imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen lehet az Apple Watch iPhone-appja


A legújabb, a fejlesztők számára az Apple által a napokban elérhetővé tett iOS 8.2 bétából kiderült, hogy az idén megjelenő Apple Watch legtöbb beállítását egy, az iPhone-unkon futó alkalmazással tudjuk majd módosítani. Most kiderült pár részlet erről az Apple Watch „Companion” nevű appról.

A képernyőképek publikálója ugyanaz a Mark Gurman a 9to5Mac-től, aki a lehetséges 12″-es MacBook Airről számolt be a múlt hét folyamán. Éppen ezért továbbra is kezeljük fenntartással ezeket a híreket, sőt, az alkalmazás kinézete nagyjából biztosan nem ilyen lesz amikor megjelenik az Apple Watch, de pár érdekes információt azért tartalmaz az értesülés, amin érdemes elgondolkozni. (Egyébként kíváncsi vagyok mikor jön a nagy fekete autó Gurmanért, illetve hogy vajon a 9to5Mac is arra a sorsra jut-e, mint annak idején a Gizmodo. Bár a Steve Jobs-korszak már elmúlt.)

Az első és legfontosabb funkció, ami mondjuk nem meglepetés, hiszen eddig is nagyjából tudni lehetett, hogy így fog működni, az az óra kezdőképernyőjén az ikonok elrendezése. Ezeket a kis kör alakú ikonokat az iPhone-unkon tudjuk majd a számunkra kedves sorrendbe rendezni, hasonlóan ahhoz, mint most az iOS kezdőképernyőjén. Tehát úgy tűnik, hogy az órán nem lehet majd módosítani a megjelenésüket, ami szerintem teljesen érthető.

Apple Watch Companion

Új funkciónak tűnik, hogy komplikációként elhelyezhetjük a monogramunkat az óra számlapján, mintegy „gravírozásként”, így még személyesebbé tehetjük az Apple Watch-ot. Ezen kívül beállíthatjuk majd, hogy egy apró piros pötty jelezze az óra számlapján ha olvasatlan értesítésünk van. Szintén komplikációként beállíthatunk egy részvényárfolyamot, így az óra számlapjára tekintve folyamatosan követhetjük az árfolyamot, illetve annak változását.

Apple Watch Companion

A billentyűzet hiányában eddig is tudtuk, hogy a hangunkkal tudunk válaszolni majd a beérkező üzenetekre és e-mailekre. Erre kétféle lehetőségünk lesz: az iOS 8-ban is megtalálható hangüzenet, illetve a diktálás. Beállíthatjuk, hogy alapértelmezettként melyiket szeretnénk használni, de azt is lehet, hogy bediktáljuk a szöveget, és utána választhatjuk ki, hogy ezt írásban (a diktálás hangfelismerés funkciójával), vagy hangüzenetben akarjuk elküldeni. Ez nagyon praktikusnak tűnik nekem, mert ha félreért valamit az Apple Watch és nincs időnk javítgatni, még mindig mehet az egész iMessage hangban.

Apple Watch Companion

Ezen kívül ugyanúgy beállíthatjuk, hogy küldjön-e olvasási értesítést az óra, mint jelenleg az iPhone-on, illetve beállíthatunk előre elmentett válaszokat is. Azt is bekapcsolhatjuk, hogy szöveges üzenetekről egyáltalán ne kapjunk értesítést, illetve hogy hányszor ismételjen meg egy értesítést az Apple Watch. A térképeknél, ahogyan az a bemutatón is elhangzott, bekapcsolhatjuk, hogy a Taptic Engine segítségével az óra apró „bökésekkel” tereljen a megfelelő irányba navigáció esetén.

Természetesen, az Apple jó szokásához híven az Apple Watch is rengeteg beépített kisegítő lehetőséget tartalmaz majd a fogyatékkal élők számára. Ezeket a beállításokat az órán is elérhetjük majd, ehhez háromszor kell lenyomni a digitális koronát. A VoiceOver funkció ugyanúgy felolvassa majd a kijelzőn lévő szöveget, mint az iOS és OS X esetében, két ujjal „lapozhatunk” a szövegek között, belenagyíthatunk a kijelzőn megjelenő képbe, vastagíthatjuk a megjelenő betűket, állíthatjuk a színeket, stb.

Az iPhone-hoz hasonlóan az Apple Watch-on is beállíthatunk egy négyjegyű jelkódot, amire az Apple Pay használatához mindenképp szükséges lesz. Az óra érzékeli ha levesszük a csuklónkról, majd ha visszatesszük, bekéri ezt a kódot. Ha kikapcsoljuk vagy megváltoztatjuk a jelkódot, ismét meg kell adnunk a kártyaadatainkat az Apple Pay-hez. Ha hosszabb jelszót használnánk (pl. én 12 karakteres kisbetű-nagybetű-szám random jelszót használok az iPhone-omon a Touch ID óta), arra is lehetőség van, ebben az esetben az iPhone feloldásával oldhatjuk fel a csatlakoztatott Apple Watch-ot is – ez csak abban az esetben működik, ha az óra a csuklónkon van.

Apple Watch Companion

A fitnesz részen beállíthatjuk, hogy milyen időtartamú tétlenség után figyelmeztessen az óra, hogy ideje felállni és mozogni kicsit, milyen időközönként emlékeztessen az elért eredményeinkről, mutasson-e heti jelentést, ilyesmik. Ki- és bekapcsolhatjuk a pulzusmérőt, melynek segítségével az elégetett kalóriákat számolja az Apple Watch, illetve a lépésszámlálást is.

Apple Watch Companion

Ezen kívül az Apple Watch Companion alkalmazásban nagy valószínűség szerint megnézhetjük majd az óránk részletes adatait is. Például, hogy mennyi szabad hely van még rajta, hány zeneszámot és fotót tartalmaz, a sorozatszámot, a Bluetooth és Wi-Fi részleteit, Ez szintén megerősíti azt, hogy az Apple Watch rendelkezni fog saját beépített tárhellyel, ahogy az Apple leírásaiból erre következtetni lehetett.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!