imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így tanul meg egy új nyelvet a Siri


Már nagyon várjuk, hogy magyarul szóljon hozzánk az Apple személyi asszisztense. Ehhez viszont egy hosszú folyamaton kell végigmennie a cégnek, ami rengeteg munkával jár. Legalábbis ez derül ki egy friss interjúból Alex Acero-val.

Az Apple kifejezetten erősnek mondható a személyi asszisztensek nyelvvizsgáit illetően. Míg a Google-é 5, az Amazoné pedig csak 2 nyelvet beszél, addig a Siri 24-en is elboldogul, összesen 36 nyelvjárásban. Az iOS 10.3-ban pedig ez a lista a sanghajival bővül majd tovább, ami ismét egy nagy lépés a nemzetközivé válás terén. Arról, hogy magyarul miért nem tud még, Dr. Németh Gézával beszélgettünk egy két részes interjú keretein belül.

Most a Reuters készített egy interjút Alex Acero-val, aki már 2013 óta vezeti a Siri beszédéért felelős csapatot az Apple-nél. A beszélgetésből megtudhatjuk, hogyan sajátít el egy új nyelvet az asszisztens.

Alex Acero
Alex Acero (jobbra)

Az első lépés, hogy az adott nyelvet szépen beszélő embereket hívnak be a stúdióba. A feladatuk, hogy felolvassanak bizonyos előre meghatározott szövegeket különböző nyelvjárásokban és akcentusokban. A hang rögzítését és átírását emberi munkaerő végzi. A folyamat végére lesz egy listájuk az egyes szavakról, és azok hangzásáról a való életben.

A listát utána „megetetik” a gépi tanulás algoritmusaival, ez szolgál tulajdonképpen a betanításért. Minél több adatot kap a rendszer annál pontosabb lesz. Emberi munkára persze még itt is szükség lesz, de már csak a finomhangolás részéhez. A program ezután elméletben képes létrehozni bármilyen, az adott nyelven elhangzott mondat átiratát.

Siri

Nem véletlenül hangzik ismerősen a képesség, pontosan ez történik akkor, amikor a virtuális billentyűzet használata helyett inkább bediktáljuk a szavakat. Ezt az Apple is tudja, és itt jön a trükk. Mielőtt a Siri megkapná az új nyelvet, először kiadják az adott nyelv diktálásának lehetőségét iOS-re, macOS-re és a többi rendszerre is. A felhasználók pedig elkezdik használni a funkciót, a hanganyagok meg szépen mennek az Apple szervereire, természetesen anonim módon. Tádám, máris van egy tonna, valós beszélőtől származó hanganyaguk, amikkel utána tovább tudják tanítani a rendszert.

A gond az, hogy ezek a minták sok esetben nem felhasználhatóak: beleköhögnek, túl sok a háttérzaj, nem pontosan artikulálnak stb. Ismét emberi beavatkozásra van tehát szükség, a bejövő adatokat ki kell válogatni, le kell tisztítani és át kell írni gépelt szövegre, csak ezután adhatják a gépeknek. Ez a fázis nagyon fontos, a végére akár a felére is csökkenhet a hibaarány.

Siri

Az egész folyamatot addig ismételgetik, amíg el nem érik azt a pontosságot, amitől már kiadhatónak nyilvánítják a funkciót. Kiadás előtt viszont nem csak megértenie, hanem produkálnia is kell a nyelvet a Sirinek. Ehhez színészeket kérnek fel, majd az ő hangmintáik alapján összeállítanak egy hangszintetizátort. Ezzel felvértezve már képes lesz megszólalni a Siri. A viccmesélést és hasonló válaszokat persze nem magától találja ki az asszisztens, azokat külön kell beleprogramozni.

Ha minden megvan, akkor már csak egy szoftverfrissítés kell és használható is az új nyelv.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!