imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így védd iPhone-od adatait


Sajnos nem ritka, hogy valaki elhagyja vagy elveszti az iPhone-ját, ilyen esetben az anyagi kárnál sokkal nagyobb fejfájást okozhat a készüléken tárolt személyes adatok és dokumentumok védelme. Mostani cikkünkben azokon az alapbeállításokon száguldunk végig, amik megelőzhetik a kellemetlenségeket.

Korábban már boncolgattuk, mit tehetünk, ha megtörtént a baj. Most nézzük meg, előljáróban milyen lépéseket tehetünk, hogy enyhítsük szívünk fájdalmát, ha sajnálatos módon minden remény tovaszállt, hogy újra kézhez kapjuk készülékünk. Egyben ismételten leszögeznénk, az alábbi tippek régi motorosoknak könnyen lehet, hogy nem hatnak újdonságként, azonban nem szabad megfeledkezni a kezdő Apple-rajongókról sem.

Jobb félni, mint megijedni!

Először is mindenkinek azt szoktuk tanácsolni, hogy kellő gyakorisággal készítsen biztonsági mentést a telefonjáról. Ha valaki ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget, az iPhone alapértelmezett beállításon akkor is készít biztonsági mentést a készülékhez kapcsolt iCloud fiókba: ide kerülnek a fotók, videók, kontaktok, e-mailek, az Apple Pay-hez társított banki adatok, a Touch ID beállításai, az App Store alkalmazásadatok, illetve az iTunes és iBook Store tartalmak.

Ha nem vagy benne biztos, hogy aktiválva van-e a biztonsági mentés funkció az iPhone-odon akkor a következő lépésekkel ellenőrizheted és konfigurálhatod:

  1. Lépj be a Beállításokba, felül koppints a nevedre, majd válaszd ki az iCloud menüpontot
  2. Add meg, hogy mely alkalmazások és szolgáltatások használják az iCloud fiókodat
  3. Koppints az iCloud-mentés menüpontra és húzd el a csúszkát (ezzel aktiválod az automatikus mentést), rendszerfrissítés előtt ugyanide térj vissza és koppints a Biztonsági mentésre.

Az iPhone akkor készít biztonsági mentést a telefon tartalmáról, amikor azt éppen nem használjuk, illetve megbízható Wi-Fi hálózatra csatlakozik. Ezt többségében észre sem lehet venni, hiszen a rendszer nagyon ügyesen kitalálja azt, hogy éjjel háromkor, amikor mind a két feltétel teljesül, esetleg még töltőn is van az iPhone, akkor a legideálisabb menteni. A fentebb említett harmadik ponthoz eljutva azt is megtudhatjuk mikor készült utoljára biztonsági mentés.

A biztonsági mentések kezelése

Alapesetben, egy friss iCloud fiókhoz 5 GB felhőtárhelyet biztosít az Apple, ez többségében elegendő is a biztonsági mentések és a fotók tárolására. Azonban, ha még is többre lenne szükség, akkor sem kell egyből nagyobb tárhelycsomagra váltani, manuálisan is megadhatjuk, hogy mely adatokat szeretnénk szinkronizálni, illetve kézileg is törölhetünk biztonsági mentéseket.

  1. Lépj be a Beállításokba, felül koppints a nevedre, majd válaszd ki az iCloud menüpontot
  2. Válaszd a Tárhely, majd a Tárhely kezelése menüpontot

Itt szintén látszik, hogy mikor készült utoljára backup, annak mérete és a következő mentés várható mérete. Egyesével kiválaszthatjuk, hogy melyik alkalmazásokról készüljön másolat, az olyan appokról, mint a például myMeki teljesen feleslegesen készül, ellenben az Egészség alkalmazásban gyűjtögetett statisztikák elvesztése fájó lehet.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!