imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így ürítsd a Kukát profi módjára!


Egy rövid tipp arról, miként rövidítheted le a Trash ürítésének folyamatát. Mutatunk pár menő billentyűkombinációt, és arról is írunk, mi a teendő akkor, ha a rendszer nem engedi törölni a fájlokat. A cikk elsősorban kezdőknek jelenthet segítséget.

A Kuka kiürítése néha kifejezetten sok időt el tud venni, attól függően, hogy mennyire vagyunk kényszeresek. Én például nagyon is az vagyok, utálom, ha nem látom üresnek a szemetes ikonját a Dockon. Emiatt azonnal törölnöm kell mindent, bármit is húzzak át a Kukába, különben aznap éjjel biztosan nem alszom. Ez a művelet normális esetben úgy néz ki, hogy miután behúztuk a törlésre váró objektumot a Kukába, szépen rá kell kattintanunk jobb klikkel annak ikonjára, kiválasztani a végleges törlés parancsot, majd leokézni a felugró figyelmeztetést. Nem nagy dolog, de napjában 25-ször már kényelmetlen.

Szerencsére van arra megoldás, hogy kicsit felpörgessük az eseményeket. Első lépésben célszerű megtanulni a műveletek billentyűparancsait. A Kukába helyezés a CMD + Backspace kombinációval érhető el, míg a Kuka ürítése a CMD + Shift + Backspace-szel. Az állandóan felugró figyelmeztető ablakot is ki lehet kapcsolni, ehhez navigáljunk a Finder beállításaihoz, majd a Haladó fülön ”pipátlanítsuk” a “Show warning before emptying the Trash” sort. Ha már erre járunk (és nem vagyunk notórius törölgetők), opcionálisan bekapcsolható a Kuka ürítése 30 nap után, és kikapcsolható az iCloud Drive figyelmeztetés is.

Screen Shot 2017-02-27 at 16.27.56

Tök jó, ezzel máris gyorsabbá tettük a folyamatot. Már csak arra kell vigyázni, hogy nehogy nagyon ráálljon a kezünk a billentyűkombinációra, mivel könnyen lehet, hogy elhamarkodottan fogunk valami fontostól is megszabadulni, amit utána már nem igazán tudunk egykönnyen visszaszerezni. Szóval csak okosan.

Van viszont még egy istencsapása, ami hozzám hasonlóan kényszeres felhasználókat sújthatja:

Amikor a rendszer nem engedi kiüríteni a Kukát.

Ennek több oka is lehet, legtöbbször akkor jelentkezik a hibaüzenet, ha a macOS azt érzékeli, hogy a törölni kívánt fájlt még használja valamelyik program. Persze nem véletlen van beépítve ez az óvintézkedés, de mégis simán előfordulhat, hogy csak egy egyszerű bug-ról van szó, a Trash-t pedig jó lenne már kiüríteni. Szerencsére van megoldás, nem kell rögtön nyugtatóért rohanni.

keep-calm-and-sudo-676x380
  1. Nyissuk meg a Terminált
  2. Írjuk be a következő kódot:

    sudo rm -R

    (fontos, az R után van egy szóköz is. Enélkül nem fog lefutni a parancs.)

  3. Nyissuk meg a Kukát
  4. Jelöljük ki az összes fájlt, amit nem tudtunk kitörölni, és húzzuk be őket a Terminál ablakába
  5. Nyomjunk egy Entert, írjuk be a jelszavunkat, majd nyomjunk még egy Entert
  6. Kész, elvileg innentől kezdve semmi nem állhat a boldogság útjába. Ha nagyon nagy fájlok voltak a Kukában, akkor a művelet eltarthat pár másodpercig.
Screen Shot 2017-02-27 at 16.47.32

A fenti parancs csak az újabb operációs rendszerekkel fog menni. El Capitan előtti időkben ugyanezt a célt a rm -rf ~/.Trash/* paranccsal lehetett elérni. De használjatok inkább friss rendszereket, meg is indolkoltuk, miért!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!