imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Így teljesítenek eddig az Apple TV+ sorozatai


Megnéztük, hogy a legnagyobb értékelési oldalakon milyen pontszámokat húztak be az Apple streaming platformjának produkciói.

Az Apple TV+ novemberi indulása óta már eltelt több mint négy hónap, ezért időszerű számot vetni a kínálat fogadtatásáról. A szolgáltatás műsorszámainak túlnyomó részét sorozatok adják, így most ezekre koncentrálunk. Legyen bármilyen tökéletlen is a módszer, még mindig nincs jobb megoldás, mint a legnagyobb kritikai oldalak értékeléseinek áttekintése, ezért az IMDb, a Rotten Tomatoes, illetve a Metacritic pontszámaira támaszkodunk. Lássuk hát, hogy miként teljesítettek az Apple produkciói!

See

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Jason Momoa főszereplésével készült See verte a legnagyobb visszhangot az Apple TV+ indulásakor. Ennek megfelelően a látását vesztett emberiség posztapokaliptikus jövőjében játszódó széria húzta be a legtöbb értékelést az IMDb-n: 29.356 szavazat alapján jelenleg 7,6 ponton áll a 10-ből. A Rotten Tomatoes szerint a kritikusok véleménye 42%-ban pozitív, ugyanakkor a nézői értékelések átlaga már 86%-ot mutat. A Metacritic 21 kritikus verdiktjéből 37/100 pontos átlagot vont, a felhasználók (63) szavazatai alapján viszont 7,3/10-es eredményt hozott össze a sorozat.

The Morning Show

A Metoo-mozgalom témáját egy reggeli hírműsor hatalmi harcain keresztül feldolgozó The Morning Show egész jól szerepelt a díjkiosztók szezonjában, és a nézettsége sem lehetett rossz, mert az IMDb-n a TV+-ról ez kapta a második legtöbb (27.777) értékelést. Az Aniston-Whiterspoon duó közös dobása itt jelenleg 8,4 ponton áll, amivel az Apple legjobbnak tartott produkciója az oldalon. A Rotten Tomatoes a kritikusok véleménye alapján 61%-ra, a nézői visszajelzések tükrében 93%-ra értékeli a sorozatot. A Metacritic 37 kritikus értékeléséből 61/100 pontot adott a produkciónak, az itteni felhasználók viszont 7.7/10-re tartják.

Servant

A Hatodik Érzéket jegyző M. Night Shyamalan pszichotriller-sorozatával már több cikkben is foglalkoztunk, az értékelések alapján nem sikerült rosszul a produkció. Az IMDb közönsége 7,7 pontot adott neki, a Rotten Tomatoes a kritikusok véleményéből 85%-os eredményt vont le, míg a felhasználók 84%-ra tartják. A Metacritic viszont már kissé szigorúbb a visszajelzésekkel: a kritikákból itt 66 pontot kalkuláltak ki, míg 45 felhasználó átlagban  6,6/10 ponttal jutalmazta a szériát.

For All Mankind

A TV+ kínálatában a For All Mankindnak van az egyik legérdekesebb felütése: elhúzódó űrverseny, ahol a szovjetek beelőzték az amerikaiakat a holdra szállással. Az IMDb-n ez eddig 7,4 pontra volt elég, míg a Rotten Tomatoes 73%-ot ír a kritikusok értékelése alapján. A felhasználók itt 87%-ot szavaztak meg a sorozatnak, a Metacritic viszont 65/100, illetve 7/10-re tartja a kritikusok és a nézők visszajelzéseinek tükrében.

Dickinson

Ez a sorozat humort sem nélkülöző feldolgozásban mutatja be a 19. századi írónő, Emily Dickinson életét. Az IMDb-értékelések számát látva (3173) ez lehet az Apple TV+ ötödik legnépszerűbb szériája. Itt jelenleg 7,1 ponton áll, a Rotten Tomatoeson pedig 74, illetve 91%-ot kapott a kritikusok és a nézők értékelése alapján. A Metacriticen ugyanez a páros 66/100, illetve 6,3/10-et mutat, így a három oldal közül itt szerepelt a leggyengébben a produkció.

Mythic Quest: Raven’s Banquet

A Mythic Quest komédiájában egy elképesztően népszerű online játékot fejlesztgető cég mindennapjain derülhetünk. A sorozat 2644 értékelés alapján 7,5 pontot kapott az IMDb felhasználóitól, míg a Rotten Tometoesnál a kritikusok véleményeiből 88%-os, a nézőkéből pedig 87%-os eredményt kerekített. A Metacritic esetében a kritikusoknál 73/100-as, a felhasználóknál pedig 6,4/10-es pontszámot sikerült elérnie.

Truth Be Told

A Truth Be Told egy nyomozgatós krimi, ahol a rejtély kusza szálait egy podcast műsorvezetője igyekszik kibogozni.  A Breaking Badből ismert Aaron Pault is felvonultató sorozatot azt IMDb közönsége jelenleg 7,1 pontra tartja. A Rotten Tometoes szerint (ahogy az itt egészen gyakori) meglehetősen eltér a kritikusok és a közönség véleménye: az előbbiek csak az esetek 32%-ában értékelték pozitívra a produkciót, az utóbbiak viszont 80%-ban. A Metacritic a kritikusok véleménye alapján 46 pontot adott a sorozatnak, viszont 24 felhasználójuk már átlagban 7 ponttal jutalmazta.

Little America

A társadalmi kérdéseket feszegető Little America csak január második felében debütált, így még nem volt túl sok ideje értékeléseket gyűjtögetni az IMDb-n. 963 szavazat alapján itt jelenleg 7 ponton áll, a Rotten Tomatoes viszont jóval kegyesebb a szériához: a kritikusok véleménye az oldal szerint 94%-ban pozitív, míg a felhasználók 91%-ának tetszett a sorozat. A Little America esetében még a Metacritic sem spórol a dicsérettel, hiszen a 85-ös pontszám mellé megadták neki a „Muszáj megnézni”-plecsnit is. A nézők viszont itt nincsenek annyira elragadtatva, 17 szavazat alapján 5.8 pontot mutat a produkció adatlapja.

Ghostwriter

Ez a gyerekeknek szóló kalandsorozat egy csapat lurkót mutat be, akik egy rakoncátlan szellemet próbálnak megregulázni. A produkció egy 1992-es széria feldolgozása, az IMDb-n jelenleg 5 ponton áll, ám még csak 374-en értékelték. A Rotten Tometoeson már jobbak a Ghostwriter kilátásai, a listázott 6 kritikus véleménye az oldal szerint 100%-ban pozitív volt, míg a felhasználók 86%-ának tetszettek az epizódok. A Metacritic viszont ezúttal cserben hagy minket, itt a sorozat egyelőre semmiféle értékelést nem kapott.

…és a többiek

A felsoroltakkal ugyan lefedtük az Apple TV+ élőszereplős szériáit, ugyanakkor akad még néhány sorozat a platformon. A Visible: Out On Television egy dokumentumfilm-széria, amely az LMBTQ-mozgalom amerikai köztudatra gyakorolt hatását boncolgatja, az IMDb-n jelenleg 8 ponton áll. Az eddig egyetlen epizóddal versenyző Oprah’s Book Club (Oprah Könyvklubja) viszont nem szerepel ilyen jól, egyelőre 6,2 pontot hozott össze ugyanitt. Végezetül pedig említhető még a Helpsters, egy gyerekeknek szóló bábsorozat is, amit 7,7 pontra tartanak az IMDb felhasználói.

Az értékeléseken átfutva azt mondhatjuk, hogy az Apple TV+ sorozatai tisztességesen helytállnak, legalábbis egyetlen produkció sem kapott kiugróan rossz értékeléseket. A siker valódi mércéjét persze nem a Rotten Tometoes, hanem a streaming platformra előfizetők számának alakulása mutatja meg, erre azonban nincs, és talán soha nem is lesz pontos rálátásunk. A szolgáltatás ugyanakkor egyelőre még javában az építkezős fázisnál tart, éppen pénteken debütál a következő nagy dobás, az Amazing Stories.

Te végignéztél már valamit a TV+-on?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!