imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen lenne a jó Siri – Vélemény


2007 óta használok iPhone-t. A Siri 2011-ben jelent meg, azóta sem használom. Nem azért mert Siri nem tud magyarul, hanem azért, mert Siri közel sem olyan okos, mint kéne lennie.

Az iPhone tulajok 98 százaléka kipróbálja Siri-t az Apple digitális asszisztensét, de jóval kevesebben használják napi szinten.

hol van a sör?

Emlékszem kinn voltunk Londonban és az iPhone 4S rajtja után pár órával sétáltunk az utcán, amikor szembe jött két srác, az egyik épp azt kiabálta a frissen vásárolt iPhone-jának, hogy “Hol van a sör???”. Egy másik társaságban meg épp káromkodásokkal tesztelték az akkor megjelent Siri-t, kocsis módjára sértegetve szegény személyi asszisztenst. Mókás jelenetek voltak, de kis túlzással sajnos Siri azóta sem igazán jó másra. Kb annyira lehet vele értelmesen társalogni, mint a hulla részeg haverunkkal, aki már ledöntött egy üveg whiskey-t magába, és csak üveges szemmel bámul a kérdéseinkre.

Milyen lenne egy igazán jó személyi asszisztens? A mostaninál sokkal okosabb. Mondjuk reggel csörög az ébresztő a telefonomon. Siri érzékeli, hogy kézbe veszem a telefont, ebből tudja, hogy felébredtem. Miközben sétálok ki a konyhába, megszólal:

Jó reggelt András! Ma igazán szép idő lesz egész nap. Érdemes kicsit sietni, mert elég nagy forgalom várható munkába menet. Az első megbeszélésed reggel 10-kor lesz.

Siri érzékeli, hogy a telefon kapcsolódott Bluetooth-on az autóhoz, ebből egyből tudja, hogy elindultam a munkába.

Az Árpád híd teljesen bedugult, javaslom, hogy inkább a Margit hídon menj át. Szeretnéd, hogy megjelenítsem az útvonalat?

Nem szeretném, de köszi, hogy szólsz. Miközben vezetek, Siri eldarálja az éjszaka érkezett híreket az általam gyakran látogatott weboldalakról. Benn a munkában nem nagyon cseszeget, de szól, hogy ideje ebédelni. A Withings okosmérlegem adatai alapján kedvesen megjegyzi, hogy nem ártana, ha mondjuk csirkét és salátát választanék hamburger helyett ebédre.

A GPS alapján tudja, ha hazaértem, magától kapcsolja a leggyakrabban használt Philips Hue fényeket, és szól, hogy Netflixen megjelent az új évad a kedvenc sorozatomból. Éjfélhez közeledve melegebbre állítja a lakás fényeit, majd a szokásos lefekvési idő előtt negyed órával szól, hogy ideje letenni a laptopot és lefekvéshez készülődni.

A fentiek egyáltalán nem irreális kérések, az iPhone most is tudja a szükséges adatokat, már csak egy pici hiányzik ahhoz, hogy a Siri összefűzze ezeket és értelmesen kommunikáljon velünk. Persze pont ezt a picit igen nehéz lesz az Apple-nek lefejleszteni, többek közt azért is, mert a személyes adatainkat nem gyűjti be. A Google és az Amazon szarik a személyes adatok védelmére, ennek köszönhetően sokkal gyorsabban is fejlődik például az Alexa, mint a Siri.

Amazon Echo

Az Apple-nek sürgősen ki kellene valamit találnia, mert a mesterséges intelligencia akkor tud gyorsan tanulni, ha minél több adathoz hozzáfér. Az Apple viszont nem szippantja be a személyes adatainkat, ezek a telefonon tárolódnak, emiatt Siri sem tanul olyan gyorsan. Jó megoldás lehetne, ha mondjuk a felhasználók hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az összes személyes adatukat az Apple rendelkezésére bocsájtják. Nyilván nem mindenki engedné ezt, de biztos sokan lennének, akik viszont igen, ezzel pedig segítenének az Apple-nek, hogy legyen bőven adat, amiből Siri tanulhat. A másik lehetőség, hogy az iPhone-ok egyesével tanulnának, majd megosztanák egy központi aggyal a tapasztalataikat. Ehhez persze számítási teljesítmény és az üzemidő feláldozása kéne, nem biztos, hogy ez egy működő út lehet a közeljövőben. Akit bővebben érdekel az Apple és a mesterséges intelligencia témakör, itt lehet olvasni róla bővebben.

Kíváncsi vagyok, hogy a mostanában rebesgetett Siri-Hangszóró, mit fog tudni, illetve mikor tud az Apple csodát mutatni Siri-vel, vagy végleg lemaradnak a vetélytársak mögött.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!