imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így töltheted le a rólad tárolt adatokat az Apple-től!


A hónapokban kirobbant Facebook-botrány során az Apple ígéretet tett arra, hogy minden felhasználó számára elérhetővé fogja tenni, pontosan milyen adatokat is tárolnak róluk a szervereiken. Valójában már most is kérheted az Apple-t, hogy letölthesd ezeket az adatokat.

Bár a szélessávú internet és az Insta-celebek korában, ahol még az üzenetküldő alkalmazások is bújtatott reklámokkal bombáznak, nem titok, hogy a legnagyobb tech cégek az ingyenes szolgáltatásokért cserébe személyes adatainkkal kereskednek. De néhány évtizedet visszapörgetve az időben nem ez volt az általános felfogás a hacker kultúra burkában szocializálódott hobbisták, hippik és a Homebrew Computer Club tagjai közt.

Make public data available, protect private data!

Azaz, a nyilvános adatokat tedd elérhetővé és védd az egyén adatait. Ebben a szellemiségben született az Apple és a Microsoft, amely cégekről a mai napig elmondható, hogy fokozott figyelmet fordítanak a felhasználók védelmére. Az Apple-nek ez állandó vesszőparipája. Ami érthető, nem sok cégről mondható el ez manapság, a Facebookról és a Google-ről különösen nem. Míg utóbbiak már most tudják, hogy holnap mit fogsz vásárolni, amikor bemész a boltba, az Apple csak minimális közvetlen hozzáférhető információkkal rendelkezik a felhasználóiról.

Úgy mint:

 • Alkalmazások, amiket letöltöttél
 • Mikor milyen alkalmazást frissítettél és telepítettél
 • Könyvek, filmek, zenék és minden média termék, amit letöltöttél
 • Minden zene, amit az iTunes Match-ben tárolsz
 • Alkalmazáson belüli vásárlások
 • Milyen Apple-termékeket vásároltál
 • Minden esemény, amikor felkerested az AppleCare-t
 • Szerviz információk
 • Az eszközeid szériaszámai

Ezek azok az adatok, amiket az Apple a saját szerverein tárol és bármikor belelát. Arról viszont semmit nem tud, hogy ki fia borja vagy, kivel matcheltél utoljára Tinderen vagy melyik a kedvenc üdítőitalod. A viccet félre téve, nem tudják például a pontos helyzetedet, nem tárolják el az üzenteidet, a hívásaidat, nincs hozzáférésük a fotóalbumodhoz, a naptáradhoz, e-mailekhez és az Apple ID fiókodhoz.

Az Apple úgy fogalmaz:

Ha Ön iCloudot használ, észre fogja venni, hogy rendkívül rövid ideig őrzünk meg bizonyos adatokat. Az iMessage és FaceTime üzenetek end-to-end titkosítással védettek, így csak a küldő és a címzett férhet hozzá azok tartalmához. Az Apple nem tudja visszafejteni ezeket az adatokat. Ugyanígy nem tároljuk a felhasználók tartózkodási helyéhez, a térképes keresésekhez és a Siri által gyűjtött információkat azonosítható formában.

Utóbbihoz tegyük hozzá, hogy a Sirivel való csevejt valójában eltárolják annak érdekében, hogy egy öntanuló algoritmus elemezze az emberi beszédet és később felhasználják a fejlesztésekhez.

Ha nem hiszed, járj utána!

Tim Cook nemrégiben szóbeli ígéretet tett arra, hogy az Apple nemcsak a száját jártatja, cselekszik is: a Facebook példájához hasonlóan kidolgoznak egy olyan rendszert, amin keresztül bárki könnyedén letöltheti a róla tárolt információkat. Valójában ezt már most is meglehet tenni, csak boci szemekkel kell nézni az Apple-re. Az apple.com-on egy külön oldalon listázzák tételesen, hogy mire igen és mire nem használják az adatainkat. A Személyes adatokhoz való hozzáférés fejezetnél lehetőségünk van egy adat-hozzáférési űrlap kitöltésére is.

Itt nem tudjuk Magyarországot kiválasztani, viszont az egyéb országoknál felvehetjük a kapcsolatot. A Privacy Question oldalon görgessük le a listát és válasszuk a Privacy issues opciót. Ez után adjuk meg a régiónkat, nevünket és fogalmazzunk meg egy pár soros üzenetet, ez például megteszi:

Dear Apple,

I would like to ask a copy of information that Apple stores of my Apple ID, please!

Best Regards,

Pat

Tökéletes. Nyomjuk meg a Submit gombot. Az Apple egyik ügyintézője 1-2 napon belül válaszolni fog az üzenetünkre és igazolnunk kell a személyazonosságunkat:

 • Vezeték- és keresztnév
 • Apple ID
 • E-mail cím
 • Lakcím
 • Telefonszám
 • Valamely Apple-termék szériaszáma (elég egyet megadni)
 • Az AppleCare ügyfélszolgálattól kapott eset azonosító (ezt egy automata e-mailben küldik)

Arra azért figyeljünk, hogy az Apple ID ugyanezeket az információkat tartalmazza, hiszen csak így tudjuk magunkat hitelesíteni. A termékek szériaszámát megtaláljuk az iCloud.com-on vagy valamelyik eszköz Beállítás appjába belépve, majd felül a nevünkre koppintva alább látjuk a fiókhoz tartozó eszközöket és azok szériaszámát.

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor annyi a dolgunk, hogy várunk. Az Apple válasza akár több napig is eltarthat, hiszen minden kérelmet egyesével vizsgálnak meg, jóváhagyjak vagy elutasítják, majd egy ZIP formájában küldik a végeredményt.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!