imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Adatok autómatikus szinkronizálása Wi-Fi-n keresztül

Így szinkronizáld vezeték nélkül az iPhone-od a számítógépeddel


Ebben a cikkben bemutatjuk lépésről lépésre azt a folyamatot, mely során be tudjuk állítani az automatikus adatszinkronizációt egy számítógép (Mac vagy Windows) és egy iOS eszköz között.

Nagyon sok friss, főleg iPhone tulajdonos ismerősöm van, akiknek ez az almás világ egy kicsit még idegen, és nem igazán mozognak rutinosan benne. Eleinte én is így voltam ezzel; azonban, mihelyst az ember megismeri a rejtett funkciókat, nem fog az Apple zártsága többé gondot okozni.

Van ez a szereotípia, hogy az iTunes az iPhone-osok réme, és csak kínkeservesen lehet zenét varázsolni a telefonunkra. Nos, mi tagadás, az Androidos mappába dobálós módszer mellett az iTunes használata kissé zavarosnak tűnhet. Végeredményben azonban az iTunes egy rendkívül kényelmes és komplex program a tartalmak kezelésére.

A cikk végére azt fogjuk elérni, hogy a számítógépünk iTunes könyvtáraiban megtalálhassuk ugyanazokat a tartalmakat, mint amiket a telefonunkon tárolunk és fordítva. Persze, ennél sokkal több mindenre jó ez a program, de erről majd később beszélünk.

Vezetékes kontra vezeték nélküli szinkronizálás

Igaz ami igaz, a vezeték nélküli szinkronizálás messze nem olyan gyors, mintha egy kábel segítségével végeznénk azt. Ugyanakkor nem is feltétlenül ugyanarra való a kettő, hiába ugyanaz a végeredmény.

Akkor érdemes USB kábelt használnunk, ha villámgyorsan szeretnénk egy rakat zenét vagy videót szinkronizálni a telefonunkra, és épp rohanunk valahova. Ezt egyszerűen meg is tehetjük, kell hozzá értelemszerűen egy kábel, egy iPhone vagy iPad, és egy számítógép, ami lehet Mac vagy akár PC is. Korábban már fotókkal kapcsolatosan írtunk erről, de természetesen mindenféle más tartalmat is tudunk iTunes segítségével szinkronizálni.

A Wi-Fi-s megoldást azoknak ajánljuk, akik azt szeretnék elérni, hogy minden, ami megtalálható a család iOS eszközein, az automatikusan megjelenjen az otthoni számítógépeken. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

A művelet elvégzéséhez vegyük magunkhoz az almás telefonunkat / tabletünket / zenehordozónkat és egy adatkábelt. Kapcsoljuk be a gépünket és győzödjünk meg róla, hogy az otthoni router zavartalanul működik.

Ha már rutinos használója vagy az iTunesnak, akkor nyugodtan görgess a megfelelő szegmenshez, és kezdődhet a varázslat. Ha azonban most látod először a programot, akkor javasolt lépésről lépésre haladni, így biztosan sikeres lesz a beállítás.

Az iTunes telepítése és használata

1. Nyissunk meg egy böngészőt, persze, (ha ezt olvasod, akkor értelemszerűen már meg is tetted) és töltsük le az iTunes legfrissebb változatát.

Macen előre fel van már telepítve, a következők szerint tudjuk csekkolni, hogy a legfrissebb változat van-e meg nekünk:

  •  Nyissuk meg az iTunest.
  •  A képernyő tetején található menüsávon válasszuk ki az iTunes > Frissítések ellenőrzése (Check for Updates) menüpontot.
  • Az útmutatót segítségével telepítsük a legújabb verziót.

2. Ha letöltődött, kattintsunk a “Futtatás” (Run) gombra és várjuk meg, hogy megnyíljon a telepítő (installer).transfer-photos-iphone-w10-itunes-033. Most kattintsunk értelemszerűen a “Következő” (Next) opcióra. Adjuk meg programnak, hogy akarunk-e asztali ikont alkotni (desktop shortcut) és hogy be szeretnénk-e állítani az iTunest alapértelmezett zenelejátszónak.

4. Ha ezzel megvagyunk, akkor kattintsunk a “Befejezés” (Finish) feliratra.

transfer-photos-iphone-w10-itunes-04

Apple ID beállítása

1. Indítsuk el a frissen feltelepített iTunest.
2. Kattintsunk a felső menüsávban a “Fiók” (Account) menüpontra.w10-itunes-authorize-01

3. Majd válasszuk a “Bejelentkezés” (Sign In) lehetőséget.
4. Ha már rendelkezünk Apple ID-val, akkor itt tudunk bejelentkezni a fiókunkba. Miután ezt megtettük, tovább is léphetünk a következő bekezdésre. Ha nincs még Apple fiókunk, akkor kattintsunk az “Új Apple ID létrehozás” (Create New Apple ID) opcióra.

 

w10-itunes-create-id-02

5. Kattintsunk értelemszerűen a “Következő” (Continue) gombra, majd pipáljuk ki a dobozt, amivel elfogadjuk a felhasználási feltételeket (agree terms and conditions).
6. Majd kattintsunk az “Elfogadásra” (Agree).
7. Adjuk meg az e-mail címünket, egy új jelszót, majd még egyszer ugyanezt a jelszót.

w10-itunes-create-id-04

8. Állítsuk be a biztonsági kérdéseket (security question), arra az esetre, ha elfelejtenénk a jelszavunkat.
9. Állítsuk be a születési dátumot (date of birth), majd ha mindennel kész vagyunk, akkor kattintsunk a “Következő” (Continue) gombra.

 

w10-itunes-create-id-09
Itt az iTunes kéri majd, hogy állítsuk be a számlázási információkat (billing information). Erre csak akkor van szükség, ha a jövőben szeretnénk tartalmakat vásárolni; ha nem ez a helyzet, akkor nyugodtan lépjünk tovább. (A szinkronizáláshoz nem szükséges megadnunk ezeket az adatokat).

Adatok használatánk engedélyezése

Erre azért van szükség, hogy az iTunes felhatalmazást kapjon arra, hogy az összes elérhető adatot használatba vegyen (képek, videók, zenék, podcastok és a többi). Egy fiókkal összesen 5 számítógépen tehetjük ezt meg.

1. Ha már megnyitottuk az iTunest, akkor keressük meg felül a “Fiók” (Account) fület.
2. Keressük meg a listában az “Engedélyezések” (Authorizations) lehetőséget.

w10-itunes-authorize-02

3. Válasszuk az “Ennek a számítógépnek a feljogosítása…” (Authorize This Computer) opciót.
4. Következő lépésként meg kell adnunk az Apple ID-t (ha már regisztráltunk és bejelentkeztünk, akkor ez már meg van) és a hozzá tartozó jelszavat.

A Wi-Fi szinkronizáció beállítása

1. Értelemszerűen nyissuk meg vagy hozzuk fel a tálcáról az iTunest és csatlakoztassunk egy iOS eszközt (iPhone, iPad vagy iPod).
2. Ha csatlakoztatáskor nem jelenne meg egyből a készülék adatlapja, akkor bal felül válasszuk az “eszköz” (device) gomb segítségével. Nem lesz nehéz megtalálni, hiszen egy piktogramra kell majd kattintanunk.
3. Nyissuk meg az “Összegzés” (Summary) oldalt, görgessünk lejebb és keressük meg a “Opciók” (Options) alpontot.
4. Itt pipáljuk ki a második opciót, ami a következőt tartalmazza: “Szinkronizálás ezzel az iPhone-nal / iPaddel / iPoddal Wi-Fi-n” (Sync with this iPhone / iPad / iPod over Wi-Fi).

itunes-windows-sync2

5. Érdemes bepipálni a felette található lehetőséget is arra az esetre, ha valami gond lenne az otthoni hálózattal. Így, amikor a számítógéphez csatlakoztatjuk az eszközünket, az iTunes azonnal készít egy másolatot az adatainkról.
6. Ha a bal szélen lévő kategórák (Zene, Filmek, Fotók, stb.) egyikére kattintunk, akkor pontosabban megadhatjuk a paramétereket, hogy mit is szinkronizálhat a program és mit nem. Példának okáért megadhatjuk, hogy csak a zenéket másolja át, sőt, azon belül is pontosíthatunk, hogy csak bizonyos kategóriákat vagy albumokat szinkronizáljon.
7. Ha mindennel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint alul rábökni a “szinkronizálás” (sync) gombra. Innentől kezdve nincs szükség az adatkábelre, minden tartalom automatikusan ugyanaz lesz a két készüléken.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!