imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ilyen lesz Siri új hangja az iOS 11-ben


Ideje volt már villantania valamit az Apple-nek személyi asszisztens témában: erre hozták létre nemrégiben az Apple Machine Learning Journalt. A cég ezen a felületen teszi közzé a gépi tanulással kapcsolatos kutatások és fejlesztések eredményeit, és a Sirit érintő újdonságokat. Például, hogy mostantól sokkal kevésbé lesz darabos, robotszerű az Apple személyi asszisztensének hangja.

2017-re a telefonpiac eljutott egy olyan szintre, ahol már a villámgyors processzor, a lélegzetelállító képeket készítő kamera vagy épp az óriási kijelző már nem döntő szempont a telefonvásárlásnál, hiszen azonos árkategóriában nagyjából minden gyártó lefedi ezeket a kritériumokat. A személyi asszisztensek azonban egy külön kérdéskört képeznek, annak ellenére, hogy eddig még jó eséllyel senki nem döntött Apple, Samsung vagy LG között ilyen szempont alapján. A kérdés, hogy vajon mikor lesz már valóban olyan személyi asszisztens az iPhone-unkban, amit szívesen is használunk.

Vélhetően erre sem kell már sokat várnunk, hiszen az elkövetkező években az ezekre dedikált otthoni hangszórók sokat javíthatnak a helyzeten. Ugyanis egy ilyen eszköz vásárlásánál már igenis döntő, hogy melyik gyártó hol tart mesterséges intelligencia és gépi tanulás területeken, pontosabban hogy melyik a leginkább használható személyi asszisztens a piacon. Jelenleg ebben a kérdésben az Apple egyelőre semmi jót nem mondhat el magáról, és azt hiszem, a miérteket nem kell hosszasan kifejtenem. Valószínűleg (többek között) ezért is jött létre az Apple Machine Learning Journal: aki komolyabban érdeklődik a témában, az itt olvasgathatja a cupertinóiak kutatási eredményeit.

A legelső bejegyzésből kiderül, hogy körülbelül 20 órányi új Siri hanganyagot rögzítettek, amire ráeresztették az új gépi tanuláson alapuló technológiát, és ez egy új (amerikai angol) beszédszintézis létrejöttét eredményezte. Ha ide átkattintasz, és legörgetsz az “A New Voice” bekezdéshez, meg is tudod hallgatni, hogy milyen drasztikus a változás az iOS 9-hez képest. Az Apple mérnökeinek egy meglehetősen darabos beszédhangzásból egy már majdnem teljesen folyékony hangot sikerült elérniük. Talán egy nap teljesen össze lehet majd keverni a gépi beszédet valamelyik családtagunkéval?

Forrás: Apple Machine Learning Journal

Hazánkban Siri egyelőre nem túl népszerű jelenség, nem is csoda, hiszen az anyanyelvünkön nem tudjuk egyelőre használni. Azért, hogy megértsük, miért is nem beszél Siri magyarul, megkerestük Dr. Németh Gézát, a BME docensét, hogy egy a témában élenjáró válaszolja meg a kérdést. A cikk első részét itt tudjátok elolvasni. Ha új iPhone-t vagy iPadet vennél, akkor a lehető legjobb időben vagy: az iSTYLE-ban jelentős kedvezménnyel vásárolhatsz magadnak mindkettőt.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!