imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen egy tökéletes Apple I működés közben


Egy nemrégiben YouTube-ra felkerült videóban egy tökéletes Apple I-et láthatunk működés közben, amelyet Londonban állítottak ki. Az 1976-os számítógépet Steve Wozniak saját kezűleg szerelte össze barátjával, Steve Jobsszal, ezzel útjára indítva a világ legértékesebb cégét, az Apple-t.

Néha jól esik látni egy szeletnyi történelmet: rápillantok az iPhone-omra, a MacBookomra és közben nézem ezt a videót, és futkos a hideg a hátamon. A számítógépek, majd az okoseszközök evolúciója teljesen felforgatta az életünket, ezek a kütyük mára már szerves részét képezik az életünknek. Ha csak a legegyszerűbb példákra gondolunk: munka, barátok, sport, szórakozás; mind-mind olyan területek, melyek teljesen új kontextusba kerültek a számítógépek által. Ez nem adatott volna meg, ha két zseni úgy nem gondolja, hogy forradalmat kell csinálniuk a garázsukban. 1976-ban készült el az Apple első számítógépe, az Apple I, mely 3 éven keresztül a cupertinói cég egyedüli terméke volt.

Steve Jobs (balra), Steve Wozniak (jobbra) és a Steve-et az Apple-től elküldő John Sculley (középen)
Steve Jobs (balra), Steve Wozniak (jobbra) és a Steve-et az Apple-től elküldő John Sculley (középen)

Az akkori 666,66 dolláros ár mára a szinte a megfizethetetlen felé konvergál, hiszen a gép nem mindennapi eszmei értékkel bír. A laikusok számára a videón látható számítógépre nem igazán hasonlító kütyü inkább kacatnak tűnhet, mint történelmi leletnek, de ne felejtsük el, hogy több, mint 40 év elteltével ez a gép még mindig működik és tökéletes állapotban van. Nem mellesleg az Apple mai termékeinek alapját képezi. Nehéz meghatározni a régi számítógépek pontos értékét, de nemrégiben 815 000 dollárért kelt el egy nem működő Apple I, ezért is tartják akkora becsben az itt látható makulátlan darabot.

the-original-apple-i-computer-built-by-steve-wozniak-in-1976

Az értékét nagyban meghatározza, hogy mindössze 200 darab készült belőle a világon, illetve, hogy a számítástechnikai ipar nagyjai maguk szerelték ezeket össze. Ahogy nőtt az Apple értéke és egyre jobban meghatározó résztvevőjévé vált a tech világban folyó őrült versenyfutásnak, úgy alakult ki az Apple I kultusza is. 10-15 év alatt akár a mai árak töredékéért is hozzá lehetett jutni ezekhez a különleges relikviákhoz. Manapság már nem az ára a kérdéses, hanem hogy a tulajdonos hajlandó-e megválni tőlük egyáltalán. Természetesen az értékük évről évre arányosan növekszik.

Az Apple I sosem volt közönségsiker, míg az utána megjelenő Apple II már annál inkább. Talán a világ első személyi számítógépeinek (personal computer) tekinthetők; ebből adódik az a furcsa félreértés is, hogy miért pont minden más, nem Macintosh gépet emlegetünk PC-ként. Jó kérdés, valamiért így került a köznyelvbe, még ha zavart is okoz a fejekben. A videón látható Apple I-et a Victoria & Albert Múzeumban lehet megtekinteni Londonban, ha valaki épp arra jár, semmiképp se hagyja ki.

Forrás: Cult of Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!