imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így ürítheted a Safariban tárolt felesleges adatokat


Nap mint nap használod, láthatatlan kamrákat foglal az iPhone-od tárterületéből, mégsem foglalkozol vele. Feltehetném a kérdést, hogy mi az, de a címből már úgy is kiderült. Nézzük inkább, hogyan ürítheted a Safari által felhalmozott felesleges adatokat.

Megmondom őszintén, hogy én sem sűrűn foglalkozom ilyesmivel. Sőt, olyannyira belekényelmesedtem, hogy nulla törődéssel is használható az iPhone, hogy a Safari tabokat sem vagyok hajlandó bezárni, de tulajdonképpen nincs is rá szükség. A böngésző által felhalmozott fájlokat azonban néha érdemes lehet kiüríteni. Ha tetemes tárhelyet nem is szabadítunk fel ezzel, tiszta udvar, rendes ház alapon, néhány havonta érdemes elvégeznünk a most következő lépések.

Az iPhone tárhely kezelőjében részletes áttekintést kapunk arról, hogy milyen típusú fájlok mennyit foglalnak, így a fotók, az alkalmazások és az üzenetek is külön kategóriába esnek. Ami egyből feltűnhet, hogy az egyéb kategória bizony jelentős szerepet kiharap a rendelkezésünkre álló tárhelyből. Nem kell mindjárt megijedni, ez természetesen nem mind szemét, de az olyan apróságok is ide kerülnek, mint a böngésző által generált fájlok.

Ahhoz, hogy ezektől megszabadulhassunk nyissuk meg a Beállítások > Safari > Haladó menüpontot. A Webhelyadatokra koppintva nézhetjük meg, hogy pontosan milyen oldalak hagytátk ott a lábnyomukat az iPhone-unkon. Ezek általában cache fájlok vagy sütik, amikre engedélyt adunk a weboldalaknak az információgyűjtéshez. Ezek alapján pedig be tudják azonosítani, ha újra visszatértünk az oldalra, megjegyzik az előzményeinket, belépési adatokat és a többi.

Ezeket az Összes webhelyadat eltávolítása opcióra nyomva teljesen eltávolíthatjuk. Természetes ha visszatérünk ezekre az oldalakra, akkor a sütik ismét megfognak jelenni, viszont jó eséllyel vannak olyan oldalak is a listában, amit már többször nem látogatunk meg a későbbiekben.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!