imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így váltja ki a kábeldzsungelt az Apple


Kár, hogy az új megoldás elsőre sokkal bonyolultabbnak tűnik, de reméljük, legalább beváltja a hozzá fűzött reményeket. Régi-új csatlakozótípussal bővült a Made for iPhone (MFi) program!

A helyzet az, hogy bár bizonyos szempontból előremutató lépés volt a 3,5 milliméteres jack-csatlakozó elhagyása az idei iPhone-okról, azért szült problémákat is bőven. Az átmeneti időszakot pedig nem ártana, ha átalakítók és egyéb rémségek helyett valami “epülösebb”, elegánsabb megoldással lehetne átvészelni. Úgy tűnik, Cupertinóban is ráérezték a helyzetre, ezért egy olyan, már jó ideje létező csatlakozótípus támogatásába kezdtek, amivel idáig soha nem találkozhattunk Apple-termékeknél. Cserébe viszont megoldást jelenthet minden bajunkra.

Az említett megoldás pedig nem más, mint az Ultra Accessory Connector (UAC). Ez a csatlakozás a Lightninghoz hasonlóan 8 darab csatlakozópontot használ, és leginkább a Nikon kameráiból lehet ismerős. Nem kell megijedni, nem a Lightning, vagy az USB-C leváltása a cél, hanem csak az, hogy simább legyen az átjárhatóság az eszközök között.

Nikon-d5100-connector-verge.0

Jelenleg ugyanis a Lightningos füleseket nem lehet használni USB-C forrásról, és ugyanúgy fordítva: USB-C-s headsetet sem lehet Lightningra kötni. Márpedig nagyon úgy fest, a jövőben ezek a technológiák lesznek az irányadóak. Ekkor jön képbe az UAC, ami tulajdonképpen egyfajta áthidaló szerepet kapna. A különböző fejhallgató-gyártók a megszokott jack/Lightning/USB-C helyett UAC-vel is szerelhetik majd az eszközeiket. A kiegészítő-gyártók pedig ehhez szállíthatnak majd különböző kábeleket, például: Lightning-to-UAC, USB-C-to-UAC, vagy jack-to-UAC végződéssekkel.

Ennek köszönhetően – attól függően, hogy milyen forrásból akarunk zenét hallgatni – elég lesz csak egy kábelcsere ahhoz, hogy a fejhallgató képes legyen kommunikálni az adott lejátszóeszközzel, nem kell majd átalakítókkal kínlódni. Így már érthető is, miért a fejhallgató kifejezést használtam végig: tekintve, hogy az esetek többségében a fülhallgatóknak nem cserélhető a kábele, ez a megoldás csak a fejhallgatókon fog érdemben segíteni.

beats-solo-3-wireless

A régi-új port méreteit tekintve is előnyös, mindössze 2.05 mm x 4.85 mm helyet foglal, azaz némileg vékonyabb, és majdnem fele olyan széles mint az USB-C vagy a Lightning. Az átállással tehát a gyártók is spórolnának némi extra helyet a további alkatrészeknek. Az MFi program egyébként rájuk nézve elég szigorú megkötéseket jelent: az Apple minden technikai specifikációt meghatároz, amivel dolgozhatnak. Persze megéri a befektetés, enélkül nem készíthetnének hivatalosan elfogadott kiegészítőket az Apple-termékekhez.

Az egész történet azért elég kockázatos lépés a vállalat részéről. Gyakorlatilag mindenki harap most a témára, a felhasználók egy része teljesen kiborult a 3,5 milliméteres jack hiányától szeptemberben. Most az Apple gyakorlatilag ezt kísérli visszaadni nekik, csak egy sokkal bonyolultabb módon. Ahogy a Verge fogalmazott:

Ha ez a megoldás véletlenül úgy hangzana, mint egy hihetetlenül melós kísérlet a régi, és megszokott analóg jack-csatlakozó kényelmének újraalkotására, akkor az azért van, mert pontosan erről van szó.

lightning-jack-adapter-cover

Mi sem egészen így képzeltük el a porthelyzet megoldását, de a semminél legalább beljebb leszünk. Fontos még tisztázni: a lépés nem jelenti azt, hogy a következő iPhone-okon, iPadeken a jack helyett UAC port fog helyet kapni, a hír elsősorban a kiegészítő- és fejhallgatógyártókat érinti.

Forrás: The Verge és 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!