imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen egy iPod-telefon prototípusa


Ha azt hitted, hogy az Apple a Smart Battery Case-nél nem csinált még értelmetlenebb terméket akkor rád kell, hogy cáfoljunk. Noha, a most napvilágot látott iPhone prototípusból nem lett termék, még elképzelésnek is igen meredek az iPod gombjaival vezérelhető iPhone ötlete.

A 2000-es évek elején újra szárnyra kapó Apple történetének egyik legnagyobb sikere, az iPod kultusz megteremtése és az iTunes forradalmi ötlete átformálta az egész zenei ipart. A felhasználók a hagyományos MP3 lejátszók helyett iPodokat vettek és az illegális zeneletöltést, illetve a CD boltokba járkálást felváltotta az Apple saját zeneboltja.

ipod_classic

Ez nagyban hozzájárult az iPodok széleskörű elterjedéséhez és a lejátszókon található, kör alakú vezérlőegység ikonikussá válásához csakúgy, mint az iPhone-ok home gombja. De el tudnátok azt képzelni, hogy egy ilyen tárcsás megoldással vezéreljétek az iPhone-otokat? Nagyjából olyan ez, mint egy okostévét vezérelni hagyományos távirányítóval.

Nem is olyan őrült elképzelés, hiszen Steve Jobs 2007-ben olyan iPodként jellemezte az iPhone-t, ami képes az tele- és internetkommunikációra. Ergó a pofánkba vágta, hogy mostantól tolhatjuk a Facebookot és a telefonálgatást is az MP3-asunkról. Kössz szépen, Steve! Azóta se vagyunk képesek letenni az iPhone-t.

Ha hinni lehet Sonny Dicksonnak, akkor az Apple kísérletezett klasszik iPod dizájnnal megáldott telefonnal, de aztán elvetették az ötletet. Azt hiszem a miérteket nem kell külön kiemelnünk, mindenki érti, hogy mi ezzel a baj. Az iPhone fejlesztésének kezdeti fázisában készülhetett el ez a meglehetősen naiv és egyszerű koncepció, ami az iOS előfutáraként az AncornOS nevet kapta.

Ahogy a videón is látszik, a prototípus felülete 2 fő részre oszlik. Felül található a menü, ami szintén meglehetősen hasonlít a klasszikus iPodok kinézetére és működésére. Ezt a részt az érintőfelületes iPod tárcsától egy kezelőgombokkal ellátott vastag sáv választja el. Se ikonok, se alkalmazások. Több, mint komikus lett volna egy ilyen felülettel rendelkező eszközön e-mailt írni például.

A publikáló Dickson egy 2006-os multi-touch eszköz néven futó szabadalomra hivatkozik, de ettől ez akár még egy iPodnak is készülhetett volna, ahogy végül lett is iPod touch csak épp nem ilyen formában. Az iPod-iPhone nem is annyira ismeretlen az Apple történetét tekintve. Steve Jobs 2005-ben egymásra eresztette az iPodot és az OS X-et fejlesztő csapatot, hogy lássák, melyiknek a felülete optimálisabb egy telefon használatához.

A kérdés az volt, hogy az iPod szoftverét pimpeljék vagy inkább a Macintosh rendszerét egyszerűsíték, és végül utóbbi nyert. Ezt két szempontból is megerősíti Terry Lambert ex-Apple-mérnök legutóbbi levele, amiben kifejtette, hogy nyolc éven keresztül részese volt az OS X kernelét író csapatnak. Állítása szerint az Apple ezekre az alapokra építette fel az iOS kódját is. Azt is hozzátette, hogy ő az iPhone-t “Lila projekt” fedőnéven ismerte, a fejlesztés során feladata a bugok megkeresése és korrigálása volt. Ennek tudatában nekem egyből szembetűnt a videó elején a felvillanó lila háttér, ami utalhat a Lila projektre.

Arra pedig, hogy valóban létezett-e iPod + telefon prototípus, Tony Fadell 2012-ben a Verge-nek adott interjúja adhat részben választ, ahol azt mondta, hogy sok-sok fázison ment végig az iPhone dizájnja, amíg használható koncepciókhoz jutottak. Ugyanakkor nem beszélt a videóban látható iPodhoz hasonlító elrendezésről, amiből arra is következtethetünk, hogy itt csak egy anno felröppent ötletre alapozott virtualizációt látunk Dicksontól, és soha nem készített ilyen prototípust az Apple.

Én az elsőt valószínűbbnek tartom, hiszen ahogy Fadell is megjegyezte, vannak dolgok, amiket muszáj kipróbálni ahhoz, hogy rájöjjünk, működik-e egy elképzelés vagy sem. Pusztán papírra fölskiccelt ábrákkal nem sokra mennének az Apple-nél.

Forrás: The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!