imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacBook tisztántartása

Így tartsd tisztán az Apple cuccaid


Jóérzéssel tölti el az embereket, amikor megvásárolnak és kibontanak egy Apple-terméket, de vajon hogyan érhetjük el, hogy az a legtovább megőrizze eredeti állapotát? Cikkünkben egy pár tippet sorolunk fel azért, hogy almás cuccaid mindig tiszták legyenek.

Amikor új Apple terméket vásárolok, akkor napokig rendkívül kíméletesen használom azokat. Gondosan odafigyelek rá, hogy csak tiszta kézzel használjam a billentyűzetet, és a telefonomat sem úsztatom meg zsírban, olajban. Azonban ezek olyan eszközök, amiket a nap nagy részében használatba veszünk, így elkerülhetetlen a végzetük.

A nap végére úgy szokott kinézni az iPadem, hogy konkrétan nem látom a képernyőt alacsonyabb fényerőnél. Elöl-hátul csupa ujjlenyomat, ezért rá kellett jönnöm a tuti tisztítási módszerre. Ráadásul nem csak undorítóvá tudnak válni eszközeink, de a ráragadt szemcsék karcokat is ejthetnek azokon.

iPhone és iPad tisztítása

A tisztítás 5 alapszabálya

1. Kizárólag puha, szösztől és egyéb szennyeződésektől mentes kendővel szabad elvégezni a tisztítást. Érdes, durva anyagú kendő, törölköző, papírzsebkendő és papírtörlő tehát kizárós. Az, amivel az ablakot szoktuk sikálni, biztosan nem lesz jó.
2. Tisztítás előtt minden esetben ki kell húznunk a tápkábelt / töltőkábelt, illetve el kell távolítanunk az összes csatlakoztatott perifériát (pendrive, fülhallgató, külső monitor stb.)
3. A tisztításra használt folyadékot tartsuk távol a csatoló felületektől. Nem árt, ha nem csurgatjuk bele. Persze amúgy sem baj, ha nem locsoljuk meg mindenféle jóval használat közben. Ha ilyen történne, akkor azonnal látogassunk meg egy szervizt, ahol szakszerűen el tudják végezni az eszköz tisztítását.
4. Ne használjunk aeroszolos sprét, dörzsölő hatású anyagokat vagy bármilyen más oldószert. Ezek az anyagok súlyosan károsíthatják a termékeket, amire a gyártó nem vállal garanciát.
5. A tisztítószert ne fújjuk közvetlenül az eszközökre. Előbb egy arra megfelelő rongyra fújjuk, majd miután azon eloszlattuk, óvatosan törüljük át vele az eszközt.

iPhone-ok, iPadek és iPodok tisztítása

Természetesen először húzzunk ki mindent a készülékből, és ajánlott ki is kapcsolni. Vegyünk magunkhoz valamilyen LCD panelek tisztítására alkalmas folyadékot, illetve egy puha, mikroszálas törlőkendőt, amivel a folyadékot felvisszük a készülékre. Lehet folyadék nélkül is, kinek mi a szimpatikus. Mindenképp extra kíméletes lötyit rakjunk a kendőre, olyat, ami nem hagy nyomot és nem ragad. Érdemes venni egy kicsit minőségibb kendőt, akár olyat, ami mosható is. Ilyet kaphattok például optikai üzletekben, de létezik spéci kesztyű formájú törlő is. Ezzel a nagyobb felületek könnyebben tisztíthatóak és a tenyerünkkel nem töröljük végig a kijelzőt tisztítás közben.

A nedves kendővel töröljük át a kijelzőt. Ügyeljünk rá, hogy a hangszórókba ne folyjon be a tisztító folyadék, szóval tényleg csak éppen hogy nedves legyen a kendő. Ha úgy érezzük, hogy túl nedves lett a törlő, akkor a másik felével egy kicsit jobban el lehet oszlatni a felületen a szert. Aki bénának érzi magát az vásárolhat spéci egyszer használatos átitatott törlőt. Ezeken általában megfelelő mennyiségű a folyadék, szóval nem fog össze-vissza csorogni. Ráadásul nagyon praktikus is, hiszen szeparált csomagokban vannak, így bárhova magunkkal vihetünk pár darabot.

Én, miután végeztem a kijelzővel, ugyanezzel a ronggyal egy kicsit a hátlapot is meg szoktam törölgetni, abban az esetben, ha zsírosnak érzem. Továbbá lehetnek a mattos felületen rászáradt szennyeződések, ezeket nem ajánlatos kapargatni. Bár a nyál jó zsíreltávolító megoldásnak tűnhet, de nagyon higéniátlan. Ha mégis ezzel oldanád meg a feladatot, legalább a haverjaidnak ne mondd el. Én mindenképp egy enyhén benedvesített kendőt ajánlanék, így hátlapi karcoktól sem kell rettegnünk. A Jet Black iPhone 7 esetén fokozott odafigyeléssel töröljük át a telefon hátulját is.

iPad tisztítása

A kamerát óvatosan dörzsöljük a kendővel, nehogy valamilyen rajta levő szennyeződéssel felsértsük az üveget. Az itt található üveg messze nem olyan ütés- és karcálló, mint például a telefon kijelzője, szóval csak óvatosan. Az iPadem esetében az alma logót is ugyanilyen körültekintően szoktam finoman megtörölgetni. Egy kis lehelet segíthet neki. Lassan, finoman, érzéssel.

Különös figyelmet fordítsunk a Touch ID tisztán tartására, hogy semmi se zavarja a szenzort a működésben. Ügyeljünk arra is, hogy ne karcoljuk meg a felületet, bár nem olyan könnyű. Láttam már olyat, akinek sikerült, nem olcsó mulatság a csere.

Az iPhone 5, 5s és SE telefonoknál a kijelző és a fémkeret között található egy lehelet finom lépcsőzetesség, így idővel ott nagyon könnyen megragad a kosz. Olyan vékony ez a kis perem, hogy körömmel lehetetlen kipiszkálni, legalábbis nekem sose sikerült. Ezt a problémát egy fogkefével szoktam megoldani. Keressünka drogériában egy vékony szálú, puha sörtéjű fogkefét és ezzel finoman menjünk végig a keret mentén. Ezzel is érdemes óvatosan bánni, nehogy megsértsük a felületet. A kamera és a fényes felületek körül ne ügyeskedjünk a fogkefével, mert kárt tehetünk a telefonban.

iPhone és iPad kiegészítők tisztítása

Ezalatt az iPhone szilikon és bőr tokokat, illetve Smart Battery Case-eket kell érteni. A három közül talán a bőr tokokra érdemesebb nagyobb hangsúlyt fektetnünk. A bőr egy igen különös, természetes anyag. Teljesen máshogy viselkedik, mint a műanyag- és szilikon tokok.

Az Apple bőr tokjai anilin bőrből készülnek, amelynek kinézete népiképp változik a folyamatos használat során. A bőr felület a bőrből kioldódó zsírok miatt, illetve napsugárzás hatására hajlamos egy kicsit besötétülni és fényessé válni.

Ha nekiállunk megtisztítani ezt a kényes felületet, akkor azzal számolnunk kell, hogy megváltozhat a színe és anyagának jellege. Egy jó megoldás, ha egy enyhén szappanos vízzel átitatott ronggyal töröljük át a tokot. Bőrtisztító is megoldást jelenthet, azonban az ilyen bőrápoló szerektől szintén más árnyalatú lehet a tokunk.

iPhone bőr tok tisztítása

Aki ilyet vesz, az számoljon azzal, hogy ezek a rendkívül kényes anyagból készült tokok a használat során is kényesek, nem csak tisztításkor. Nem bírja az erős napfényt és azt sem, ha rálögybölünk kozmetikai termékeket vagy nyomunk a tetejére egy kis borotvahabot. A színezett szövet anyagoktól, például a farmertől, foltos lehet a tok felülete és elváltozhat az eredeti színe. Általában jobb 3-4 havonta, maximum félévente újat vásárolni, mint a sikertelen tisztogatással kísérletezgetni. Mivel a bőrtok, bármennyit próbálkozzunk is, valószínűleg sosem lesz olyan, mint azelőtt.

Egy kicsit más a helyzet a szilikon tokoknál, hiszen ezt nyugodtan akár meg is úsztathatjuk egy tál langyos, szappanos vízben. Ezzel a módszerrel 1 órán belül szépen leválik a kosz a felületről. Azonban a szilikon hajlamos, főleg a nap hatására besárgulni. Ez átlátszó tokok esetén észrevehető a legjobban, az Apple színes tokjainál minimális elváltozás figyelhető csak meg. Nekem 1-1,5 évig simán bírták eddig az Apple szilikon tokok, ez után az anyag elkezd megnyúlni és igazából hamar rá is tud unni az ember.

A Smart Battery Case-nél 2 dologra kell odafigyelni. Az egyik, hogy ezt a szilikonos hatású felületet ne karistoljuk meg durva anyaggal. Bár ilyenem még sosem volt, de én óvatosan egy rongy segítségével letörölném. Ugye itt az áztatós módszer nem játszik, hiszen nem szabad engedni, hogy víz érje a csatlakozót, illetve valószinüleg az anyaga sem vízálló.

Smart Battery Case tisztítása

Apple Watch tisztítása

Először is érdemes kikapcsolni és eltávolítani a pántot. Talán itt a legnehezebb tanácsot adni, hiszen a pántok más és más anyagokból készülnek. Első körben nézzük az órát. Ugye az Apple Watch vízálló, de nem vízhatlan. A Series 2-es Apple Watch-csal nyugodtan úszhatunk és hosszabb ideig tartózkódhatunk vízben, ez az Apple szerint sem okozhat kárt. Azonban az első generációs órával nem ajánlott folyamatosan vízben tartani az órát, de kézmosás közben például nyugodtan rajtunk maradhat, mert állja a vizet. Persze fontos, hogy ne érje szappan és egyéb tisztálkodási szerek.

Tehát eszerint nyugodtan mossuk meg folyó vízben az órát, de ne áztassuk teljesen el, így nem okoz neki gondot a víz. A pántok tisztítására vonatkozó információknak nézzünk utána az egyes gyártók weboldalán. Annyi biztos, hogy a szilikon szíjban túl nagy kárt nem tehetünk, illetve minden Apple által készített szíj rozsdamentes acélból készül.

MacBookok, MacBook Airek és MacBook Prók tisztítása

Tisztítás előtt húzzunk ki minden a gépből, az áramforrás se legyen rákötve, illetve érdemes kikapcsolt állapotba helyezni. A külső felületet egy, az előbb is használt mikroszálas törlőkendő segítségével törölhetjük át. Fontos, hogy semmilyen oldószert vagy dörzsölő hatású vegyszert ne öntsünk a gépre.

Billentyűzet tisztítása

A kijelzőt is nyugodtan egy ilyen törlővel meg lehet tisztítani, a lényeg, hogy ne legyen poros, koszos és ne kerüljön rá erős vegyszer. Kicsit be is lehet nedvesíteni vagy nyomni rá egy kevés Clint, persze ebből se a legerősebbet válasszuk. Illetve ne permetezzünk semmit közvetlenül a megjelenítőre, tehát, ha csorog rajta a szer, akkor az nem jó.

Gondosan figyeljük arra, hogy a tisztítás során semmilyen folyékony anyag ne kerüljön a billentyűzetbe, illetve a gép nyílásaiba. A billentyűzet takarításakor kerüljük a sűrített levegő használatát, ugyanis helytelen használata kárt okozhat a gépben, illetve szétszerelés nélkül ez a rész sajnos nem tisztítható megfelelően. Érdemes egy ronggyal áttörölni a felületet, hogy eltávolítsuk róla a zsírt. Ha úgy ítéljük meg, hogy a billentyűzet alá jelentős mennyiségű kosz került, akkor bízzuk szakemberekre a tisztítást.

A 13”-es 2009 és 2010-es MacBookok alja puha csúszásgátló anyagból készültek, ennek tisztása során különös figyelemmel járjunk el.

dirty-dusty-macbook

A külső tisztításnál talán még fontosabb a belső karbantartás. Évente ajánlatos felkeresni egy hivatalos Apple szervizt és kérni egy teljes körű kipucolást. Ilyenkor darabokra szedik a gépet, eltávolítják a lerakódott port és koszt, felmérik a csavarok állapotát, illetve lecserélik processzoron lévő pasztát. Azért van arra szükség, hogy évente tegyük meg ezt, mert az Apple notebookjainak igen kicsik a szellőző nyílásaik, tehát kicsi a hely arra, hogy távozzon a meleg levegő. Ez a nyílás eltömődhet, az alaplapra lerakodót porréteget pedig csak ultrahangos tisztítás során lehet eltávolítani. Fontos, hogy a gép belül is tizta legyen, hiszen csak így tudja megfelelően lehűteni magát. Ezzel megelőzhetjük a túlmelegedés okozta károkat. A portokat sem érdemes otthon fülpiszkálóval töfködni, ezt is bízzuk szakemberre.

iMac, Mac mini és Mac Pro tisztítása

Az iMac ugyanolyan unibody házzal rendelkezik, mint az Apple notebookjai, tehát ezt is szervizben érdemes tisztíttatni. Igazából én a Mac Prót és Mac minit is szakemberre, bíznám. Azonban a Mac Pro házát könnyedén leszedhetjük, így gyakran érdemes a port sűrített levegővel vagy magasnyomású fújóval lefújni. Persze itt is jól jöhet egy ultrahangos tisztogatás, de könnyebb karbantartani, mint a MacBookokat.

Külsőleg ugyanúgy tisztítsuk a gépeket, mint ahogy egy MacBookot tisztítanánk. Ezenkívül érdemes arra is odafigyelni, hogy a Mac Pro házának fényes felület ne karcoljuk meg. Talán ez a legkényesebb felület mind közül, rendesen szedi az ujjlenyomatot a kicsike.

Mac Pro szerelhetősége

Mindenkinek azt tudjuk tanácsolni, hogy ne sajnálja a pénzt se ezen gépek, se a MacBookok tisztítására. Hiszen drága, prémium termékekről beszélünk, amiket nem úgy terveztek, hogy az átlag felhasználó otthon szétszedje és szakszerűtlenül DIY megoldásokkal orvosolja a problémát. 10-20 ezer forintot simán megér, hogy a nehezen megvásárolt számítógépek állapota ne károsuljon.

Ugyan ezt tudjuk tanácsolni, ha mondjuk tönkre megy egy laptop töltő vagy az iPhone-unk kábele / töltője. Mindig csak eredeti vagy a gyártó által is elismert utángyártott termékeket vásároljunk, illetve szakszervizben javítassuk azokat. Senkinek sem hiányzik, hogy egy rossz töltő tönkretegye az akkumulátort és négyszer annyit kelljen költeni a gép javíttatására, ahelyett, hogy megbízható töltőt vásároltunk volna.

Kijelzők tisztítása

Itt arra kell odafigyelnünk, hogy acetont tartalmazó anyagot semmiképp se vigyünk fel a Thunderbolt Displayre, illetve, hogy itt is előbb a kendőre fújjuk a tisztító szert, majd azzal vigyük fel az LCD felületre. LCD folyadék helyettesítésére a Clin itt is beválhat. A monitor házának portalanítását puha törlőkendővel végezzük el, és töröljük ki a tápkábel bemeneti nyílását is, úgy, hogy ne érje nedvesség a csatoló felületet. Egy ott csüngő porcica gyúlékony és veszélyes lehet. A megjelenítőknél nincs szükség belső tisztításra, hiszen ebben nincsen ventilátor, ami a levegőt keringetné, így a kosz itt csak minimálisan tud bejutni a ház belsejébe és lerakódni.

Billenytűzetek, trackpadek és egerek tisztítása

Billentyűzet

A külső felületet megtisztítása előtt vezeték nélküli billentyűzet esetén vegyük ki az elemeket és gondosan zárjuk le ezt a nyílást, hogy ne kerülhessen bele víz. Vezetékes eesetén mindenképp húzzuk ki a számítógépből. A külső felület megtisztítására használjunk egy nedves kendőt és kerüljük az oldószerek használatát. Óvatosan töröljük át a felületet; ha szükséges, akkor többször is átmehetünk rajta. A tisztítási folyamat alatt öblítsük ki a rongyot. Arra ügyeljünk, hogy a kendő ne tocsogjon a víztől, hanem épphogy csak nedves legyen, tehát alaposan csavarjuk ki.

Billentyűzet

Trackpad

A Trackpadet én csak simán ugyanazzal a ronggyal szoktam áttörölni, mint amit a billentyűzethez is használok. Nem lehet olyan könnyen megkarcolni a felületet, de azért jobb félni, mint megijedni. Itt is csak óvatosan. A MacBookok trackpadjének peremébe elvétve beragadhat egy kevés kosz, de ez nem jellemző. Óvatosan, puha fogkefével ezen is átmehetünk, biztos ami biztos.

Magic Mouse és Mighty Mouse

Az egereket kell talán a legsűrűbben tisztítani, itt ugyanis igen undorító módon tud a kosz felgyülemleni és kiülni a periféria szélére. Egy nedves kendővel kicsit erélyesebben nekiveselkedve töröljük le a koszt. Ha ezzel megvagyunk, akkor az egér alján található talpakról távolítsuk el a ráragadt szennyeződést. Gondosan vizsgáljuk meg, hogy az egér ézékelőjének működését befolyásolja-e valami, mondjuk egy hajszál vagy odaragadt szösz, stb. Ha igen, akkor ezt is távolítsuk el, illetve óvatosan, sűrített levegő segítségével is megpróbálhatjuk kifújni azt, ami nem odavaló.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!