imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Imádjuk a rossz jelszavakat


Úgy tűnik, az emberek nem szeretnek tanulni a hibáikból, és továbbra is ugyanazokat a biztonsági szempontból katasztrofális jelszavakat használják, mint a korábbi években.

A SplashData ebben az évben is nyilvánosságra hozta szokásos éves listáját, amelyben az év legrosszabb jelszavait rangsorolja gyakoriság alapján. Volt bőven alapanyag amiből dolgozhattak, hiszen 2018-ban közel 5 millió jelszó szivárgott ki nyilvánosan is elérhető oldalakra a különböző adatszivárogtatásokból.

Ezek alapján pedig elmondható, hogy mintha mi sem változott volna, a szivárogtatásokban érintett emberek ugyanazokat a borzalmas jelszavakat használják évek óta. Jöjjön a top 10:

  • 123456
  • password
  • 123456789
  • 12345678
  • 12345
  • 111111
  • 1234567
  • sunshine
  • qwerty
  • iloveyou

Jó, azért kisebb változások történtek. Az 111111, a sunshine, a princess, a 666666, a 654321 és a 23. helyen végzett donald például újonnan jutottak be a negatív legjobbak közé.

A SplashData úgy saccolja, hogy az emberek körülbelül 10%-a legalább egy helyen, de használja valamelyiket a 25 legrosszabb jelszó közül. Ebből kifolyólag a hekkereknek sincs túl nehéz dolga, könnyen belátható, hogy csak ennek a 25 jelszónak a használatával elég hamar be lehet törni valakinek a valamilyen fiókjába.

A legjobb amit tehetünk, hogy minden egyes fiókhoz külön, kellő bonyolultságú jelszavakat használunk. Ehhez érdemes valamilyen jelszókezelőt rendszeresíteni (például az iCloud Keychain teljesen jó választás) életünk megkönnyítéséhez.

Az én egyik elsődleges email-fiókom például ezekben az adatszivárgásokban volt érintett.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy az emailcímed érintett volt-e az elmúlt idők nyilvánosságra került adatszivárogtatásaiban, csekkold le ezt az oldalt. Én például meglepődve tapasztaltam, hogy az egyik fiókom két szivárogtatásban is érintett volt (l. fentebb).

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!