imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így zajlik egy meeting Steve Jobs-módra


Ilyen volt egy igazi ötletelős megbeszélés a 31 éves Steve Jobsszal: lenyűgöző, lelkesítő és ösztönző. Az Apple egykori vezetője remek tanácsokkal látta el a frissen indult NeXT csapatát, ezek közül emeltünk ki nyolcat.

Miután 1985-ben Jobs elhagyta az Apple-t, alig pár hónap után már új cégén, a NeXT-en dolgozott. A cég célkitűzése az volt, hogy nagyteljesítményű számítógépeket készítsenek, melyeket első sorban az oktatási-szférában hasznosítanának. Jobst egy tehetséges csapat követte új cégéhez, hiszen hittek benne.

A fenti videó bemutatja, miképp inspirálta és igazgatta dolgozóit az akkor 31 éves Jobs. A húszperces összeállításból rengeteg hasznos lecke szűerhető le a fiatal vezetőtől, ezek közül kiemeltük azokat, amelyek a legmeghatározóbbak:

1. Mutasd ki a szenvedélyedet (3:46)

Jobs köztudottan nagyszerű előadó volt, ezen képessége pedig kiemelten érvényesül beszédében. Átéléssel, kellő hangsúlyozással beszél, és született tehetség, ehhez kétség sem fér, de nem ez a legfontosabb.

A legfontosabb az, hogy minden pillanatban látszik, hogy szentül hiszi amiről beszél, és ezt nem is fél bevallani. Ha te sem hiszel őszinte szenvedéllyel saját ötleteidben, más sem fog: Jobs ezt nagyon jól tudta, és hittek is benne.

2. Törekedj, hogy értéket teremts (4:50)

Jobs úgy fogalmazott

Azért csináljuk ezt, mert elhivatottak vagyunk vele kapcsolatban. Mert törődünk a magasabb  szintű oktatási folyamatokkal. Nem azért, mert pénzt akarunk keresni vele.

Alkotóként, vállalkozóként nincs annál jobb érzés, mint olyan terméket, vagy szolgáltatást kreálni, ami jobbá teszi az emberek életét. Jobs ezt a NeXT-nél és az Apple-nél sem felejtette el, és látszik is a termékeken, amik tényleg megváltoztatták, megkönnyítették életünket.

3. Hívd ki a csapatodat (6:15)

A videó során Jobs többször is próbára tette, csapatát, nem átallt vitát kezdeményezni velük.

stevejobs

Az a fajta ember, aki pontosan tudni akarja, miért érzel úgy, ahogy. És gyakran hangot is ad annak, miért nem ért azzal egyet. Igen, az is biztos, hogy a viselkedése erőszakosnak is hathat, de ahogy Guy Kawasaki meg is mondta:

Ha megkérdezel egy Apple dolgozót, miért vállalta az ottani kihívást, el fogja mondani: “mert az Apple lehetőséget ad, hogy karriered legjobb munkáját hozd össze.”

4. Mindenkit tarts végig az úton (6:53)

Steve Jobs számára nagyon fontos volt, hogy cége hű legyen az elképzelésekhez, az eredeti elvekhez.

Kell valaki, aki az őrzője, és súlykolója a víziónak. Nagyon gyakori, hogy ha egy ezer mérföldes utat kell megtenned, az első lépés után borzasztó hosszúnak tűnik, és tényleg segít, ha van valaki, aki azt mondja: “Igen, egy lépéssel közelebb vagyunk… a cél pedig tényleg létezik, nem csak egy délibáb.

Ha egy cég fejlődik, könnyű szem elől téveszteni, mi is igazán fontos. De ha a saját cégedről van szó, ne engedj azon dolgokból, amikből hiszel. Jobst ez a mentalitás rúgatta ki 1985-ben az Apple-től, és ugyanez is hozta őt vissza, és tette a céget a világ egyik legsikeresebbikévé.

5. Határozd meg a prioritásokat (7:26)

Ahogy a csapat átbeszéli a friss cég prioritásait, láthatjuk Jobs kivételes képességét arra, hogy meglássa mi a legfontosabb, arra fókuszáljon, és mindenek előtt meg tudja indokolni, miért fontos az.

Steve Jobs a NeXT-nél. Kép forrása: Robert Holmgren.
Steve Jobs a NeXT-nél.

Ez jól látszik abból, ahogy a csapat tagjai egyből a 3000 dolláros kitűzött ár ellen szólalnak fel, Jobs pedig vehemensen megvédi azt:

Nem mondta senki, hogy ha háromszor gyorsabb lesz, 4000 dollárt fizetünk érte. Azt mondták, 3000 dollár legyen, vagy felejtsd el. Ez a bűvös szám.

A csapat követte is a vezetőt, és az ár mindvégig a legmagasabb prioritást élvezte, bár az utólag érdekes fényt vet erre, hogy a végső termék 6500 dolláros áron került a boltokba.

6. Tudd, mikor szakíts félbe valakit (9:52)

A csapat egyik tagja elkalandozik, és “elszabadul”: csak mondja és mondja a magáét, és bár Jobs eleinte türelmes, egy idő után nem vár tovább, és félbeszakítja, hogy újra fókuszáljon, és a lényegre koncentráljon.

Erőforrást és időt nyer a csapat, ha a fölöslegesen túlnyújtott, nem lényeges beszédeket minél hamarabb leállítják, hiszen ezek szükségtelenül terhelik és fárasztják a tehetséges alkotókat.

7. Tanulj a múltból, de ne hagyd, hogy uraljon téged (11:11)

A csapat egyik tagja a múltbeli kudarcokról beszél, mire Jobs felszólal:

Nem akarom hallani, hogy “csak azért, mert legutóbb elszúrtuk, most is el fogjuk…” Ez egy ablak számunkra. Egy gyönyörű ablak.

Minden vállalkozó tudja, hogy a kudarc a folyamat részét képezi. Minél többször próbálkozol, annál többször vallasz majd kudarcot, de a siker ugyanúgy ott van. Csak meg kell találnod.

8. A pozitívumokra koncentrálj (12:22)

Azon kapom magam, hogy állandóan listát írok azokról a dolgokról, amit még nem tudunk, és aztán eszembe jut, hogy a cég mindössze 90 napos. És visszanézek azokra a dolgokra, amiket már tudunk. És tényleg hihetetlen, milyen messzire jutottunk 90 nap alatt.

Ha hosszú út áll előtted, ijesztő lehet arra fókuszálni, mennyi van még hátra belőle. Mindig sok teendő lesz. Fontos visszamlékezni mindarra, amit már elértél, és ez megadhatja a motivációt, hogy tovább haladj előre.

Steve Jobs

Ez a nyolc pont persze csak része a nagy egésznek: a videót végignézve mindenki megfigyelheti, és talán kicsit meg is értheti, mik azok a kivételes vonások, melyek olyan remek és megbabonázó vezetővé tették Steve Jobst, ezek pedig már élete korábbi szakaszaiban is meghatározók voltak.

Forrás: Inc.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!