imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így tanulj iPaddel a vizsgáidra!


Nem fogok kertelni: még nem találtam az iPadnél jobb eszközt a tanulásra. A közelgő érettségi és vizsgaidőszak fényében úgy érzem, itt az ideje írnom róla, hogy szerintem hogyan érdemes tanulásra használni.

Már az előző vizsgaidőszaknak is egy iPad Airrel vágtam neki, és biztos vagyok benne, hogy sokkal nehezebben ment volna nélküle. Mindig magamnál hordtam és rajta tároltam az összes jegyzetem, a kötelező olvasmányokat és a forrásokat is. Egy helyen volt minden, így azonnal folytatni tudtam a tanulást, ha felszálltam a buszra, vagy ha várakoznom kellett az okmányirodában. És a legjobb az egészben, hogy az iPad nem zúg, így a 4-5 órás maratoni tanulások után sem sajog a fejem. Összességében az iPadnek hála a felkészülés kevésbé ment a szabadidőm és a kikapcsolódás rovására, emiatt a vizsgák alatt is kevésbé stresszeltem.

Őszintén szólva nekem mindig gondot okozott a papírra írt jegyzetek tárolása. Időnként még az is előfordult, hogy azért nem tudtam tanulni, mert nem találtam meg a szükséges kupac papírt. Szerencsére már nem kell ezzel foglalkoznom. Saját jegyzeteimet az Apple ingyenes szövegszerkesztőjében, a Pages-ben készítem el és innen közvetlenül át tudom vinni őket az iBooks-ba, ahol nagyon kényelmesen rendszerezhetem az összes dokumentumom. Amikor valaki más jegyzetéből tanulok, könnyedén be tudom tölteni Dropboxból, Google Drive-ból, e-mailből, vagy ahonnan csak szeretném.

Nekem az vált be, hogy a könyvtáramban minden tárgyhoz külön gyűjteményt hozok létre, ahova minden releváns szöveget elteszek. Így többezer oldal között is mindig megtalálom, amit keresek. Később, ha már nincs szükségem egy tantárgy anyagaira, egy mozdulattal eltávolíthatom a teljes gyűjteményt.

Az iBooks olvasói felülete végtelenül egyszerű, a szövegre fókuszál, így semmi sem zavar meg olvasás közben. Pont annyira testreszabható, amennyire szükséges: állítható a betűméret, a betűtípus, illetve a színséma. Igényeinknek megfelelően lapozhatunk könyvszerűen vagy lefelé görgetve.

Idegennyelvű szövegeknél roppant kényelmes, hogy egy ismeretlen szó definícióját egy érintéssel el tudjuk érni.

Óriási segítséget nyújt, hogy közvetlenül az iBooks-ban, olvasás közben készíthetünk kiemeléseket akár több színnel is, illetve megjegyzéseket is hozzáadhatunk a szöveghez. Ennek leginkább a történelem kapcsán vettem hasznát: az évszámokat minden szövegrészlet mellé beírhattam megjegyzésként, így sokkal könnyebb volt memorizálni őket.

Számonkérés előtti ismétléshez ajánlom a jegyzetek nézetet, ahol gyorsan végigfuthatunk a kiemelt részeken és megjegyzéseken.

Minden egyes vizsgámhoz egy extra lökést ad, hogy ezeket a funkciókat ennyire kényelmesen használhatom, ráadásul csak néhány díjmentes gyári alkalmazást kellett hozzá letöltenem.

Ti hogyan tanultok az iPaden? Tippeiteket szívesen látjuk a kommentek között!

A borítókép Johan Larsson munkája.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!