imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme Liam, a robot, aki darabokra szedi az iPhone-odat


Az itthoni idő szerint tegnap este tartott Apple-eseményen komoly vérfrissítést kaptak a cég kisebb kijelzővel szerelt készülékei: leleplezték a 4″-es iPhone SE-t és a 9,7″-es iPad Prót. Nekünk azonban nem ezek volt a kedvenc pillanataink a keynote-ról. Hanem az, amikor bemutatkozott Liam.

Az esemény első fél órája nem a termékekről, hanem az Apple egyéb ügyeiről és kezdeményezéseiről szólt. Tim Cook röviden ismertette a cég álláspontját az FBI követeléseivel kapcsolatban, majd Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke lépett a színpadra, aki elmondta, hogy a cég célja, hogy kizárólag megújuló energiaforrásokat használjanak fel a működésükhöz.

A megújuló energiaforrások aránya globális szinten jelenleg 93%-on áll az esetükben, ráadásul összesen 23 országban már sikerült elérni a 100%-os célt is. Ezek között az országok között van például az Egyesült Államok és Kína, de több európai ország, például Németország és Csehország mellett Magyarország zászlója is megjelent a kivetítőn a keynote alatt:

Apple 100% megújuló energiaforrások

Ez is érdekes pillanat volt, de leginkább akkor kaptuk fel a fejünket, amikor Lisa Jackson bemutatta a Liam névre keresztelt robotot, melynek célja, hogy szétszedje az iPhone-okat. Egy videót is mutattak róla, amit azóta már vagy hússzor néztünk újra – ez is bizonyítja, hogy az Apple még egy ipari robotról is képes zseniális videót készíteni. Íme, Liam:

Szóval Liam egész nap iPhone-okat szed darabokra. A Mashable újságírója, Samantha Murphy Kelly volt olyan szerencsés, hogy az Apple beengedte a titkos kaliforniai raktárépületbe, ahol Liam egész nap lázasan dolgozik. Noha az utóbbi időben gyakorlatilag minden Apple-termék kiszivárgott a megjelenése előtt, Liamról egy szót sem lehetett hallani, pedig nagyjából három éve dolgoznak rajta a cégnél.

Az épületbe belépve egyből látszik Liam, ahogy egy üvegfal mögött teszi a dolgát. Összesen 29 robotkarja van, melyek mind más és más részfeladatot hajtanak végre az iPhone-ok szétszerelése során. Azok a telefonok kerülnek a „kezei” közé, melyeket volt tulajdonosaik újrahasznosításra küldenek vissza az Apple-höz – a legtöbbet valamilyen sérülés vagy beázás miatt.

Liam

Egyes becslések szerint évente mintegy 20-50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik – Liammal az a célja az Apple-nek, hogy a saját termékeik esetében egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék az iPhone-okban található különböző anyagok újrahasznosítását. Az elektronikai hulladékok ugyan csak az összes szemét 2%-át teszik ki, a veszélyes hulladékok 70%-a ebből a csoportból kerül ki.

Liam persze nem nyújt azonnali és átfogó megoldást erre a problémára – egyelőre csak egyetlen, az Apple által gyártott terméket képes darabjaira szedni: az iPhone 6s-t. A robotot egy kis mérnökcsapat tervezte, a neve nem jelent semmi különöset, úgy született, hogy ránéztek amikor elkészült és olyan „liamos” megjelenése volt. 29 egysége közül van amit fúróval szereltek fel, van amit csavarhúzóval, és vannak amiket tapadókorongokkal. Miután nagyjából 40 iPhone-t helyeznek a futószalagra, a munka elindul.

Liam

Az első egység leszedi a kijelzőt a hátlapról, majd az alkatrészek egy futószalagon utaznak a következő modulhoz, ahol az akkumulátort távolítják el óvatosan – szétszereléskor az akkumulátor megsérülhet, és emberi munkaerő esetén ez akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Az alkatrészeket különböző módon gyűjtik be: a csavarokat egy csőbe szívják be (mintha egy mini porszívó lenne), a SIM-kártya tartókat pedig egy vödörbe dobják. Minden egység alatt található egy tabletkijelző (ami meglepő módon nem iPad!), ez folyamatos visszajelzést ad a robot működéséről, és szól, ha valami hiba lép fel az adott részfeladat során (például beragad egy csavar).

Egyes állomásokon két robot dolgozik egy időben, így ha például egy csavart csak ötödszörre sikerül kicsavarozni, mert beragad a helyére, a folyamat akkor sem áll le. Az Apple statisztikái alapján egyébként Liam jelenleg 97%-os pontossággal dolgozik, de folyamatosan fejlesztés alatt áll. Ha legfeljebb 30 perce esik ki egy részegység, akkor a folyamat zavartalanul haladhat tovább, ha ennél hosszabb időre van szükség a hibaelhárításhoz, akkor egy operátor veszi át az adott feladatot, míg egy mérnök megjavítja a robotot.

Liam

Liam egy iPhone-t nagyjából 11 másodperc alatt szed szét, óránként kb. 350 darabbal végez, ami évi 1,2 millió darabot jelent. Egyébként hétfőtől péntekig dolgozik, a hétvégéi pedig szabadok – persze ez valószínűleg a személyzet miatt van így, nem Liam ugrik le a tengerpartra meginni egy koktélt. A tervek szerint a jelenlegi mellett több ilyen robotot is épít majd az Apple, legközelebb Európában áll majd munkába egy Liam, valamint a jövőben iPodokat és iPadeket is szét tudnak majd szerelni a különböző változatok.

Forrás: Mashable. Képek: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!