imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

iMac kizárólag egy üveglapból? Miért ne?!


Az Apple zsákszámra leadott szabadalmai közül csak kevés üti meg nálunk az ingerküszöböt. Az egy darab üveglapból kivágott és hajlított iMac ötlete pont ilyen.

A minap beadott szabadalom egy olyan elektronikus eszközről szól, melynek felső része kijelző felületként funkciónál, míg alsó része valamilyen beviteli eszközként működik; a kettő közt lévő hajlított rész pedig folytatólagosan összeköti a kettőt.

Az eszköz alsó része közvetlenül az asztalon feküdne, ezért alkalmas lenne arra is, hogy segítsen  az egész készüléket egyensúlyának megtartásában. Ezzel szemben a felső rész leginkább kijelzőként funkcionálna. Erre csatlakozna be egy hátsó panel, mely egyrészt rendes támasztékként működne, és természetesen helyet adna a további hardvernek, tekintve, hogy a tudomány jelen állása szerint egy vékonyka üveglap erre nem igazán alkalmas.

A két rész közt elhelyezkedő, szintén üvegből készült sáv viszont már nem kemény lenne, hanem egyfajta rugalmassággal bíró anyag. Ez tennél lehetővé az eszköz különböző irányú pozícionálását. És esetlegesen vezetéknélküli töltés beépítésére is alkalmas lehetne.

A szabadalomban még egy csomó más részlet is szerepel, például:

  • az üveg felületbe épített kamera, mely során az üveget úgy határozzák meg, mint optikailag áteresztő anyag (= átlátszó?)
  • maga az üveg anyag karcmentes lehetne, támogathatná a vezetéknélküli töltést és természetesen érintés- és nyomásérzékeny lehetne
  • biometrikus azonosítást is lehetővé tenne, sőt, ujjlenyomatból meghatározhatná a szívritmust, véroxigénszintet és testhőmérsékletet

Mivel a készüléket a szabadalomban úgy határozták meg, mint “elektronikus eszköz”, így az sem kizárt, hogy kifejezetten asztali számítógépről van szó, és az sem, hogy az iPad valamilyen továbbfejlesztett verziója cikázik a mérnökök fejében.

Mennyire sci-fi lenne a fenti lista így egyben?

Forrás: US Patent & Trademark Office

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!