imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Így töltheted le Apple eszközeid teljes felhasználói útmutatóját


A használati utasítás mostoha műfaj, hiszen az emberek nagy része soha, semmihez nem olvassa el. Ha mégsem a többséghez tartozol, és érdekelne az almás kütyüid hiánytalan dokumentációja, akkor mutatjuk a megoldást.

Kevesen tudják, de az iPhone dobozába bújtatott fecnik messze nem tartalmazzák az összes útmutatást, amit a cupertinóiak a készülékhez szánnak. A „Designed by Apple in California” feliratú tokban ugyanis mindössze három kártyát találunk:

  • Egy képes anyagot a Face ID-ról, a gombok funkciójáról, valamint a kijelző vezérlési gesztusairól.
  • Egy litániát az Apple jótállásáról.
  • Egy rövid összefoglalót biztonsági figyelmeztetésekkel, műszaki adatokkal, egyéb tudnivalókkal.
Ez minden, amit papíron kapunk

A segítségre szorulóknak a harmadik dokumentum lenne a lényeges, hiszen ebből derül ki, hogy pontosan hol lehet beszerezni a teljes használati útmutatót. A dolog két módon lehetséges. Az egyik az Apple támogatási oldala, ahol böngészőből minden almás holmihoz elérhetők a segédanyagok a Watch-tól a Macen át a TV-ig.

A másik, valamivel kényelmesebb megoldás a Books, azaz a Könyvek alkalmazás használata. Ennek áruházában a „felhasználói útmutató” kifejezésre keresve szép sorban megkapjuk az összes dokumentumot nem csak a jelenlegi, de egyes régebbi rendszerekhez is.

Az iPhone-hoz például az iOS 13.2-es a legfrissebb anyag, de elérhető akár az iOS 9.3 leírása, valamint különálló dokumentumként a mobilos Keynote, Numbers, és Pages segédletek is. Nincs más dolgunk, csak a letöltésre kattintani, és a virtuális kötet rövidesen felkerül könyvtárunk polcára.

Könyvek > Keresés > Felhasználói útmutató

Már csak azért is érdemes a Booksot választani, mert ebben a formában nem csak szebb, de jóval áttekinthetőbb is az iPhone esetében 976 oldalas dokumentum. A tartalomjegyzékben, vagy a keresővel könnyen megtalálhatjuk az egyes témákat. A 45 fejezet lényegében mindent lefed az aktuális iOS újdonságaitól az Apple Arcade-on át az adatvédelemi fortélyokig. Ráadásul nem csak tömény szöveget kapunk, a tudnivalókat képek és ábrák garmadája illusztrálja.

Az alkalmazás további előnye, hogy a szöveg részleteinek kijelölésével egyszerűen készíthetünk jegyzeteket, így a számunkra legfontosabb infókat később is elérhetjük a külön erre szolgáló lapfülön.

Szerinted hasznosak az efféle útmutatók, vagy inkább az ösztöneidre hagyatkozol?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!