imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iMac Pro: a gép, amibe azonnal szerelmes leszel


Még akkor is, ha semmi szükséged a teljesítményére, és a magas ára miatt tényleg csak azoknak opció, akiknek elengedhetetlen munkaeszköz. Ettől függetlenül kijelenthetjük: az Apple visszatért a professzionális szférába.

A tegnapi keynote során az új iMac-ekről éppen valamelyik nem túl izgalmasan előadó kolléga beszélt az Apple-től. Aztán, mielőtt még tökéletes unalomba fordult volna a prezentáció, váratlanul elkezdett körvonalazódni egy gép, amitől minden Apple rajongó szívverése kicsit hevesebbre váltott. Igen, az iMac Próról van szó, arról az Apple-termékről, amit elsőnek vennék meg, ha megnyerném a lottót, majd állítanám is ki rögtön a nappali közepére.

Az Apple a bemutatón úgy vezette fel az iMac Prót, mint:

a legerősebb Mac, amit az Apple valaha készített.

A szerencsés helyzet az, hogy ebben a kijelentésben egy szem túlzás sincs, tényleg bitang hardvert kapott a 27”-es, 5K-s kijelzővel szerelt termék. Kezdjük a felsorolást a Xeon processzorokkal, amiből akár 18 magot is kérhetünk, és amiknek az órajele Turbo Boosttal akár a 4,5 GHz-et is megüthetik. Emellé társulnak a Radeon Pro Vega GPU brutális grafikus képességei, amikkel akár 22 terafloppos egykettedes pontosságot is kicsikarhatunk a vasból. Főleg, ha belepakoljuk még mindazt a 128 giga 2666 MHz-es DDR4 ECC RAM-ot, és azt a 4 TB 3 GB/s-os átviteli sebességre képes SSD tárhelyet is, amit a gép támogat.

Hogy ez az egész ne süljön meg a változatlan kinézetű hardverben, olyan teljesen újragondolt hőelvezetési rendszert is terveztek hozzá, amivel 80%-kal növekedett a hőkapacitás. Ami a csatlakozásokat illeti, 4 darab Thunderbolt 3 képes USB-C port, egy darab 10 gigabites Ethernet, 4 darab USB-A, illetve egy SD-kártyaolvasó gondoskodik róla, hogy minden forrást rá tudjunk kötni a masinára. Ezeknek, valamint a bivaly teljesítménynek köszönhetően egy időben akár két RAID-rendszert és két 5K-s kijelzőt is rákapcsolhatunk majd az iMac Próra.

A fenti specifikációk mellett már kevésbé érdekes, de azért említsük meg, hogy az 5K-s kijelző 500 nites fényerővel rendelkezik, és 1 milliárd szín megjelenítésére képes P3-as színtérrel, összesen 14,7 millió képponton. Hogy ne csak a szemünknek legyen kellemes élmény használni a gépet, az Apple volt olyan kedves, hogy egy továbbfejlesztett sztereó hangrendszert is belepakolt a házba, állítólag minden eddiginél szélesebb frekvenciaválasszal, gazdag basszussal és persze magasabb hangerővel.

Annak érdekében, hogy teljesen exkluzív legyen az élmény, az iMac Pro lesz az első (és egyben egyetlen) olyan iMac, ami az új, gyönyörű Space Gray színben érkezik majd. Természetesen ehhez passzoló árnyalatú Magic Keyboard (mostantól akár számbillentyűzetes verzióban is), Magic Mouse 2 és/vagy Magic Trackpad 2 is dukál majd.

Az Apple még javában dolgozik a fejlesztéseken, így az iMac Pro csak valamikor decembertől lesz megvásárolható, nettó 5 000 dolláros kezdőárral. Ez, mire ideér hozzánk, Magyarországra, valószínűleg a 2 millió forint alját fogja karcolgatni, ami nyilván nem kevés pénz. Ugyanakkor azt gondolom, ez az árazás egészen korrektre sikerült az Apple-től, egyszerűen egy ilyen specifikáció bizony ennyibe kerül, főleg, ha figyelembe veszed, hogy az egész egy műtárgy testében kapott helyet. Le a kalappal, Apple, tényleg!

Az idei WWDC rengeteg más újdonságot is tartogatott a felhasználók számára, ezekről ebben a dossziéban olvashattok.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!