imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így szűri ki az Apple az App Store-trükközőket


Néhány napja tett eleget az Apple egy európai uniós szabályozásnak, mely a tagállamokban helyben fizetendő forgalmi adókról szól, így 11-15% körüli áremelkedés következett be az App Store-ban egyes alkalmazásoknál. Ezen kívül tavaly év végén a szintén az EU által megkövetelt 14 napos elállást is bevezették.

Ez utóbbinak a lényege az, hogy 14 napon belül indoklás nékül elállhatunk az online vásárlásainktól, és ez bizonyos digitális tartalmakra, így az App Store-ban elérhető alkalmazásokra is vonatkozik. Az Apple így ír erről a magyar App Store általános szerződési feltételeiben:

Elállási jog: ha úgy dönt, hogy lemondja a megrendelést, ezt a visszaigazolás átvételét követő 14 napban az ok megjelölése nélkül bármikor megteheti, kivéve az iTunes Gift-eket, amelyek árát a kód beváltása után már nem kérheti vissza.

Ahogyan az várható volt, voltak felhasználók akik visszaéltek ezzel a lehetőséggel. Ugyanis ha visszakérjük egy alkalmazás árát, akkor ugyan nem tölthetjük le újra az App Store-ból ingyenesen, viszont megmarad a telefonunkon és el is indíthatjuk bármikor a későbbiekben – noha frissítések nem fognak érkezni hozzá. Sőt, ha megvan az app a gépünkön az iTunes-ban, onnan bármikor újra is telepíthetjük.

Felmerül a kérdés, hogy mi tartaná vissza ezek után az embereket attól, hogy nyakra-főre töltsék le a fizetős appokat, majd visszakérjék az árukat, és a későbbiekben ingyenesen használnák azokat némi kényelmetlenséggel? Erre néhány nap alatt az Apple is rájött, úgyhogy léptek az ügyben. Akinél azt tapasztalják, hogy visszaél a lehetőséggel, attól elveszik az elállási jogot, vagyis a későbbiekben semmilyen app árát nem fizetik neki vissza.

A jelenségre az iDownloadBlog egyik olvasója hívta fel a figyelmet. Ő összesen 40 dollár körüli összegben vásárolt be, majd szépen elkezdte visszakérni az appok árát. Körülbelül 25 dollárig működött is a dolog, utána viszont minden egyes új letöltésnél kapott egy felugró ablakot, amiben az Apple arra figyelmezteti, hogy az épp letölteni kívánt alkalmazásnak nem kérheti majd vissza az árát:

Tudomásul veszem, hogy ha a Buy gomb megnyomásától számított tizennégy napon belül letöltöm az alkalmazást, nem leszek jogosult az vásárlástól történő elállásra.

App Store elállás

És mivel a Buy gomb megnyomása után ugye egyből letöltődik az app, már le is mondtunk az elállási jogunkról. Erre a szituációra egyébként úgy tűnik, hogy már korábban is készült az Apple, mert az eredeti szerződési feltételekben is szerepel az alábbi bekezdés:

Kivétel az elállási jog hatálya alól: Nem mondhatja vissza a digitális tartalomra leadott megrendelését, ha a tartalom leszállítása az Ön kérésére megkezdődött, és a kérés elküldésekor elfogadta, hogy a lemondási joga elvész.

Nem érdemes tehát trükközni az elállási joggal, mert a végén úgy járhatunk, hogy soha többet, még esetleg jogos igény esetén sem kérhetjük vissza az alkalmazások és egyéb iTunes-tartalmak árát. A fejleményeknek személy szerint én örülök, hiszen ha „jogosulatlanul” kérjük vissza az appok árát, azzal nem csak az Apple-t, de a fejlesztőket is megkárosítjuk.

Forrás: iDownloadBlog.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!