imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen lesz az alkalmazások értékelése a jövőben


A tegnap kiadott 10.3-as béta verzió egyik nagyobb újítása a megváltoztatott értékelési rendszer volt. Ennek kapcsán John Gruber, a Daring Fireball szerzője beszélt kicsit az Apple-lel, hogy további részleteket tudjon meg a dologról.

Biztosan mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy egy alkalmazás használat közben egyszer csak váratlanul elkezd App Review-ért könyörögni. Vérmérséklettől függően valaki csak kinyomja ezeket a felugró ablakot, valaki felháborodik, páran pedig szorgalmasan értékelnek. Az ingyenesen letöltött alkalmazásoknál még ez rendben is van, én úgy vagyok vele, hogy ennyi a minimum, amit az appért cserébe adhatok a fejlesztőnek. A fizetősnél már szoktam húzni a számat, de ha csak egyszer csinálja, az még belefér.

ios-appstore-search

Viszont a bevett gyakorlat inkább az szokott lenni, hogy attól függetlenül, értékelted-e már vagy sem, rendszeres időközönként újra és újra megkér, hogy hagyj pár csillagot az App Store-ban. Erre már a nyugodtabb emberekben is elpattanhat valami, Gruber egyenesen civil ellenállásra buzdít:

Régóta fontolgatok egy nyilvános hadjáratot ez ellen a gyakorlat ellen. Ennek keretében arra bátorítanék minden Daring Fireball olvasót, hogy amikor kapnak egy olyan értesítést, hogy „Kérlek értékeld az alkalmazást”, akkor tedd meg, szánd rá az időd. De csak egy csillagra értékeld, a szöveges részbe meg írd ezeket a sorokat: „egy csillag az idegesítő értékelés kérések miatt”

Bár ez a radikális módszer, ha tömegesen elterjed, biztosan változást hozott volna, az Apple egy elegánsabb gyakorlattal állt elő. Első és legfontosabb: végre le lehet adni az értékelést az alkalmazásból. Sokunk szerintem elsősorban ennek hiánya miatt nem élt a lehetőséggel: el kell hagyni az éppen használt appot, leadni a csillagokat, majd visszatérni a kiindulóponthoz. Mostantól viszont nem kell elhagyni az alkalmazást ahhoz, hogy megoszthassuk a véleményünket a fejlesztővel. Ezen kívül minden applikáció egy évben csak maximum háromszor kérhet értékelést, és ha ezt egyszer megtettük, akkor onnantól kezdve békén hagynak. Ha pedig úgy döntünk, inkább passzolnánk, akkor szintén véglegesen megszabadulunk az állandó zaklatásoktól. Ezen kívül pedig egy mesterkapcsoló is bekerül majd a Beállításokba, ahol teljesen le is tilthatjuk az efféle próbálkozásokat.

Fontos még, hogy a fejlesztők lehetőséget kaptak arra, hogy a beérkezett értékelésekre válaszolhassanak is. Ez sok konfliktust szüntethet majd meg, hiszen nem egyszer futottunk már bele olyan kritikába, ami sokkal inkább a felhasználó hülyeségéből, sem mint az alkalmazás hibájából fakadt. Épp ideje volt már ennek, Gruber szerint nagyjából az App Store 2008-as megnyitása óta könyörögnek ilyen a lehetőségért az alkalmazáskészítők.

Gruber pedig van olyan menő, hogy csak úgy felhívhassa az Apple-t a témával kapcsolatban, akik készséggel válaszoltak is neki. A következőket tudta meg:

  • A fejlesztők értékelésekre adott válaszai vizuálisan hozzákapcsolódnak majd a felhasználói kritikához. Ettől függetlenül nem Facebookszerű beszélgetéseket fogunk majd látni, hiszen mind az user, mind készítő csak egy-egy írásos választ küldhet be. Viszont ezek utólag szerkeszthetőek lesznek mindkét fél által.
  • Az új értékelési rendszerhez külön API is fog járni, ami az egyetlen szentesített módja lesz annak, hogy a fejlesztők értékeléseket kérjenek. Viszont az átállást egyelőre nem forszírozza az Apple, a meglévő alkalmazások folytathatják az eddigi gyakorlataikat.
  • Az egyik ok, amiért a készítők azután is kértek értékelést, hogy azt már leadtuk az volt, hogy minden frissítés kiadás után az átlagok visszaálltak alapállapotra. Márpedig egy 4-5 körüli átlag rendesen megdobhatta a letöltéseket. A fejlesztők szempontjából tehát ez elég nagy szívás, ha kiadtak egy apró hibajavítást, akkor az törölte a frissítés előtti magas átlagot. A rossz hír, hogy bár az Apple tud a problémáról, egyelőre nem találtak ki jobb megoldást, hiszen sok esetben egy-egy nagyobb frissítés valóban indokolja az új számítást. A lényeg, hogy elvileg dolgoznak az ügyön.
  • Ettől függetlenül a három kérés/év szabályt már kőbe vésték. Az alkalmazásfrissítések nem változtatnak ezen semmit.
Kisajátítja az Apple az iOS appok piacát?

Ennyit lehet tehát egyelőre tudni a dologról. Számomra mindenképpen örömteli, hogy érződik az újításon: az Apple végre a felhasználók szemével látta a dolgokat, nekünk kedvező irányba változtattak. Isten tartsa meg a jó szokásukat! Már csak azon kell dolgozni, hogy a fejlesztők is elégedettek legyenek, elvégre mégis csak tőlük kapjuk az alkalmazásokat, amiket nap mint nap használunk.

Ha van az olvasóink között fejlesztő, kíváncsian várjuk az ő nézőpontjukat is a témával kapcsolatban lent a kommentekben.

Forrás: Daring Fireball

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!