imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen egy színeket halló kiborg élete


Ismerjétek meg Neil Harbisson-t, a brit születésű kiborgot. A kiborg jelzőt nem mi vagy a média aggatta rá, saját magát definiálja annak. Ő az első ember, akinek egy színeket érzékelő antenna került beépítésre a koponyájába, amivel igen meghökkentő dolgokra lett képes az évek során.

Neil Harbisson a színvakságnak egy egészen ritka és súlyos változatával született, amelyet akromatopsziának (ACHM) nevez a szaknyelv. Tulajdonképpen teljes színvakságról van szó, azaz Harbisson mindent pontosan úgy lát, mint egy fekete-fehér filmben. Ebből kifolyólag egész életében fogalma sem volt róla, hogyan festenek a színek. Ez viszont nem állította meg abban, hogy teljesértékű életet éljen és egy számítástechnikus barátja, valamint több másik szakember segítségével, ha úgy tetszik, meghackelte magát.

Készítettek neki ugyanis egy elektronikus szemet, amely közvetlenül az agyába ültetett chiphez csatlakozik. Az antenna a vizuális ingereket elektronikus jelekké alakítja, amelyeket a koponyájában lévő eszköz és a hozzá tartozó szoftver tovább alakít hangokká.

Magyarul Harbisson nem látja, hanem hallja a színeket.

A speciális eszköz beültetésére 14 évvel ezelőtt került sor, a brit úriember pedig az évek során elég sok izgalmas trükköt tanult meg. Önmaga akkor döbbent rá, hogy tulajdonképpen kiborg, amikor annyira elemi érzékelési formájává vált a színek hallása, hogy a hangok álmában is elkezdtek visszaköszönni. Persze a tanulási folyamat nem volt egyszerű. Eleinte külön memorizálnia kellett, hogy melyik frekvencia milyen színt kódol és, hogy azokat miként nevezik a színlátók. Aztán idővel a dolog elkezdett ösztönösen is működni, már nem kellett utánagondolnia, „lefordítania“ az ingereket.

Mostanra már ott tart, hogy 360 árnyalatot képés megkülönböztetni, ami jóval több annál, mint amire az átlag emberek képesek. Már csak azért is, mert egy tuningoltatás során felvette repertoárjába az ultraibolya és az infravörös tartományokat is. Képes például egy szobába lépve megállapítani, hogy vannak-e ott mozgásérzékelők, és pontosan tudja, mikor nem érdemes kimenni napozni az UV-sugárzás miatt.

A dolog ráadásul elkezdett visszafelé is működni. Számára a hangok és a színek mostanra teljesen kéz a kézben járnak. Ha meghallgat egy beszédet, mellé folyamatosan színeket is társít. Ezt a képességét előszeretettel alkalmazza kortárs művészeti törekvésekben is, ami ha vizuálisan nem is feltétlen kielégítő, egyediségét nehéz elvitatni.

Balra Hitler, jobbra Martin Luther King egy-egy beszéde vizualizálva.

Harbisson élete furcsa káosznak tűnhet a hétköznapi emberek számára. Imád például a mosószerek közt sétálni az árúházakban, hiszen számára az egy belső koncerttel ér fel. Megesett vele, hogy egy nő, aki külsőleg tetszett neki mégsem rabolta el szívét, mivel arca kellemetlen hangokat keltett benne. Már rég nem aszerint öltözik, hogy a ruhadarabok színei esztétikusak legyenek vizuálisan, hanem hogy szépen szóljanak együtt. Egy temetésre például türkízkék, lila és narancssárga színekben menne el, mivel ezeknek van borongósabb, B-moll hangzása. Még az étkezési szokásait is megváltoztatta az implantátum.

A robotember egyben nagy kiborg-aktivista is. Útleveléfotójához például nem akarták engedni neki, hogy viselje antennáját, de végül sikerült kiharcolnia, hogy az elektronikus eszközt testrészének tekintsék. Legutóbb a napokban megrendezett World Government Summit kapcsán került a hírekbe, amikor arról beszélt, hogy szerinte előnyösebb lenne, ha nem a környezetünket próbálnánk igényeink szerint alakítani, hanem mi próbálnánk meg úgy alkalmazkodni a természethez, hogy közben igényeink is kielégülhessenek.

Külön érdekesség, hogy pont egy évvel ezelőtt ugyanezen a konferencián Elon Musk épp arról beszélt, hogy az emberiség fennmaradásának érdekében, jobb megbarátkoznunk a gondolattal, hogy a jövőben kibernetikus szervek fogják kiegészíteni testünk…

Forrás: TED, KhaleejTimes

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!