imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iMac Prón mutatták be a Final Cut Pro X 10.4-et!


Szűk hallgatóság előtt mutatta be az Apple a Final Cut Pro X-ben végzett legfrissebb fejlesztéseket. A meghívottak iMac Prón próbálhatták ki az újdonságokat, a prezentáció során az új asztali gépek elképesztő nyers ereje is megmutatkozott.

Áprilisban majdnem két év után meglepetésszerűen frissült a Mac Pro, miután Phil Schiller és Craig Federighi néhány újságíró társaságában nyíltan beszéltek arról, hogy az utóbbi években az Apple kevesebb hangsúlyt fektet a professzionális területekre. Ekkor azt is elmondták, hogy a jövőben ezen változtatnak. Májusban a WWDC-n bemutatták az új iMac és az iMac Pro szériát is, illetve a szoftveres támogatás is előtérbe került, főleg a játékfejlesztőkre fókuszálva.

Az új Final Cut Pro X 10.4 olyan újításokat sorakoztat fel, melyekre már nagy szükség volt ahhoz, hogy az Apple lépést tudjon tartani az Adobe egyre népszerűbb vágószoftverével. Az Adobe amellett, hogy hardveresen remekül támogatja a Maceket, átjárhatóságot biztosít asztali gépek és mobileszközök között.

Felhőalapú szolgáltatásával pedig egységet teremtett a szoftvereiben végzett munkamenetek között. Valamint piacvezető újításokat is bevezetett főleg a VR és a 360 fokos videókra koncentrálva, az integrált Lumetri Color felületről már nem is beszélve.

Az Apple frissítése szintén ezekre fókuszál. A Final Cut Pro X 10.4 egyes 3D-s elemeket megörökölt a Motion-ből, az Apple kompozitáló szoftveréből, míg mások új fejlesztésként kerültek be, úgy mint a ráncfelvarrott színkorrekciós felület is, beleértve a görbéket és a színkerekeket.

Ami ennél is izgalmasabb az a Final Cut exportálási sebessége, illetve az iMac Pro visszajátszási képessége. Az fcp.co beszámolójából nem derül ki a demózásra használt gép hardveres specifikációja. De 8K-s snittek valós idejű visszajátszásáról írnak rendereletlen idővonalon. Persze az all-in-one erőgépek árát tisztességesen megkéri majd az Apple, de átlagfelhasználók számára aligha lesz ilyenre szükség.

A Final Cut Pro X 10.4 újdonságai:

 • Beépített eszközök 360 fokos videókhoz
 • Új 3D-s feliratkészítő és animáló felület
 • Clone eszköz a kameratartó belógó részeinek eltávolításához
 • Horizontális egyenesítő eszköz szintén a 360 fokos projektekhez
 • Onscreen és vr headset visszajátszáshoz támogatás (valós időben)
 • HDR editlálási támogatás
 • Új színkerekek és görbék
 • Kézi fehéregyensúly állítás pipetta használatával
 • Egyéni LUT-ok hozzáadásának bővítése
 • Programozható billentyűkombinációk fényeléshez
 • iMac Pro + FCPX 10.4: színkorrekciózott és effektezett 4K natív RED footage valós visszajátszása rendereletlen idővonalon
 • iMac Pro + FCPX 10.4: 8K-s (ProRes 4444) footage valós idejű visszajátszása rendereletlen idővonalon
 • HEVC támogatás
 • importálható iMovie projektek

Forrás: fcp.co

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!