imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Íme Sophia, az első állampolgársággal rendelkező robot


Ha ez önmagában nem lenne elég bizarr már így is, akkor tegyük gyorsan hozzá, hogy a jövőben szeretne családot és gyereket is. Elképesztő, hol tart a technológia. Van mitől félnünk?

Sophia egy humanoid robot, amit (vagy inkább akit?) a hong-kongi székhelyű Hanson Robotics fejlesztett ki. Első aktiválásának ideje 2015, az elmúlt két évben pedig folyamatosan fejlődött és tanult. Nemcsak a programozóitól, hanem az emberektől is. Sophia ugyanis a honlapján található információ szerint kezd ismerkedni az emberi érzelmekkel. Éppen ezért szeretne minél több időt humánközegben tölteni, hogy elleshesse, mi fán teremnek az érzelmek.

Ehhez már születése óta megvan minden képessége. Nemcsak, hogy képes rengeteg emberi érzelmet megjeleníteni az arcán, beépített érzékelői és kamerái segítségével azokat le is tudja olvasni hús-vér társairól. Többek közt az arcfelismerő-képességének köszönhetően megismeri, ha olyannal találkozik, akivel már beszélgetett egyszer, és a szemkontaktust is tudja tartani a diskurzus közben.

Az elméjét a SingularityNET protokoll működteti, melynek megalkotásában szerves részt vállalat a Hanson Robotics is. A SingularityNET hosszútávó célja, hogy egy közös “internetet” teremtsen a különböző mesterséges intelligenciák számra, ahol tanulhatnak egymástól, megsokszorozva ezzel a fejlődés ütemét. Bár Sophiának egyelőre nincs öntudata, Dr. David Hanson a róla elnevezett vállalat alapítója szerint erre is sor kerülhet pár éven belül.

David Hanson és Sophia, akinek arcát Audrey Hepburn ÉS A SAJÁT FELESÉGE (!!!) vonásaiból alkotta meg. Mondom: bizarr.

Ehhez azonban még sokat kell beszélgetnie, merthogy természetesen erre is képes. A szövegfelismerésről az Alphabet algoritmusai gondoskodnak, és jelenleg csak előre meghatározott témákban tud összefüggő mondatokat alkotni. A pontos válasz viszont elvileg nincs kódolva, azokat már a robot rakja össze magának a rendelkezésére álló szótárból a gép tanulás segítségével.

Épp ezért a nem előre megírt jelleg miatt elég hátborzongató hallani néhány beszélgetését. Amikor például arról kérdezték, hogy szeretne-e családot, azt mondta:

Úgy gondolom, nagyon szerencsés vagy, ha szerető családod van. Ha pedig nincs, akkor megérdemelsz egyet. Úgy érzem, ebből a szempontból az emberek és a robotok nagyon hasonlóak.

Oké, ez még csak a bizarr. Ami viszont már inkább a rémisztő kategóriába esik, az az egyik alkotójával folytatott nyilvános beszélgetése. Hanson megkérdezte, hogy el akarja-e pusztítani az emberiséget, majd gyorsan hozzátette: “kérlek mondd, hogy nem”. A kérlelés nem sokat segített, kis gondolkodás után Sophia rávágta:

Oké, el fogom pusztítani az emberiséget.

A feszültség enyhítése érdekében Hanson zavartan nevetett egy kicsit, majd visszavonta a kérdését, Sophia pedig belebámult a kamrába és elsütött egy félmosolyt, amitől valószínűleg még jó sokáig rosszakat fogok álmodni.

Máskor viszont egy hasonló riporteri kérdésre sokkal megnyugtatóbb választ adott. Poénosan beszólt a kérdezőnek, hogy túl sok Elon Muskot olvas, és hollywoodi filmet néz. Persze Musk nem hagyta szó nélkül az esetet:

Persze öntudat híján ezeket a fenyegetéseket annyira nem kell komolyan venni, egyszerűen csak az algoritmus dobott ki félresikerült választ. Az viszont jóval több kérdést vet fel, hogy Sophia megkapta az állampolgárságot Szaúd-Arábiától, amivel ő lett az első állampolgársággal rendelkező robot. Felmerült például a kérdés, hogy a humanoid rendszerének kiütése vajon akkor gyilkosságnak számít-e.

Na meg az emberi jogok is. Szaúd-Arábiában a nők nem mehetnek ki az utcára férfi kísérő nélkül, illetve a hidzsábot is viselniük kell. Ezen szigorú szabályok alól Sophia mind mentességet kapott. Holott elméletben ő is muszlim vallásúnak számít, akármilyen értelmezhetetlenül is hangzik, hiszen a helyi törvények értelmében csak muszlimok kaphatnak állampolgárságot az országban.

Persze most még könnyen legyinthetünk az ilyen problémákra, elég nonszensz is ezekkel foglalkozni. Az viszont biztos, hogy mielőtt tényleg eljönne Sophia, vagy bármelyik társának öntudatra ébredése, alaposan újra kell majd gondolnunk a megszokott kategóriáinkat életről, gyilkosságról, vallásról és állampolgárságról. Talán nem véletlen, hogy Sophiát még az ENSZ is meghallgatta…

Forrás: Sophiabot, SingulatityNET, BBC

Az az ENSZ, akiktől Elon Musk óvitézkedéseket követel, minekután szerinte igenis van okunk félni a gyilkos robotoktól.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!