imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme a macOS a’la iOS


Egy ügyeskezű dizájner elképzelte, milyen lenne, ha az univerzális alkalmazások annyira megihletnék az Apple-t, hogy a következő macOS kiadásában a rendszert teletűzdelnék iOS-es elemekkel. Meglepően jó…

Még tavaly év végén énekeltük meg, hogy a rendszerint jól értesült Gurman tudomása szerint a 2018-ra várható, soronkövetkező iOS 12 és a macOS 10.14 egyik legvadabb újítása lesz az univerzális alkalmazások bevezetése. Ennek értelmében a fejlesztőknek lehetőségük lesz majd olyan appok készítésére, amelyek egyaránt elmuzsikálnak iPhone-on, iPaden és Macen is.

A következő évtől kezdve a szoftverfejlesztőknek módukban áll majd olyan különálló alkalmazások fejlesztése, amelyek egyszerre működnek érintőképernyővel, egérrel és trackpaddel, attól függően, hogy az iPhone-os és iPadek operációs rendszerén vagy Macen futnak – írta Gurman.

A Marzipan kódnéven fejlesztett újdonság létállapota még Gurman szerint is elég bizonytalan, egyáltalán nem biztos, hogy meg is valósul a projekt. Erre már csak azért is reális az esély, mert ahogy az már köztudott, az Apple úgy határozott, idén inkább visszább vesz majd a fejlesztési tempóból a stabilitás érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hasonló, nagyobb volumenű fejlesztések jövőre csúszhatnak.

A tervek még mindig változóban, ahogy a forrásaim mondták, szóval az implementáció még változhat, de akár az egész projektet is lefújhatják – írta Gurman

Lényeg a lényeg, hogy benne van a pakliban valami hasonló iOS – macOS „összeolvadás“. Ezt az elképzelést vitte tovább és vizualizálta Álvaro Pabesio, megfűszerezve egy kis macOS-es Control Centerrel, újragondolt menüsávval, rendszerszintű Dark Mode-dal és még sok aprósággal. Íme:

A legszembetűnőbb változás a menüsávval történt. Igazából az egész „sáv“ jelleg eltűnt, helyette jobb oldalon egy, az iOS 11-ben bemutatott Control Centerre hajazó menü kapott helyet, bal oldalon pedig a klasszikus menügombok.

Másik érdekesség a rendszerszintű Dark Mode. Bár a macOS valamilyen szinten beállítható a sötét téma, az leginkább csak a menüsávra és a Dock-ra terjed ki. Pabesio ezzel szemben rendszerszinten is el tudná képzelni a dolgot, ami a képeket elnézegetve valóban jól mutatna.

Igazi ökoszisztémázóknak biztosan megdobogtatná szívét a Devices névre keresztelt menüpont is. Innen egy helyre sűrítve, kényelmesen menedzselhetnénk a többi Apple-termékünket, például az Apple Watch-ot, HomePodot, AirPods-t és társaikat.

Végül, de nem utolsó sorban a készítő átdolgozta szinte az összes gyári alkalmazás felületét és néhol még extra funkciókat is hozzáálmodott. Nem is fecsérelném tovább a szót, nézegessétek a képeket és írjátok meg kommentben, hogyan tetszettek. Nekünk összességébe véve bejött az elképzelés, és külön pluszpont jár az alaposságért, tényleg minden aspektusra gondolt a készítő.

Forrás: 9to5Mac és Behance

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!