imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen lenne az iPhone 7, ha a vásárlók terveznék?


Szinte bármilyen Apple-el kacsolatos hír alatt felmerül a téma, hogy milyennek kellene lennie az iPhone-nak. Mi lenne, ha az Apple megpróbálná mindenkinek az igényét kielégíteni amikor egy-egy új iPhone modellt dob a piacra?

Nemrég futottunk bele egy karikatúrába melyet a Joy of Tech készített és egy egészen extrém kialakítású iPhone-t hoztak össze. Tim Cook is szerepel a képen, és elmondja, hogy figyelembe vették minden felhasználó igényét, ez alapján készítették el az iPhone 7-et. Íme:

2236

A lyukkártya olvasót talán picit túlzásnak érezzük, de nem is ez a lényege a rajznak, inkább csak azt mutatja be, hogy mennyire nehéz dolga van az Apple-nek egy-egy új termék, jelen esetben az iPhone tervezésénél, hiszen több száz millió vásárló igényének kell megfelelniük. A fenti kép azt is bemutatja, hogy mi vásárlónk mennyire járnánk jól, ha beleszólhatnánk a fejlesztésekbe…

Steve Jobsnak van egy híres idézete ezzel kapcsolatban:

Nem kérdezheted meg a vásárlókat, hogy mire vágynak, mert mire megpróbálod azt megadni nekik, már mást akarnak majd.

Ha belegondolunk milyen kritikák érték 2007-ben az iPhone-t, Jobsnak igaza is volt. Ha figyelembe vették volna a felhasználók igényeit, akkor az iPhone ugyanolyan tucat készülék lett volna, mint az akkoriban a piacon létező összes telefon.

Természetesen teljesen más egy teljesen új termék kifejlesztése, és egy frissítés is mint például amilyen az iPhone 7 lesz. Nyilván nem lehet minden évben olyan forradalmi innovációkat piacra dobni mint az első iPhone esetében.

De nézzük meg mit szeretnének a felhasználók.

Nagyobb üzemidő.

Talán ez a leggyakrabban előforduló téma, minden egyes iPhone kapcsán rengetegen írnak ezzel kapcsolatban. Ne legyen vékonyabb az iPhone, inkább rakjanak bele nagyobb aksit. (Mi sem szeretnénk egyébként vékonyabb iPhone-t.) Bírjon egy hetet szuflával. Könnyű ilyesmit kérni, de megvalósítani nehezebb. Az Apple mindig is arra törekedett, hogy a világ legszebb termékeit gyártsák, többek közt ettől Apple az Apple. Ez egyből le is limitálja a lehetőségeket, hiszen a mai trendek arról szólnak, hogy minél vékonyabb legyen a termék. Legyen szó TV-ről vagy telefonról, erre felé megy a világ. Persze lehet spórolni úgy is, ha nem növeljük a teljesítményt, de vajon mekkora panaszáradat lenne, ha mondjuk az iPhone sebessége nem növekedne egy frissítésnél. Elképzelhetjük mi lenne ha az Apple engedne a kéréseknek: háromszor-négyszer vastagabb féltégla méretű, vagy púpos iPhone-ok érkeznének.

Ez is egy megoldás...
Ez is egy megoldás…

Nagyobb-kisebb kijelző.

Az iPhone 6 érkezése előtt nagyon sokan bírálták az Apple-t, hogy miért nem gyárt nagyobb kijelzős készülékeket. Az Apple be is mutatta az iPhone 6-ot és az iPhone 6 Plust, a vásárlók pedig rohantak a boltokba érte. Azonban azonnal megérkeztek azok a hozzászólások melyben az emberek azt kezdték el követelni, hogy legyen kisebb kijelzős iPhone is. Régebben mi is a kis kijelző mellett kardoskodtunk, aztán gond nélkül megszoktuk az iPhone 6 4,7 hüvelykes kijelzőjét. Természetesen az Apple gyárthatna 10 féle méretben is iPhone-t, de ez nem segítené annyival az eladásokat, hogy megérje. Több féle méretet megtervezni, gyártani, raktározni, fogyást előre jelezni, többe kerülne mint amennyivel többet keresnének az esetleges plusz vásárlókkal, nem is beszélve a fragmentációról az alkalmazások tekintetében. Jony Ive elmondta, hogy az iPhone 6 fejlesztésénél több mint 10 féle méretet készítettek el, és végül ezekből választották ki a megfelelőt.

iphone_meretek

Nagyobb felbontású kijelző.

Ez a téma azonnal előkerül, ha egy konkurens gyártó készülékével hasonlítják össze az iPhone-t. De az XY telefon felbontása kétszer akkora mint az iPhone-é, mondják a károgók. Sok értelme nincs 320 ppi fölé mennie az Apple-nek, ugyanis ha több pixelt kell meghajtani az lassítja a készüléket, és az aksit is jobban meríti. Persze a specifikáció háborúban jól mutat az 500 ppi, de gyakorlati haszna nem sok van, ezért nem is erőlteti az Apple.

retina-display

Cserélhető akkumulátor.

Mostanra talán lecsengtek a cserélhető aksit követelő vélemények, de még most is sokan vannak akik ezt követelik. Szerencsére az Apple nem adta be a derekát, sőt, az összes többi gyártó is szép lassan elhagyta a recsegő-ropogó hátlapokat, amik ahhoz kellettek, hogy az akkumulátort ki lehessen cserélni. Cserébe sokkal vékonyabb és szép készülékházat foghatunk a kezünkbe. Képzeljük csak el milyen lenne az iPhone 6 vagy iPhone 6s háza, ha levehető lenne a hátlapja.

iphone6belso

SD kártya foglalat.

Ez is hosszú évekig újra és újra felmerülő igény volt a felhasználók részéről, de az Apple nem adta be a derekát, pedig viszonylag egyszerűnek hangzik a dolog. De akkor miért nem raknak bővítőhelyet az iPhone-ba? Ennek több oka is van. Plusz egy nyílás kellene a készülékre, ami gyengítené a házat, helyet venne el belülről az akkumulátortól ami az üzemidő rovására menne. Ezen kívül a felhasználói élmény is megsínylené a dolgot, hiszen valahogy mozgatni kellene a file-okat, eldönteni, hogy a belső vagy a külső tárhelyre telepítünk. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó hagyja ki az SD kártya slotot a készülékeikből. Van még egy ok, amiért az Apple nem akar ilyet, ez pedig elég prózai: vedd meg a nagyobb tárhelyes készüléket, ezzel pedig több pénzt keresünk. A taktika jól működik, a legtöbben a 64 GB-os iPhone-okat vásárolják, az Apple pénzügyi eredményei pedig rakétaként szárnyalnak.

Dual SIM.

Ez talán nem annyira gyakori kérés, de több ismerősömtől is hallottam már, hogy kellene az iPhone-ba egy második SIM foglalat. Az indok, hogy miért nem ad erre lehetőséget az Apple: ez is plusz egy nyílás lenne a készüléken, vagy levehető hátlapot igényelne, ilyen kompromisszumba pedig nem megy bele az Apple. Nem beszélve arról, hogy a vásárlók 99 százaléka egyébként sem használ két SIM kártyát.

hdmiiphone

FM Rádió.

Sokan szeretnének FM rádiót az iPhone-ba, már az első iPhone megjelenése óta örök téma ez. Nemrég egyébként kiderült, az iPhone-ban van is FM adás vételére képes chip, csak le van tiltva. A válasz a miértre nagyon egyszerű: az Apple azt szeretné, hogy az iTunes Store-ból vásárolt, vagy most már az Apple Musicról streamelt zenéinket hallgassuk rádió helyett a készülékeinken. Lehet vitatkozni, hogy vajon mennyire lenne szükséges egy FM rádió vételére képes iPhone, de valószínűleg úgysem lesz ilyen soha.

fm_radio_iphone

USB csatlakozó.

Talán mondanunk sem kell mennyien háborogtak, amiért az Apple nem az elterjedt USB megoldásokat alkalmazta a készülékein hanem a saját csatlakozóit. Nagyon egyszerű oka van ennek. A régi 30 pines csatlakozó és a mostanában használt Lightning is jóval többre képes mint mondjuk a micro USB csatlakozó. A Lightning csatlakozót a töltésen kívül használhatjuk például HDMI videó jel átvitelére is, ezzel egyből megspórolunk egy plusz nyílást a készüléken. Van még egy apróság, a Lightning portot minőség ellenőrzésre is lehet használni, ugyanis a csatlakozóban található egy kis chip, ami fel tudja ismerni, hogy valóban iPhone kompatibilis eszközt csatlakoztattunk-e a készülékünkhöz. Mondjuk, hogy ne nyírjuk ki egy gagyi dzsunka töltővel…

usb_lightning

Biztosan lehetne még említeni gyakori kérdéseket (még izmosabb kamera, erősebb vaku, OLED kijelző, stb), mi csak a teljesség igénye nélkül felsoroltuk a leggyakrabban felmerülő igényeket, melyeket szinte minden kicsit pörgősebb iPhone cikk alatt olvashatunk. Ahogy a fentiekből is látszik, az éremnek mindig két oldala van és jól látható, hogy nem feltétlenül érdemes mindent belepakolni egy készülékbe. Elégedetlenek mindig lesznek, de az Apple eddig elég ügyesen tudott kompromisszumokat kötni, és hosszú távon mindig kiderül, hogy jól döntenek egy-egy funkció elhagyásakor. Nem beszélve arról, hogy végül az egész iparág leköveti az Apple lépéseit, gondoljunk csak az unibody házra, vagy akár említhetnénk a cserélhető aksik és az SD kártya helyek elmaradását is a konkurens gyártóknál.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!