imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen lesz az iPhone 8? – Vélemény


Nagyjából kilenc hónapra vagyunk az új iPhone bemutatásától, mégis a fél világ gyártja már az elméleteket arról, hogy milyen lesz. Csak aztán nehogy csalódás legyen a vége…

Nemrég jelent meg az iPhone 7, de már mindenki az iPhone 8-ról beszél. Talán nem is olyan meglepő ez, hiszen többek közt tavaly ilyenkor mi is nagyobb durranásra számítottunk, nem csak egy picit ráncfelvarrott iPhone 6s-re.

Tulajdonképpen az iPhone 6 óta nem igazán változott a külső. Két évig néztük az antennacsíkokat a hátlapon, ami most eltűnt, illetve kicsit más lett a kamera kiemelkedése. Az előlap pedig semmit nem változott. A nagy kérdés, hogy idén lép-e egy nagyot az Apple. Ming Chi Kuo szerint igen, márpedig ő sokszor bizonyította, hogy elég jó forrásokkal rendelkezik. Persze, volt olyan is, hogy nem jöttek be az általa jósolt dolgok, ezért nem lehet minden infóját tényként kezelni.

A legtöbb forrás szerint az Apple egy keret nélküli iPhone-t mutat be ősszel OLED kijelzővel, Home gomb nélkül. iPhone 8-ként emlegeti mindenki, pedig az eddigi sorrend szerint, az iPhone 7s kellene, hogy következzen. Viszont most lett 10 éves az iPhone, ezért elképzelhető, hogy az Apple változtat az elnevezésen, ahogyan ezt korábban már megtették például az iPadekkel is.

Hívjuk egyelőre mi is iPhone 8-nak az idei készüléket az egyszerűség kedvéért. De a nagy kérdés, hogy milyen lesz.

Azt hiszem a borítóképen látható készülékkel mindannyian kiegyeznénk. Bár csak egy koncepció, elképesztően jól néz ki. Vagy itt van az alábbi koncepciókép, amit mi is előszeretettel használunk illusztrációként.

iPhone8

De vajon mennyire reálisak ezek a képek? Véleményem szerint semennyire, és emiatt könnyen lehet, hogy sokan csalódnak majd az iPhone 8-ban, mert nem olyan lesz, mint amilyen ezeken a koncepció képeken. Valamikor az iPhone 5 megjelenése után mennyien csalódtak, amiért nem jött kivetítős iPhone. Akkoriban ez a koncepciókép szaladt körbe a neten, sokan simán elhitték, hogy egy ilyen készüléket mutat majd be az Apple.

iPhone-5-laser-keyboard-4-core-cpu

Emlékszem két évvel később, amikor a taxis amikor megtudta hol dolgozom, megkérdezte, hogy mikor mutatják már be végre a kivetítős iPhone-t amit látott a Facebookon…

Visszatérve az iPhone 8-ra, nem valószínű, hogy az egész készülék egy hatalmas kijelzőből áll majd. Ugyancsak nem valószínű, hogy az Apple lekerekített kijelzőt használna, mert még a legelvakultabb Samsung fanok is elismerik, hogy gyakorlatilag semmi értelme a széleken lehajló kijelzőnek, maximum annyi, hogy jól néz ki. Márpedig az Apple odafigyel az ergonómiára. Na jó, Steve Jobs korában legalábbis nagyon figyeltek rá, mostanra van már szinte kezelhetetlen méretű iPhone Plus készülékünk… Azért remélem, hogy az Apple továbbra sem készít olyan készüléket, aminek az oldalán “lefolynak” a betűk.

Az OLED kijelzőt majdnem biztosra lehet venni, de a teljes előlapot lefedő kijelzőre nem fogadnék nagy tétekben. Sőt, inkább arra fogadnék, hogy nem lesz ilyen. Iszonyú macerás megoldani, hogy legyen kamera illetve hangszóró is a kijelzőbe építve. A lekerekített kijelző is felvet problémákat, például azt, hogy levágja a tartalom sarkait. A Xiaomi csinált egy ilyen készüléket, de egyrészt csak 6,4 hüvelykes méretben tudták megoldani a faltól falig érő kijelzőt, másrészt borzasztó helyre került az előlapi kamera, harmadrészt a rezgéssel átvitt beszélgetés iszonyat rossz minőségű, és ugyebár itt is van egy alsó keret. Szóval ez a teljes keret nélküli kijelzős dolog egyelőre elég esélytelen, bár nem kérdés, hogy majd egyszer ez lesz a jövő.

xiaomi-mi-mix-14

Sokkal valószínűbb, hogy az iPhone 8 kijelzőjének lesz kerete, csak sokkal vékonyabb lehet mint most. Ha eltűnik a Home gomb, akkor változhatnak az alsó és felső sávok arányai, tehát egy sokkal kisebb készülékházban kaphatunk ugyanakkora kijelzőt, mint amiket most is használunk. Valami ilyesmire lehet számítani, egy hasonló iPhone 8 készülékkel ki is egyeznék.

i8_2

Rengeteg a nyitott kérdés, tekintve, hogy még nagyon messze van az iPhone 8 bemutatása. Például az sem világos, hogyan lehet eltüntetni a Home gombot. A Taptic Engine lehetővé teszi, hogy a kijelző alja egy nagy Home gomb legyen, már most is igazából az üveglapot nyomkodjuk, de meg kell valahogy oldani azt is, hogy a lenti alkalmazás ikonjait ne nyomjuk meg véletlenül. Ehhez át kell kicsit variálni a 10 éves iOS-t, amihez elég nagy bátorság kell, nem beszélve az alkalmazásokról. Az is jó kérdés, hogy a masszív alumínium ház helyett visszavált-e az Apple üvegre, ahogy a hírek rebesgetik ezt.

Legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy jön egy iPhone 7s LCD kijelzővel, ugyanolyan házban, mint amilyen az iPhone 7. Reméljük, hogy nem így lesz. Mindenesetre amíg nem szivárognak ki alkatrészek, vagy tervrajzok a házról a gyárakból, addig csak találgatni lehet. Legkorábban márciusban lehet számítani ilyesmire, addig is csak a fantáziánkra hagyatkozhatunk.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!