imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen könnyen aligha nyerhet +15% üzemidőt az Apple az iPhone-nak


Ha egy fokkal modernebb kijelzőtechnológiára váltanak, akkor úgy nőhet az üzemidő, hogy közben a telefon fizikai méretein semmit nem kell változtatni.

A modern okostelefonok leggyengébb tulajdonsága alighanem az erősen korlátozott üzemidő. Lassan már tényleg kimosnak helyettünk, de egy napnál tovább csak kivételes esetekben működnek. Elég idegőrlő.

Amíg várunk a sokszor beharangozott akkumulátortechnológiai áttörésre, nem marad jobb lehetőségünk, mint a meglévő alkatrészek energiafogyasztásának minimalizálása. Az egyik legnagyobb áram-feketelyuk nem meglepő módon a kijelző. Az OLED ugyan segít valamennyit a helyzeten, de további 5-15% üzemidőt még simán ki lehetne szuszakolni egy modernebb alkatrésszel.

Érdekes módon a megoldás nem magán az OLED kijelzőn, hanem annak pixeleit vezérlő mögöttes panelnél keresendő. Ez az úgynevezett backplane rengeteg mindenért felelős: ez kapcsolgatja ki/be az egyes pixeleket, meghatározza a felbontást, a frissítési arányt és az energiafogyasztás mértékét is.

Jelenleg az OLED kijelzőket LTPS TFT típusú backplane hajtja, ami a kellemesen csengő alacsony hőmérsékletű poliszilícium vékonyréteg tranzisztor (low-temperature polysilicon thin-film transistors) kifejezés rövidítése. Az IHS Markit elemzőcég úgy véli, hogy az Apple hamarosan áttérhet erről az LTPO TFT típusú backplane-re, ami meg a hasonlóan fülbemászó alacsony hőmérsékletű polikristályos oxid vékonyréteg tranzisztor elnevezést foglalja magába egy kicsit emészthetőbb formában.

Arra nem mernék vállalkozni, hogy leírjam a miérteket, de a lényeg, hogy ezzel az egyszerű áttéréssel elvben akár 5-15% extra üzemidőt nyerhetne az Apple lényegében minden OLED-et használó készülékének, ami egyelőre kimerül az Apple Watch és az iPhone X kettősében, de hamarosan biztosan bővülni fog a lista.

Ez persze nem olyan egetrengetően sok, de ugyebár sok kicsit sokra megy, másrészt több mint a semmi, és néha pont ennyi hiányzik a nap végén. Szóval jöhetne. Mielőbb.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!