imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme a grillsütő, amit az Apple egykori fődizájnere tervezett


Az Apple számtalan termékkel örvendeztette már meg a világot, a Macek, iPhone-ok, iPadek, Apple Watch-csok mellett új területeken is kipróbálta magát a cég, elég ha csak az Apple Pencilre vagy a Smart Battery Case-re gondolunk. Ha hosszú éveken keresztül egy eletronikai cikkket előállító cég dizájnigazgatója voltál, az nem jelenti azt, hogy később nem tervezhetsz mást.

Így tett Robert Brunner is, aki 1989 és 1996 között volt az Apple ipari formatervezésért felelős igazgatója, így tehát Jony Ive elődje. Jony-ról is lesz szó, de ne rohanjunk annyira előre. Brunner 1981-ben diplomázott a San José State University-n, ahol ipari formatervezésből szerzett oklevelet. Különböző munkák után saját dizájnstúdiót alapított Lunar néven, majd 1989-ben szerződött az Apple-höz. A nevéhez köthető a Macintosh és a Powerbook készülékek korabeli dizájnjának a kialakítása.

Kép: Martin E. Klimek | USATODAY
Rubert Brunner | Kép: Martin E. Klimek | USA TODAY

Ha már szóba került Jony Ive, Brunner érdekes dolgokat mond róla ebben a videóban:

Ha meghalok, az fog a sírkövemen állni, hogy “a fickó, aki felvette Jonathan Ive-ot”. […] Jonathan a barátom, egy fantasztikus dizájner, eredetileg még a Lunarnál interjúztattam, rögtön, miután végzett a tanulmányaival. Hívtam, hogy dolgozzon nálam, de nem akart. Aztán amikor az Apple-höz kerültem, oda is hívtam, oda se jött. Ezután saját céget indított Tangerine néven, amit felvettünk egy projektre, de ez is egy kicsit a tehetségén aluli volt, olyan, mint amit a saját cégemnél is akartam neki adni, de aztán mégis megcsinálta a projektet, átjött, látta a napsütést, azt, hogy milyen munkát végzünk valójában, kimatekozta a fizetését, és 1992-ben úgy döntött, hogy mégis csatlakozik, és amikor távoztam őt javasoltam, hogy vezesse tovább a csoportot. Valószínűleg ez volt a legjobb javaslatom, amit valaha tettem.

Brunner és az Apple kapcsolata távozása után sem szakadt meg teljesen. Új dizájnstúdiót alapított Ammunition néven, és részt vett a Beats fülhallgatok dizájnmunkálataiban, amit aztán később az Apple felvásárolt. Persze nem lehet mindig csak tech-cuccokat dizájnolni, néha kell egy kis lazítás, a komfortzónából történő kimozdulás. Így történt, hogy Brunner a Fuego Element kültéri grillsütőit dizájnolta újra, amit a borítóképen is megcsodálhattok.

element_envt (1)

Ebben a kültéri grillezőben állítólag tizenhat darab 12 dekás (quarter pounder) hamburger pogácsát süthetünk, az ára pedig csak 300-400 dollár között mozog. Ki tudja, lehet Brunner azért hagyta ott az Apple-t, mert nem hagyták jóvá az iGrill terveit. A lehetőség mindenesetre adott. Felkészül: Jony Ive.

Forrás: AppleWorld.Today

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!