imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme Daisy – a robot, ami óránként kétszáz iPhone-t eszik


A Föld napja alkalmából az Apple közzétette 2018-as környezetvédelmi jelentését és bemutatta Liam utódját, Daisy-t, aki épp Texasban szedi darabokra az iPhone-okat. A Greenpeace-t azonban nem lehet ennyivel meghatni.

Vasárnap itt a Föld Napja, az Apple pedig máris nagyon rápörgött az eseményre. Bemelegítésnek nem volt rossz a bejelentés, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokból működnek a vállalat létesítményei, de maradt még puskapor a tarsolyban.

Az Apple-nek külföldön van egy úgynevezett GiveBack programja, amelynek keretén belül visszaviheted használt készüléked az Apple Store-ba, ahol egy értékbecslés után visszakaphatod a vásárlási ár egy részét ajándékkártya formájában. Ha túl régi vagy rossz állapotú már a készüléked, az Apple ingyenesen újrahasznosítja neked, így tudhatod, hogy valamennyit segítettél a Föld megóvásának érdekében.

Mától kezdve egészen április 30-ig minden, a program keretei közt az Apple-höz visszaérkező iPhone után a vállalat egy bizonyos, nem ismertetett mennyiségű összeggel támogatja a Conservation International nevű non-profit szervezetet, amely 30 országban folytat környezetvédelmi tevékenységet.

Emlékeztek még Liam robotra? Ő volt az a 29 karú gépezet, ami elvben 1,2 millió iPhone 6s-t tudott szétszerelni újrahasznosításra évente. Hogy miért volt rá szükség? Egyes becslések szerint évente mintegy 20-50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik – Liammal az volt a célja az Apple-nek, hogy a saját termékeik esetében egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék az iPhone-okban található különböző anyagok újrahasznosítását.

Nem mellesleg pedig hozzátenném, hogy egyetlen iPhone-ban megtalálható a periódusos rendszer elemeinek kétharmada, összesen 75 különböző elem. Ide tartozik, ha még csak nagyon kis mennyiségben is az arany, mely elsősorban kiváló elektromos vezetőképességének köszönhetően érdemelte ki a pozícióját. Mint tudjuk, az arany nem olcsó mulatság, de persze nem emiatt kerül annyiba a telefon, mint amennyibe: készülékenként mindössze 34 milligrammnyi nyerhető ki. Ipari mértékben nézve azonban kicsit máshogy alakul a matek.

2015-ben például az Apple közel egy tonna aranyat bányászott ki a készülékeiből, aminek piaci értéke valahol 40 millió dollár, azaz ~10 milliárd forint körül mozog. Ennyiből azért már lehet robotot építeni.

Az Apple most örömmel jelentette be, hogy megérkezett Liam utódja, Daisy, aki még nagyobb lendülettel fog belecsapni az iPhone-ok aprításába. Az új robot, ami részben Liam újrahasznosításából készült el (csak, hogy hiteles legyen a történet), óránként 200 készüléket tud feldolgozni. Azonban Liammal ellentétben ő nem válogatós, nemcsak egy konkrét modellt, hanem összesen kilenc félét képes megemészteni. Egyelőre egyedül teng-leng Texasban, de hamarosan érkezik egy ikertestvére is a hollandiai Breda városába.

Végül, de nem utolsó sorban kiadták az ezévi környezetvédelmi jelentést is, benne csupa jó hírrel: lényegében mindenben javítani tudtak a korábbi adatokhoz képest. Csökkent a szénterhelés, nőtt a megújuló energiafelhasználás, számtalan zöld projekt vette kezdetét, a beszállítókkal közösen munkálkodnak a zöldítésen és hasonlók.

Azonban nincs az a tökéletes jelentés, amivel a Greenpeace embereit meg lehetne hatni. 100 megújuló energia? Smafu. Cuki iPhone-szétszerelő robot? Fabatkát sem ér. Adományok környezetvédő szervezeteknek? Na persze… Könnyen szerelhető iPhone – na az a valami! Valami ilyesmit mondott Gary Cook a szervezet egyik vezető elemzője:

Még egy újrahasznosító robot helyett sokkal inkább szükséges lenne annak a jelét látni, hogy az Apple élni kíván egyik legnagyobb lehetőségével, amellyel a környezetre gyakorolt hatását csökkenteni tudná. Javítható és bővíthető termékdizájn. Ennek köszönhetően a készülékek jóval tovább használhatóak lennének, elodázva a napot, amikor Daisy elé kell járulniuk.

Vállalat legyen a talpán, aki meg tud felelni a Greenpeace-nek…

A teljes környezetvédelmi jelentést az Apple oldalán tudjátok átnyálazni.

Forrás: MacRumors 1, 2

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!