imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így vigyázz az akkumulátorodra!


Az üzemidő csökkenés sajnos teljesen természetes jelenség, előbb-utóbb minden aksi tönkremegy. Azonban van pár apróság, amire ha odafigyelünk, jelentősen növelhetjük az akkumulátor élettartamát.

Nyilván senkinek nem kell különösebben ecsetelnem, mennyire idegesítő tud lenni, mikor az akkumulátor veszít a kapacitásából, ami miatt egyre kevesebb ideig bírja a gép egy levegővel. Ez már csak azért is lényeges, mert annak ellenére, hogy az egyik legkönnyebben cserélhető alkatrészről van szó, mégis súlyos tízezrekbe kerülhet egy új akkumulátor.

ip

Ahhoz, hogy vigyázni tudjunk rá, először is nem árt, ha tisztába kerülünk a működésükkel. Az Apple, mint szinte minden más gyártó is, a mostanában elterjedt lítiumionos technológiát alkalmazza az aksik elkészítésekor. Ennek rengeteg előnye van, többek közt, hogy az Li-ionos akkumulátorok lényegesen strapabíróbbak elődeikhez képest.

Gyors és lassú

Figyelmesebbek biztosan észrevették már, hogy amikor töltőre teszed az iPhone-od vagy a MacBook-od, az egy darabig nagyon gyorsan tölt, majd egy idő után mintha lelassulna a folyamat. Ez nem a véletlen műve, tudatosan tervezték így az Apple akkumulátorait.

battery

A szakaszhatár 80%-nál van. Eddig töltődnek „gyors üzemmódban” az aksik, aminek lényege értelemszerűen, hogy minél több energiát nyerj a lehető legrövidebb idő alatt. Nem véletlen, hogy ennél a pontnál kapcsol ki magától a Low Power Mode is. Ezután következik a csepptöltés szakasza. Ez bár lassabban adagolja az áramot, cserébe viszont nagyon kíméletes az akkumulátorral, aminek köszönhetően jelentősen meghosszabbíthatja annak élettartamát.

Töltési ciklusok

Ennél a pontnál inkább átadnám a mikrofont az Apple-nek:

Egy töltési ciklus akkor fejeződik be, amikor felhasználtál (lemerítettél) az akkumulátorkapacitás 100%-ának megfelelő mennyiséget, de nem feltétlenül egyetlen töltés alkalmával. Előfordulhat például, hogy egyik nap az akkumulátorkapacitás 75%-át használod fel, majd éjszaka teljesen újratöltöd. Ha a következő nap 25%-ot használsz fel, akkor felhasználtad összesen a 100%-ot, és a két nap használata összeadódik egyetlen töltési ciklussá.Egy ciklus befejezése több napig is tarthat.

cikl

Bármilyen típusú akkumulátor kapacitása lecsökken bizonyos számú újratöltés után. A lítiumionos akkumulátorok esetében is minden teljes töltési ciklus során egy kicsit csökken a kapacitás. Az Apple lítiumionos akkumulátorai úgy lettek megtervezve, hogy eredeti kapacitásuk legalább 80%-át megőrizzék sok töltési cikluson át. Ezek a ciklusszámok termékenként eltérnek.

Ennek értelmében célszerű minél alacsonyabban tartani a töltési ciklusok számát, tehát ha töltőközelben vagy használd ki, addig sem merül az aksi. A ciklusok számát egyébként magad is könnyen megnézheted különböző külső programokkal. Én a coconut Battery nevű ingyenes kis appot ajánlom erre a célra, amivel nem csak az Mac, hanem az iPhone akkumulátorának adatait is egy pillanat alatt láthatod.

charged

Felejtsd el a woodoo-t!

Valószínűleg mindenki találkozott már a legendával, hogy egy készülék első üzembehelyezésekor milyen varázslatokat kell elvégezni ahhoz, hogy tartósan megőrizzük az alkatrész egészségét. Merítsd le teljesen, töltsd 24 órán át folyamatosan, köpj a hátad mögé, áldozz fel egy kecske gidát, majd tedd be 20 percre a fagyasztóba…

Miss u so much!
Miss u so much!

Bár a régebbi aksikat valóban kellett egy kicsit tréningezni, a mostaniakra ez már egyáltalán nem igaz. Fölösleges mindig csutkára meríteni a gépet, sőt, azt szokták mondani, hogy a teljes kisütés nem is ajánlott. Az Li-ion aksik töltését bármikor nyugodtan elkezdheted, vagy befejezheted, ez nem befolyásolja jelentősen az élettartamot.

Attól sem kell félni, hogy mi történik, ha egész éjszakára (esetleg napokra) rajtahagyod a töltőn a készüléket. A mai akkumulátorok bőven be vannak védve túltöltés ellen, így ez sem fog galibát okozni. Kivéve persze ha villámcsapás éri, szóval viharban – ha teheted – mellőzd a töltést. A fejlett töltőelektronika pedig felváltva használja a cellákat, így mindegyiknek jut ideje “pihenésre” (merülésre) – ez szintén jót tesz az akkumulátoroknak.

nmbp

A következő tanácsot viszont érdemes megfogadni: ha tudod, hogy huzamosabb ideig (hónapok, évek) nem fogod használni a készüléked, akkor 40-50%-os töltöttség mellett kikapcsolva, száraz, hűvös (32 foknál mindenképpen alacsonyabb) helyen tárold. Ha félévnél tovább tart a pihenő, akkor félévente töltsd vissza 50%-ig.

Ha teljesen lemerült akkumulátorral tárolsz egy készüléket, az akkumulátor a mélykisülés állapotába kerülhet, amitől elveszti a töltésmegtartó képességét. Ellenkező esetben, ha teljesen feltöltve tárolod hosszabb ideig, az akkumulátor veszíthet a kapacitásából, ami rövidebb üzemidőt eredményez. – írja az Apple.

További hasznos tippek

  • Használd a legfrissebb szoftvert, mert azok gyakran tartalmaznak továbbfejlesztett energiatakarékossági technológiákat
  • Ne tedd ki szélsőséges környezeti hőmérsékletnek az akkumulátort. Az optimális tartomány 16 és 22 °C között van. A lehető legrosszabbat a forrósággal teheted (pl: nyáron bent felejted a kocsiban). Ezzel tartósan károsodhat az aksi, rosszabb esetben pedig akár fel is robbanhat. A túl hideg ezzel szemben csak átmeneti csökkenést okozhat az üzemidőben (lásd: iPhone 6s akkumulátor-gate); a normál üzemi hőmérséklet elérése után a teljesítménye is visszatér a normális szintre.
temp
  • Ha nem vagy elégedett az akkumulátor teljesítményével, módosíts beállításokon! Általában a kijelző veszi le a legtöbb kraftot, érdemes tehát alacsonyan tartani fényerőt. Hasonlóan spórolhatsz azzal is, ha mobilnet helyett WiFi-t használsz, mivel ez utóbbi kevesebb energiát fogyaszt. A beállításokban (vagy az Activity Monitor appban) nézd meg, milyen alkalmazások eszik a tápot, és zárd be azokat, amikre nincs szükséged.

Forrás: Apple

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!