imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen kütyüt akarunk, most!


Egy emberként lelkesedett fel a szerkesztőség, amikor felmerült a kérdés: most, hogy van Face ID-nk, mikor lesz Star Wars-féle FaceTime-unk? Kicsit utánanéztünk a dolognak, és talán nem is kell rá olyan sokat várni.

Gondolom mindenkinek megvannak a Star Wars azon részei, amikor a szereplők csak lazán előkapnak egy kis korongot a köpenyük alól, majd önfeledt társalgásba kezdenek a vonal másik végén álló hologramjával. Az első filmek idején az egész még egy rendkívül távoli sci-fi képzelgésnek tűnt, melyre a mi életünkben aligha kerülhet sor. Aztán egyszercsak eszünkbe jutott: most, hogy van már Face ID, miért ne valósulhatna meg a hologramfantázia is hamarosan?

Laikusként három sarkalatos pontot állapítottunk meg, amelyeknek meg kell valósulnia ahhoz, hogy mi is Obi-Wan Kenobisat játszhassunk. A jó hír, hogy ebből egy már tulajdonképpen kész, egy már kísérleti fázisban van, az utolsóra pedig talán már nem is kell annyit várnunk.

  1. kelleni fog egy kütyü, ami leképezi az arcunkat
  2. egy eszköz, ami képes hologramképet vetíteni
  3. na meg megfelelően hatékony vezeték nélküli kapcsolat

Szörpájz, szörpájz, a Face ID és a 30 ezer láthatatlan infrapontból kialakított 3D-s arcmodell egészen alkalmasnak tűnik az első feladat betöltésére. Korábban írtuk már, hogy a technológia tulajdonképpen teljesen megegyezik azzal az eljárással, mellyel a nagyköltségvetésű hollywood-i filmekben is találkozhatunk. Például a Star Warsban, csak hogy ne menjünk messzire.

Ami itt korlátozó tényező lehet, az a telefon számítási kapacitása. Az A11 Bionic ugyanis hiába olyan erős mint egy MacBook Pro, azért egy élethű, dinamikusan változó arcmodell kicsit több vasat igényelne ennél. A beszélő kaki és Snoke Legfőbb Vezér között azért van pár nagyságrend különbség bonyolultságban, noha igaz, a hologramnak nem is kell feltétlen megtévesztésig élethűnek lennie, nincsenek árnyékok és a többi, szóval ki tudja…

Nagyon úgy néz ki, a vezeték nélküli kapcsolaton sem kell már sokáig agyalnunk. Az 5G már itt a küszöbön, az Apple lassan már azt is eldönti, kivel fogja gyártatni az ehhez szükséges chipeket, a tesztelési engedélyek beszerezve, és már le is folytak az első 5G-s hívások. Az 5G elméleti gigabites sebessége pedig elég kecsegtetőnek tűnik, ha hologramadatok továbbításáról van szó.

A leggyengébb láncszemnek egyelőre határozottan a holoprojektor tűnik. Noha, már több mint két évvel ezelőtt mutattunk egy házibarkács trükköt, amivel otthon is csinálhattok magatoknak “hologramot”, az valójában nem is hologram, és a mi igényeinkhez is kevés lenne. Az igazi nyilván az lenne, ha az okostelefon tudná megoldani ezt a trükköt, úgy, hogy ne kelljen hozzá speciális szemüveg se.

Pont ezen kísérletezik már egy ideje a Samsung és az LG is. Ha elkészül a technológia, állítólag képesek lehetnénk 5”-es 3D-s holografikus képeket vetíteni a levegőbe. A debütálást legkorábban 2019 körülre várják, és sajnos a kép még nem videó, ahhoz minden bizonnyal még pár évig várni kellene majd.

Mindenesetre megnyugtató, hogy már ügyködnek rajta, hiszen jobban belegondolva simán elképzelhető, hogy az egykori sci-fi fantázia 10-15 éven belül mindennapos valóság lesz. Ezután pedig már csak egy fénykardra lesz szükség a tökéletes élményhez…

Ha kedveled az efélé gondolatkísérleteket a jövőről, ajánljuk Kömlődi Ferenc jövőkutató kéthetente megjelenő írásait a témában. Legutóbb például a közeljövő ember-számítógép interfészeiről beszélt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!