imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme a legújabb Android Wear okosórák


A tegnapi Google I/O fejlesztői konferencián a cég bemutatta az új, hordozható eszközökre szánt szoftveres környezetét, mely Android Wear névre hallgat. Három gyártó egyből meg is mutatta a saját hardvereit, melyeken Android fut, így közelebbről is láthatjuk, hogyan képzeli el a Samsung, az LG és a Motorola az okosórákat a közeljövőben.

A Verge újságírói természetesen a helyszínen voltak, és ki is tudták próbálni az órákat. Egyiken sem futott végleges, használható szoftver, csak egy demó, ami mindhárom eszközön ugyanazokat a funkciókat demózta, ugyanazokkal az értékekkel. Szerencsére mindháromról készítettek videót is.

Samsung Gear Live

Samsung Gear Live

Ez a Samsung harmadik próbálkozása az okosórák terén. Már elő is lehet rendelni nettó 199 dollárért, július 7-től kezdik a szállítást. Ez Európában valószínűleg bruttó 200 eurót, vagyis nagyjából 62 000 Ft-ot jelent. Túl sok információ nincs a hardverről, egy 1,63 hüvelykes kapacitív érintőkijelző került bele. A Verge szerint a kijelző színei kissé fakók, nehezen olvasható erős fényben és nagy körülötte a keret, de egyébként gyorsan reagál az érintésekre. Az óra különlegessége, hogy került az aljára egy pulzusmérő is. Az építési minőség állítólag jó, a Gear Live ránézésre is a Gear 2 kicsit továbbfejlesztett változata, immáron Android Wear alapokon Tizen helyett.

LG G Watch

LG G Watch Természetesen az LG is bemutatta a saját Android Wear okosóráját. Szerintem kicsit messzebbről meg sem lehet különböztetni a Samsung Gear Live-tól, kijelzője is majdnem pontosan ugyanakkora, 1,65″ átmérőjű. Ugyanúgy demó módban futott, mint a Gear Live, de ezt valamiért fel sem tehették a csuklójukra a Verge újságírói. Kívülről teljesen egyszerű, már-már túlságosan jellegtelen. A kijelző itt is kissé fakónak tűnt, illetve a keret is meglehetősen nagy. Szerintem túl vastag is, a karcsú szót semmiképp nem használnám rá. A tesztelők szerint a gumiból készült óraszíj olcsó hatást kelt egy rendes óra hasonló szíjával összehasonlítva. Ára 229 dollár (kb. 70 ezer Ft) lesz, július 2-án érkezik.

Moto 360

Moto 360

A végére hagytam a legérdekesebbet, a Moto 360-at, amiről régóta szólnak a hírek, de most itt van teljes valójában. Ugyanaz a demószoftver futott rajta, így a funkciókba nem kapott betekintést a közönség, de a kinézet szerintem a másik két próbálkozást magasan veri. A kör alakú kijelző egészen egyedi, mindössze alul van egy kis csík, amiben a vezérlés lakik. Az újságírók szerint, nagy, szép, fényes, és nagyon gyorsan reagál. Vastagnak ugyan vastag, de állítólag könnyű, és rendes bőrszíjjal érkezik. Nekem egyértelműen ez tetszik a legjobban, végre egy működő, normálisan kinéző okosóra, ami mellett a Samsung és az LG megoldása kínai gagyinak tűnik. Ára és megjelenési ideje egyelőre nincs, a pletykák nettó 250 dollárról (kb. bruttó 77 ezer Ft-ról) szólnak.

Ezek lennének tehát röviden a most bejelentett új okosórák Android Wear platformon. A Samsung és az LG megoldásáról szerintem nem is nagyon érdemes beszélni, semmi extrát nem tudnak felmutatni, gyakorlatilag egy Bluetooth-os kijelzőt kapunk a kezünkre, ahol értesítések látszódnak, illetve a Samsung megfejelte ezt egy pulzusmérővel. Vagyis pontosítok, lépésszámláló úgy tűnik mindegyikben van, szóval inkább egy Jawbone UP24 vagy Fitbit Flex, kijelzővel amire értesítéseket kapunk. :) A Moto 360 sem tűnik sokkal többnek ennél funkcionalitásban, viszont nagyon szép a dizájnja, ez az első ilyen eszköz, amit ténylegesen felvennék.

Az Android Wear platformról nagyon sok minden nem derült ki, amit kiemelnék, az az a funkció, hogy az órák kijelzője folyamatosan be van kapcsolva, viszont ha nem használjuk, akkor fekete-fehér módba kapcsol, és állítólag lényegesen kevesebb energiát fogyaszt. Persze ez még egy teljesen új világ ilyen téren, és mint tudjuk, a szoftver teszi az eszközt, vagyis én személy szerint kíváncsian várom, mit fog kihozni ebből a Google. Akár egy saját órát is bemutathatnának, mintegy útmutatóul, hardveres téren úgyis ott van már náluk Tony Fadell, aki azért érti a dolgát.

Kérdés, hogy ha lesz iWatch (és itt szerintem még mindig nagyon hangsúlyos a HA), akkor vajon mivel tud többet mutatni az Apple, mint a konkurencia? Eddig a Moto 360-on kívül egyik eszköz sem hozott lázba még annyira sem, hogy megemeljem a szemöldököm. Ha tényleg okosórával készül az Apple, remélem megint kitalálják, hogy kell rendesen megcsinálni ezt a termékkategóriát, mert én úgy érzem, anélkül, hogy lenne kit másolni, az androidos gyártók elég elveszettnek tűnnek. Ha beszáll az Apple a piacra, onnantól indulnak az izgalmak.

Forrás, képek és videók: The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!