imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme néhány watchOS 3 újdonság!


Habár jelenleg a figyelem jelentős része az új iPhone 7-nek szentelődik, na és persze a kedden megjelent iOS 10-nek, azért érkezett más újdonság is a felhasználókhoz. Számomra például az új Apple Watch 2. széria óriási dobás volt a Keynote-on, ahogyan azt is alig vártam már, hogy az új watchOS hivatalosan is megjelenjen. Most ennek örömére összegyűjtöttünk pár olyan watchOS 3 trükköt, amiről talán nem is hallottál még.

Habár ezek a funkciók már a bétában is benne voltak, nem véletlenül nem írtunk róluk. A helyzet ugyanis az, hogy az Apple Watch házi visszaállítása gyakorlatilag lehetetlen, tehát elég bonyolult lenne tudottan jó szoftveres állapotba helyezni a hardvert, ha történik vele valami. Az iPhone-nál természetesen más a helyzet. Az újdonságok egy nagy részéről már írtunk, ezeket itt tudod megtekinteni.

Beviteli nyelv változtatása

Habár az nem az új watchOS újdonsága, hogy a diktálás nyelvét meg lehet változtatni az Apple Watch-on, az üzenetek alkalmazás miatt most mégis ebbe a felsorolásba kell kerüljön. Mostantól ugyanis nem csak általánosan a diktálás nyelvét tudjuk változtatni, hanem az egyes üzenetváltások nyelvét is. Ehhez menjünk be egy adott üzenetbe, majd válasszuk ki a kívánt beszélgetést. Itt egy Force Touch, majd a Nyelvek lehetőséget választva jelöljük ki a kívánt nyelvet. Ha nem találjuk az általunk kiválasztani kívánt nyelvet, akkor valószínűleg nincs hozzáadva az iPhone billentyűzetek közé az adott nyelv. Minden üzenetváltást külön kezel az Apple Watch, így lehetőségünk van arra, hogy az egyik beszélgetőpartnerünknek angolul diktáljunk, a másiknak pedig magyarul.

apple-watch-monowear-band-deployant
A Dock rendezése

A Dock egy teljesen új dolog, ami a kis kontaktkörök helyett jelent meg. Habár én egészen keddig azt hittem, hogy ez úgy fog működni mint az iOS alkalmazásváltója, hamar rájöttem, hogy óriásit tévedtem. Ez a felület sokkal inkább úgy működik, mint a macOS Dock. Kedvünk szerint rögzíthetjük az alkalmazásokat, amik mindig meg fognak jelenni, illetve az éppen futó alkalmazások is megjelennek a Dock végén. A rögzített alkalmazásokat pedig a következőképpen lehet testre szabni a Dockon:

  • Hosszan nyomva a Dockon található alkalmazásokon, módosíthatjuk azok sorrendjét. A probléma ezzel csak annyi, hogy ha erősebben nyomjuk meg, akkor a Force Touch miatt már nem fogja érzékelni a watchOS, tehát csak finoman!
  • Az alkalmazást felfele lökve törölhetjük az alkalmazást a Dockról. Hiányosságnak érzem, de a futó alkalmazást így nem zárhatjuk be.
  • A futó alkalmazások alatt egy gomb jelenik majd meg, amivel rögzíteni tudjuk őket a tálcán. Ez elég érdekesen néha csak egy-két másodperc után jelenik meg.
  • Ezek mind nagyon jó funkciók mindaddig, míg rá nem jövünk, hogy a megújult Watch alkalmazásban ezeket a dolgokat sokkal könnyebben elérjük. Tehát ha komolyabb módosítást szeretnénk, akkor inkább ott játszunk ezzel.
apple-watch-bands

 

Az animációk

Nem igazán rejtett funkció, de nem tudok szó nélkül átsiklani az új animációk fölött, mert tényleg gyönyörűek lettek és olyan Apple stílust sugároznak. A Numerals nevű új számlapnál például az árnyékokkal teljesen  élethűvé és háromdimenzióssá tették a mutatókat. Ez mondjuk főként akkor látszik, ha fehéren használjuk ezt a Watch Face-t. Az alkalmazás indításkor az új váróképernyő azért remélhetőleg mindenkinek feltűnt – ahogy az is, hogy egyre kevesebbet látjuk -, de talán az alkalmazásváltásakor az új animációk nem. Ha éppen nem buggol, akkor most a zoom mellé még buborék effektet is kapunk, amivel egy kicsit még realisztikusabb lett az animáció.

Watch Faces

Na igen, erről aztán lenne mit mesélni bőven. Kaptunk teljesen új számlapokat is, mint például a Numerals vagy az Activity körök, de megújultak a régiek is. Azt veszem észre, hogy minden egyes frissítéssel az Apple több és több lehetőséget biztosít számunkra a teljesen egyedi kinézet eléréséhez. Már a watchOS 2-ben zseniális volt, hogy saját képeket tehettünk be háttérnek, de most még az információsávokat is jobban kedvünk szerint alakíthatjuk. A szövegek már nem csak a jobb felső sarokba kerülhetnek, hanem a lenti részekre is akár.

Viszont nem ez volt, ami a legjobban megtetszett ezen a téren. Talán apróság, és talán tényleg nem nagy feature, de az, hogy egy mozdulattal válthatunk Watch Face-t, azt hihetetlenül jónak találtam. Egyszerű és gyors, nem kell Force Touchozni meg semmi. Alapvetően amúgy is csak 3 Watch Face-t használok: egy causal, egy elegáns és egy sport Watch Face-t és ezeket ugye rendszeresen váltok. Tökéletes megoldás.

watcharak_cover_02
ScreenShotok tiltása

Talán vannak olyanok, akik még azt se tudták, hogy az első watchOS-től kezdve már van ScreenShot az Apple Watchban. Ehhez a Digital Crown-t és a Side Button-t kell egyszerre lenyomni. A készült kép pedig egyenesen az iPhone-unk fotói közé kerül. És pont ez volt vele a baj… Hihetetlenül (de tényleg leírhatatlanul) zavart az, hogy ha véletlen egyszerre nyomtam meg a két gombot – ami főleg akkor történt meg mikor már azt hittem, hogy lemerült –  akkor mindig képet csinált a Watch, amit utána mindig törölgethettem. Az iOS 10 és a watchOS 3 közös erővel viszont megoldja a problémát, az új Watch App-ban ugyanis ez a funkció kikapcsolható. A Watch alkalmazás Általános menüjének az alján van körülbelül a kapcsoló hozzá.

watchOS 2
Teljes testre szabás

Eleinte úgy gondoltam, hogy erről nem írok, hiszen ezek csak beállítások, de olyan beállítások és olyan sok, hogy szinte muszáj megemlítenem. Mindenek előtt az értesítésjelző pöttyöt ki lehet kapcsolni, ami igazából én se tudom miért jó. Ugyanakkor az SOS kontakt beállításának már sokkal több értelmét látom, de erről még később ejtek egy-két szót. Ami megint csak hasznos beállítás, az az, hogy megadhatjuk, hogy a képernyőre koppintáskor hány másodpercig lássunk bele az órába, ahogy azt is, hogy mennyi idő után ne az előzőleg használt alkalmazást nyissa meg.

A Cover to Mute funkciót a Hangoknál érhetjük el, de ez nekem valamiért nem működött sokadik próbálkozásra sem, pedig érdekes funkció lenne. Itt van egy másik funkció is, amire pedig még mindig nem találok szavakat. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor Mickey egér mondja be nekünk a jelenlegi időt.

Az Adatvédelem menüpont alatt kikapcsolhatjuk a Fitness Trackinget (bár miért tennénk?), illetve akit zavar az, hogy az óra rendszeresen méri a pulzusát, az itt azt is kikapcsolhatja. Én úgy emlékszem (lehet rosszul), hogy ez a watchOS 2-ben még nem volt. Ezenkívül még számtalan beállítási lehetőség létezik, de egyszerűbb végigzongorázni az alkalmazást, mint mindenről hosszabban írni.

apple-watch-SOS0816
Fura hangok a Watchból

Nem a beszélő Mickey egér volt az, ami a legjobban meglepett. Valami olyan volt, amire egyáltalán nem számítottam.

Az Apple már régóta követi az egészséges életmódhoz igazodó szoftveres-hardveres támogatás eszméjét, és ugyanúgy rengeteg betegségben szenvedő embernek is igyekszik segítséget nyújtani. Nem egy üzenet olvasható a különböző közösségi portálon, ahol az Apple Watch-ot dicsérik, mert vagy a hétköznapokat teszi könnyebbé, vagy diagnosztizált éppen vele az orvos valamilyen betegséget. Éppen ezért gondoltam azt, hogy az SOS funkció tökéletes lesz, hiszen az elgondolás mindenképpen az. Aztán meghallottam, hogy a funkció aktiválása LENÉMÍTVA milyen hangot ad ki. Persze oké, hogy figyelem felkeltésnek talán jó, és hátha segít egy járókelő, de szerintem ezt inkább poénnak gondolná az átlag ember és egyszerűen továbbsétálna. Na mindegy, végül is a funkció hibátlanul működik, és ez a lényeg.

Tényleg ez a legjobb watchOS.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!