükséges ahhoz, hogy megnézhessék a jelenlegi pozícióját egy térképen. Letöltötték gyorsan az iPhone 6-ra a Find my iPhone alkalmazást az App Store-ból, és reménykedtek.

Rövidesen a telefon megjelent a Find my iPhone alkalmazás térképén: a telefon a bárban volt valahol. Szintén a Find my iPhone alkalmazásból elindítottak egy hanglejátszást a telefonon, hogy legyen esély megtalálni a tömegben.

A helyzet még így sem volt könnyű, hiszen a bárban hangos volt a zene, és a sok részeg ember között egy iPhone-t megtalálni minden bizonnyal embert próbáló feladat. Már majdnem záróra volt, mikor megmozdult a telefont jelző pötty a térképen, úgy tűnt, a telefont kivitték a bárból, de rövidesen ismét visszavitték. Közeledett a záróra, már csak ezért sem volt tehát vesztegetni való idejük.

45 percnyi eseménytelen távoli hanglejátszás után elkezdte kérdezgetni a kocsmából távozó embereket, hátha láttak egy iPhone 6 Plus-t, gondosan ügyelve, hogy a lopás szándékát véletlenül se említse. Ezután a menedzsernek jelezte a történteket, miután már szinte kész volt feladni a keresést.

Csak hogy ekkor az út tuloldalára ugrott a telefon helyét jelölő pötty, úgyhogy ismét felcsillant a remény. Feltűnt neki egy gyanús alak, aki előbb taxit hívott, majd végül nem ült be, és valami azt súgta Samnek, hogy ő lesz, akit keresnek. Az ismételt hanglejátszás ezt be is bizonyította, úgyhogy már csak azt kellett kitalálni, hogyan szerezhetik vissza a telefont.

-Az iPhone-om! Nálad van az iPhone-om! Azt a mindenit, hát megtaláltad! Az iPhone-om! Ott csörög a kabátodban! – mondtam a lehető legnagyobb mosollyal az arcomon, mintha csak a lottót nyertem volna meg.

A figura szó nélkül elővette az iPhone-t és átnyújtotta jogos tulajdonosának. Sam és testvére még elbeszélgetett egy kicsit a “megtalálóval”, majd levonták a tanulságokat. Az újságíró az eset után a következőket tanácsolja iPhone tulajoknak hasonló esetre:

Soha, soha ne tartsd a telefonod a hátsó zsebedben
Add vissza a talált tárgyakat jogos tulajdonosának
A Find my iPhone működik, ezért érdemes megfelelően beállítani
Ne add fel a reményt
Mosolyogj, és légy kedves
Légy óvatos, és várd meg a rendőröket, ne csináld azt, amit Samék tettek

Ha esetleg veletek is előfordult hasonló eset, ne tartsátok magatokban, írjátok meg a kommentek közt!

Sam története eredeti formájában a The Verge oldalon olvasható.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!