imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen egy fesztivál iPhone-nal, avagy Sziget 2015


A Sziget Magyarország leghíresebb fesztiválja. Az Európában is méltán híres rendezvényre rengeteg magyar és még több külföldi érkezik. Ez a Szabadság Szigete, itt minden résztvevő teljes szabadnak és kötöttségektől mentesnek érezheti magát, tombolhat, és olyan dolgokat tehet meg, amit alapjában véve nem csinálna. De mi történik ilyenkor a telefonokkal? Érdemes-e kockáztatni az iPhone-unk épségét egy ilyen eseményen?

Tavaly Bence és Anna kérdezgette a Szitizeneket, hogy mennyi ideig bírja a telefonjuk egy töltéssel. Akkor lehetőség adódott az iSTYLE tűzoltóautójánál tölteni a készüléket, idén viszont sajnos a tűzoltóautó nem volt jelen a fesztiválon. A mostani kérdések középpontjában ezért a Sziget alkalmazás és a telefonunk védelme állt. Sajnos a korlátozott létszámunk miatt videót nem tudtunk készíteni.

sziget1

Sokan úgy vannak vele, hogy a fesztivál ideje alatt inkább otthon hagyják az okostelefonjukat, azért hogy biztosan ne essen baja. Mások inkább magukkal viszik, hogy remek képeket és jó minőségű videókat készítsenek akár egy koncertről, akár csak a Szigeten töltött mindennapokról. De nem csak emiatt éri meg magunkkal cipelni az iPhone-unkat. iOS-re és Androidra is létezik hivatalos Sziget alkalmazás, aminek a kezelése elsőre nem tűnik bonyolultnak, de sok ember számára meglepő tény volt az is, hogy tartalmaz térképet is.

sziget3

A megkérdezetteknek több, mint a fele teljesen elégedett az alkalmazással, ami egyébként rengeteg segítséget tud nyújtani a használójának. Az összes fellépő be van táplálva az alkalmazás adatbázisába, és ha megcsillagozzuk valamelyiket, akkor a telefonunk 15 perccel a koncert kezdése előtt küld egy értesítést, hogy ha eddig még nem tettük volna meg, akkor most már ideje lenne elindulni az adott színpad felé. Ez igaz bármilyen más kulturális programra és előadásra is.

sziget7

A fesztivál területe kész labirintus, még akkor is, ha már sokadjára járunk ott. Minden évben máshova kerülnek az egyes kioszkok, épületek és árusok, amik alapján az ember könnyen tájékozódna. Éppen ezért érdemes használni az alkalmazásban található térképet. Itt egy jól kitalált rendszer szerint találhatjuk meg a kiszemelt úti célt. A megkérdezett fesztiválozók egy része teljesen kiigazodott rajta, viszont egy másik része, hiányolta az automatikus helymeghatározást. A probléma ugyanis sokszor nem az, hogy merre van egy adott helyszín, hanem az, hogy mi hol vagyunk.

sziget2

A másik hiányosság amire páran panaszkodtak, hogy nincsenek benne az étkezési lehetőségek és a bárok. Ezt nyilván itallappal / étlappal együtt feltölteni a rendszerbe hosszadalmasabb folyamat lenne, de egy hasznos részét képezné az alkalmazásnak. Ez nem csak a magyaroknak, de a külföldieknek is nagy segítség lenne, hiszen így össze tudják hasonlítani az árakat, euróra váltani fejben ugyanis kicsit hosszadalmas lehet.

IMG_1834 (1)

Az alkalmazást élőben tesztelve érdekes következtetésekre jutottam. A térkép számomra használhatatlan volt, mert általában akkor akartam használni, amikor már úgy elkeveredtem, hogy azt se tudtam hol vagyok. Az utak közül rengeteg fel sincs tüntetve sajnos. A jelmagyarázat és a számozott helyek viszont nagyon jó ötlet, főleg, hogy a jelmagyarázat betűrendben van, így ha ismerjük az úti célunk nevét, akkor nagyon hamar megtaláljuk. Az értesítések küldése egy koncert kezdéséről tényleg hasznos funkció. Ha nem vagyunk a színpadtól nagyon messze, akkor tényleg oda lehet érni kényelmesen is a koncertekre. Persze ilyenkor ne is álmodjunk a legendás első sorról.

sziget5

Ezt a két funkciót leszámítva nincs különösebben hasznos funkció az alkalmazásban. Tartalmaz egy Hírek részt, ahova az új nevek bejelentésekor írnak. Lehetőség van többet megtudni a fesztiválról a Segítség oldalon, de nézegethetjük az előző nap készült képeket és videókat az erre kialakított menüpontban. Az Ajánló oldal egyébként amellett, hogy igénytelenül néz ki, még használhatatlan is. A nagyobb nevek az ajánló végén kapnak helyet, mert időrend szerint válogatják a legnépszerűbb programokat. Így eshetett meg az, hogy a jóga előrébb van az Ajánlóban, mint mondjuk Avicii vagy a Hollywood Undead. Bár lehet többet kéne jógázni tényleg. Az alkalmazással egyébként nincsen különösebb baj, de ez az egy nagyon szúrta a szemem.

sziget6

A fesztivál területén óriási élet van, az ember tényleg percenként lát valami egyáltalán nem szokványos dolgot. A különböző sátrakban koncertek, a sátrakon kívül érdekes programok várják az odalátogatókat. Hömpölygő embertömeg minden úton, és dolgukra siető fesztiválozók hálózzák be ilyenkor a Hajógyári-szigetet. Az emberek forgatagában sajnos nagyon oda kell figyelnünk a telefonunk épségére. Sokan viszont még tokot sem tesznek a telefonjukra ilyenkor, de akad olyan is, aki védőmatricákkal óvja a készülékét. A legegyszerűbb, ha egy táskában, vagy szűk zsebben tároljuk és próbáljuk a legkevesebbszer elővenni. Egyébként ez a módszer a legegyszerűbb módja, hogy megkíméljük a készülék akkumulátorát.

sziget4

Sokan inkább a helymeghatározást kapcsolják ki, ami nem a legjobb. A Find My iPhone-nal ugyanis pillanatok alatt kideríthetjük, hogy hol a telefonunk, ha esetleg az eltűnne. Ezért érdemes ezt a funkciót mindig bekapcsolva tartani, és lehetőleg az akkumulátor töltöttségére is ügyelni. Az Orvosi Azonosítóba érdemes megadni egy barátunk, rokonunk vagy ismerősünk elérhetőségét is. Erről bővebben itt lehet olvasni. Legrosszabb esetben pedig kapcsoljuk be az elveszett üzemmódot.

Összesítve érdekes hangulat, érdekes emberek, érdekes események. Aki képes felvenni az ütemet, át tudja érezni a Sziget mögötti szellemiséget, annak remek szórakozást és kikapcsolódást nyújt. Az alkalmazás nagyon hasznos lehet, tehát ha tudunk rá vigyázni, akkor az iPhone-t se hagyjuk otthon. Csak ügyeljünk, hogy az ott készült képeket és videókat hova töltjük fel, és ne járjunk úgy, mint az egyik úriember, akinek a barátnőjével készült romantikus közös képét látta meg véletlenül a felesége, egy óvatlan megosztás miatt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!