imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen lehet majd az iPhone 8 arcfelismerése


Most már szinte minden fontosabb forrás megjósolta: az iPhone 8 előlapját rendesen telepakolják majd érzékelőkkel. De mégis mire és hogyan használható egy 3D szenzor? Ming-Chi Kuo megmondja!

Annyi tipp, lehetőség, pletyka és jóslat érkezett már az iPhone 8-ról és a közelgő iPad bemutatóról, hogy Kuo sem bírt már tovább csendben maradni. Ami nekünk csak jó, hiszen továbbra is ő az egyik legmegbízhatóbb forrása a jövő Apple-ös eseményeinek. Az eddigi értesülések alapján világosan látszik: valami nagy dolog van készülőben előlapi kamera téren. Ide kapcsolható a RealFace startup felvásárlása, és a korábbi Kuo jelentés is. A tajvani elemző azóta is kitart akkori állításai mellet, sőt, tovább fokozza a hangulatot:

Az OLED kijelzős iPhone forradalmi előlapi kamerával fog érkezni, valamint kap egy infraszenzort is, amivel képes lesz a teret 3D-ben értelmezni.

iris-2

Ebből azonnal ki is tudjuk következtetni: a mostani előlapi kamera a világot csak két dimenzióban látja. Amíg csak szelfizésre szeretnénk használni, ezzel nincs is semmi baj, de a komolyabb műveletekhez már kell a 3D. És hát mi más lehetne a komolyabb művelet, ha nem az arcfelismerés, az íriszszkenner, vagy a 3D szelfi, amiért a japán turisták már így látatlanban is örülhetnek. Sőt, Kuo még ennél is tovább ment, és a lehetséges felhasználási módok között emlegette a játékok új korszakát, amiben a hősünk arcát a felhasználóéval lehetne felváltani. Alig várom, hogy én is felpróbálhassam a pocakos Super Mario XXL-es vízvezetékszerelő-egyenruháját!

A hardvert elvileg annak a PrimeSense nevezetű startupnak az algoritmusai fogják hajtani, amit az Apple még 2013-ban vásárolt fel. A hardver és a szoftver összjátékának köszönhetően a telefon képes lesz a tárgyak térbeli elhelyezkedésének meghatározására. Ennek egyik gyerekkiadása az iPhone 7 Plusban használt duplakamerás megoldás, ami a két lencse képének átfedéseiből próbálja rekonstruálni a 3D-s teret, amit utána a Portré mód algoritmusai pofoznak látványossá.

Természetesen egy megfelelő célhardverrel ennél sokkal pontosabb eredmény kapható. Márpedig Kuo nem nagyzolásból használta a forradalmi kifejezést. Az infraszenzort a Foxconn gyártaná, és a Lumentum lefordíthatatlan, de annál menőbben hangzó vertical-cavity surface-emitting lézertechnológiáján (VCSEL) alapulna. Magát az előlapi kamerát feltehetőleg a Sony fogja gyártani. A 3D modellezéshez az IR szenzor által kibocsájtott, majd a környezeti objektumokról visszaverődő infravörös fény szolgáltatná az adatot.

A KGI elemzője hozzátette: valószínűleg a hátlapi kamera is kapna a jóból, így fölöslegessé válhat a jelenleg használt nagyméretű kétlencsés megoldás. Erre én azért nem mernék megesküdni, hiszen a duplakamerára az optikai zoomhoz is szükség van, de könnyen elképzelhető, hogy ezt megoldják majd máshogy.

A Samsung Galaxy Note 7 például már elég fejlett íriszszkennert használt.
A Samsung Galaxy Note 7 például már elég fejlett íriszszkennert használt.

Kuo szerint az Apple évekkel (!) az Android előtt jár 3D algoritmusok terén, ami ha igaznak bizonyul, azt jelenti:

Az Apple ismét egy meglévő technológiát emelhet a következő szintre, ugyanúgy, ahogy azt a mobil-ujjlenyomatleolvasóknál egyszer már megtette.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!