imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érkezik a 12″-es MacBook Air?


A 9to5Mac egyik szerzője, Michael Steeber készített pár koncepcióképet Mark Gurman cikkéhez arról, hogy milyen lehet majd az idén érkező új, 12″-es MacBook Air. A képeket állítólag az Apple-nél dolgozó belső források segítéségével állította össze. Ezek alapján radikális változásokat hozhat az új MacBook Air.

Persze először is szögezzük le – főleg, hogy az online magyar sajtó nagyja teljesen elferdítve, tévesen tényként kezelve hozta le a 9to5Mac cikkét –, hogy mindaz, amit a képeken látunk csupán feltételezés, a képeket a 9to5Mac egyik grafikusa rajzolta. Az, hogy az Apple-től szivárogtasson ki bárki bármit elég példa nélküli, az meg, hogy ilyen részletességgel, még inkább furcsa. Persze összességében vannak hihető dolgok az elképzelésekben, de azért érdemes erős fenntartásokkal kezelni a hírt.

12" MacBook Air-koncepció

Mit látunk? Először is, a 11,6″-es, és a 13,3″-es modellek közé érkezik, vagy azokat váltja egyetlen méret, a 12″-es. Volt már ekkora méretű PowerBook az Apple kínálatában annak idején (persze más képaránnyal), szóval ez nem teljesen lehetetlen. A nagyobb kijelző ellenére a gép kicsit keskenyebb lehet a jelenlegi 11″-es modellnél a kijelző körül található kisebb keret miatt, icipicit azonban magasabb lenne. A billentyűzetet egészen a gép széléig tolnák ki, hasonlóan a már emlegetett 12″-es PowerBookhoz. Ráadásul a billentyűk közötti helyet is lecsökkentenék.

12" MacBook Air-koncepció

Ezen kívül jelentősen vékonyabb lehet az új modell, mivel a napokban bemutatott új, alacsony fogyasztású Intel Broadwell processzoroknak köszönhetően nem lesz szükség aktív hűtésre. Ez is elképzelhető, régóta várunk már arra, hogy (újra) eljussanak a processzorok erre a szintre. A hűtést a billentyűzet felett található négy „rács” segíti, amik egyébként a hangszóró nyílásaiként is funkcionálnának. A vékonyság további áldozata a gomb a trackpad alatt, ez is eltűnne. Azt nehezen elképzelhetőnek tartom – és semmilyen racionális indokot nem látok rá –, hogy a bekapcsológombot miért tennék az Esc billentyűtől balra. Az új MacBook Air egyébként állítólag annyira vékony, hogy az Apple-nél belső körökben csak „MacBook Stealth”-ként beszélnek róla.

12" MacBook Air-koncepció

Na de nézzük a legdurvább, legradikálisabb változást, amit a 9to5Mac forrása mondott! Eltűnnek a csatlakozók. Majdnem mind. Eltűnik a 2 normál USB, az SD-kártya olvasó, a Thunderbolt(!), a MagSafe-töltő(!!). Ezek helyett csupán egyetlen 3,5 mm-es fülhallgató-csatlakozót, és egy Type-C USB-csatlakozót kapnánk. Ennyi. Hogyan lehet tölteni a gépet? Ezen keresztül. A technológia egyébként létezik, vagyis egyelőre dolgoznak rajta, ez az a bizonyos, Lightninghoz hasonló USB-csatlakozó. Érdekesség, hogy az Apple a szabvány kidolgozására létrejött csapatba 18 mérnököt delegált, amivel a második legnagyobb résztvevője az új szabvány kidolgozásának az Intel mögött (24 fő). (Microsoft 16 fő, Google 10 fő, HP 6 fő, Dell 5 fő.)

12" MacBook Air-koncepció

És ez az a pont, ahol furcsává válik az egész történet. Egyébként ha valakiről, pont az Apple-ről elképzelhető, hogy ilyen radikális változtatásokat eszközöl a hordozható gépein, de ez akkor is kicsit durvának tűnik. Egyrészt imádom a MagSafe-csatlakozót, nem egyszer mentette már meg a gépeimet a leeséstől. Másrészt az azért kicsit durvának tűnik, hogy egy egérhez vagy pendrive-hoz is átalakítót használjunk egy laptop esetében, még akkor is, ha mondjuk a töltőt úgy oldják meg, hogy az egyben egy USB-hubként is funkcionál. Nem lehetetlen, de erősen kétlem. Ebben egyébként még a pletykát kirobbantó 9to5Mac is annyira kételkedik, hogy hozzáteszik, hogy „ezek a jelenlegi tervek, de az Apple-ről közismert, hogy egyszerre több változattal is kísérletezik a termékeikből.”

A fentieken kívül még két változásról kaptak állítólag fülest: egyrészt a kijelző nagyobb felbontású lesz, viszont érdekes módon, sehol nem említik a „retina” szót, úgyhogy lehet, hogy valóban nem felel meg majd a felbontás az Apple Retina-követelményeinek. Másrészt állítólag asztroszürke változattal is készül az Apple a 12″-es MacBook Airből.

12" MacBook Air-koncepció

Nos, ezek lennének a pletykák. A forrás, mármint a 9to5Mac egyébként viszonylag hiteles, bár én továbbra nagy kétkedéssel fogadom azt, hogy belső Apple-körökből szivárogtatott volna nekik valaki. Általában nem szoktunk vad pletykákat lehozni, de ez annyira körbefutott a neten, hogy úgy gondoltuk, érdemes írni róla pár sort. A lényeg: senki ne vegye készpénznek a fentieket, vagy bejön, vagy nem. Egyelőre én a nem felé hajlok, de persze simán lehet, hogy tévedek. Annyi biztos, hogy a 9to5Mac számára irtózatos kattintásmennyiséget hozott a hír.

Handras:

Én nagyon szkeptikus vagyok ezzel a hírrel kapcsolatban. Egész egyszerűen nem látom, hogy miért lenne jó egy ilyen méretű gép, szemben a mostani palettával. A 13-as MacBook Air a legjobban fogyó Mac, ezért elég hülyeség lenne megszüntetni. A 11-es és a 13-as gép közé pedig értelmetlen még egy méretet berakni. Van olyan ember akinek a 11-es MacBook Air kicsi, a 13-as pedig túl nagy? Nem hiszem. Számomra a 13-as is túl kicsit, nemhogy egy 12-es modell. Már egy éve érkeznek pletykák egy 12-es MacBook Air megjelenéséről, de én továbbra sem hiszek benne. Talán egy 12-13 inches párban inkább hinnék, mert a 11-es MacBook Airből sokkal kevesebb fogy mint a 13-asból. De majd meglátjuk, volt már, hogy meglepett az Apple.

Forrás és képek: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!