imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iMessage a Marsról


Elon Musk a napokban bejelentette, hogy egy-két évtizeden belül kezdődhet a Mars kolonizálása. De a legfontosabb kérdésről nem beszélt: vajon lehet majd szelfit küldeni anyukánknak a marslakókkal? Utánajártunk a dolognak…

A SpaceX legendás vezetőjétől, Elon Musktól nem szokatlan, hogy lehetetlennek tűnő dolgokat mond. Ilyenkor eleinte mindenki hülyének nézi, aztán elég hamar rájön a világ, hogy tényleg nem viccelt. A bejelentéseinek egy része valóban úgy hangzik, mint két, már nem szomjas barát beszélgetése a kocsmában, akik éppen egy Star Trek maratonon vannak túl.

– Te Józsi, el kéne menni a Marsra, unom már a melót itt a Földön.
– Ja, én is, úgyhogy ne bízzuk a véletlenre: induljunk el egy 10 éven belül, hogy még a nyugdíj előtt kiérjünk.

SpaceX rakétakilövés
SpaceX rakétakilövés.

Ehhez kísértetiesen hasonlító magabiztossággal mondta Musk is, hogy a következő egy-két évtizeden belül meg kéne kezdeni a Mars kolonizálását. A különbség csak annyi, hogy az átlagos kocsmatársaságnak ritkán akad egy magánűrhajós cége. Ugyanis Musk nem csak arról híres, hogy ő a PayPal egyik alapítója, vagy, hogy az önvezető elektromos autókat gyártó Tesla Motors vezetője. A SpaceX-szel sikeresen küldött már utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra, és teljesített feladatokat a NASA-nak is. Nem mellesleg pedig a vállalata megalkotta azt a rakétatípust is, ami dolga végeztével vissza tud térni a Földre, ahelyett, hogy szénné égne a légkörben.

Elon Musk
Elon Musk

A milliárdos feltaláló-üzletember egy mexikói konferencián ismertette ambiciózus terveit. Meggyőződése, hogy az embernek muszáj lesz űrutazó fajjá fejlődnie a jövőben, a Mars meghódítása pedig pont jó első lépés lenne ebbe az irányba. A bolygó lakhatóvá tételéhez viszont még sok mindenre szükség lesz.

Először is kicsit feljebb kéne csavarni a fűtést. A Mars eggyel távolabb van a Naptól, mint a Föld, ennek értelmében pedig hidegebb van a felszínén, mint egy szibériai jégkockagyárban. De ha ez sikerül, lesz folyékony víz, és termelésre alkalmas föld is.

Naprendszer
A Naprendszer.

Nyilván az egész folyamat beindításához emberekre lesz szükség. Azoknak meg oda is kell mennie valahogy. Ehhez szerinte ki kéne fundálni, hogyan hasznosítsunk újra gyakorlatilag mindent, mert kelleni fog a nyersanyag, szemetelni pedig luxus. Szükség lesz még megfelelő üzemanyagra, amit lehetőleg a vörös bolygón is lehet majd termelni, valamint Föld körüli újratöltőállomásokra is.

Ha mindez megvan, mehetnek majd százasasával a népek vadul kolonizálni. A tervek szerint 40-100 év múlva már annyian lehetnek ott, hogy egy teljesen önfenntartó város is működni tudna.

Az egészről közzétettek egy szimulációt is:

Viszont egy nagyon fontos, az egész emberiség sorsát befolyásoló problémát elsunnyogtak. De minket nem tévesztenek meg, és egyenesen feltesszük a kérdést:

Hogy a francba fogják a szerencsétlen marsiak feltölteni instára a kapszulásbabkonzerv vacsorájuk fotóját???

Hogyan maradjon ember az ember, ha nem folytatja a földi hagyományokat? Mi lesz a marsi épületekkel, ha nem szelfiznek velük a japánok? Mit ér az egész, ha nem lehet pokémonokra vadászni az első utcákon? Hogyan fog szaporodni az a populáció Tinder nélkül?

Tinder
A Marson is lehetne a helyiek közül válogatni.

Semmi baj, ezért vagyunk mi, hogy megoldjuk a legnehezebb talányokat is. Utánajártunk, hogy mik a jelenlegi lehetőségek.

A mostani technológia rádióhullámokkal kommunikál. Ennek meg is vannak a maga előnyei, például, hogy fénysebességgel terjednek, aminél gyorsabb tudásunk szerint semmi nem lehet. A gond az, hogy az űrbéli távolságokat még a fénynek is időbe telik megtenni. Példának okáért a fény egy másodperc alatt hétszer kerüli meg bolygónkat, viszont a Mars és Föld között – aktuális távolságtól függően – 3 és 22 perc között utazik.

Ennek van egy súlyos következménye számunkra: ennyi eltolódással kell számolni a mindennemű kommunikáció során. Magyarul a FaceTime kilőve, de még egy nyamvadt telefonhívást sem lehet lezavarni.

E.T. film
Így nehéz lesz hazatelefonálni…

És ez még csak hagyján, iMessagen még elég jól el lehetne beszélgetni, de vannak további bajok. A rádióhullámoknak el is kell érnie a kiszemelt bolygót. Márpedig 26 havonta megesik, hogy a Föld és a Mars közé beékelődik a Nap, ezzel két hét adásszünetet eredményezve (most júniusban volt is egy ilyen 7-14-e között).

De minderre van megoldás. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a leendő lakhelyünk felszínére már sikeresen küldtünk felszíni robotszondákat (azaz rovereket). A legutóbbi, és talán leghíresebb ilyen a Curosity nevű kis guruló laboratórium. Ezeknek a szerkezeteknek is megvan a maguk kommunikációs rendszere. Viszont ők még nem tudnak közvetlenül a Földre küldeni üzeneteket, mivel ahhoz, hogy a jel elérjen ide, nagy energiával kell sugározni. A kis robotoknak meg alig van belőle. Összehasonlításképpen a Curosity mindössze 110W teljesítményre képes, míg a cél eléréséhez legalább 1000W kellene.

Még szerencse, hogy a vörös bolygó körül már egy ideje keringenek műholdak, amik használhatóak átjátszóállomásnak, tekintve, hogy bennük már megvan a szükséges kraft. Az egyik ilyen a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), a másik pedig a Mars Odyssey névre hallgat.

Mars Reconnaissance Orbiter
A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

A folyamat tehát most úgy néz ki, hogy meg kell kérjük a szondát, hogy küldje át a NAV-nak az adóbevallásunkat. Ekkor a kis robot felsugározza a Mars körül keringő műholdak valamelyikének az üzenetet, ha nincs árnyékolás, akkor az űrszonda tovább lövi a Földre, majd 3-22 perc alatt megkapja valamelyik hatalmas parabola, ahonnan már egyszerű az út a NAV-hoz, de ismerve az intézményt, az ügyintézés valószínűleg tovább fog tartani, mint az egész folyamat áleszcuzámen.

Látszik, hogy még nem a legolajozottabb a folyamat. A fejlesztésre több irány is lehetséges. Egyrészt lehetne építeni jelentősen erősebb, nagyobb teljesítményű antennákat a Mars felszínére. Ezzel már lényegesen egyszerűsödne a kommunikáció. Hát még akkor, ha a Marssal szinkronban mozgó, viszont annak keringési síkján kívül eső műholdakat hoznánk létre. Így elkerülhető lenne az adásszünet, mivel a szondákat nem árnyékolná a Nap, az rálátna a Földre, bármi van.

Curiosity
A Curiosity, már a Marson várja az első embereket.

De így még mindig nem lehet a mai értelemben vett módon, valós időben kommunikálni. Ehhez viszont a mai fizikai tudásunk határát kell feszegetünk. A leírva is bonyolultnak látszó kifejezés pedig – most kapaszkodjatok – a kvantumösszefonódás.

Igen, én is kiköptem a müzlit a számból, amikor meghallottam, de egy létező dologról van szó, és a kutatások is ebbe az irányba tartanak.

A wikipédia nagyon segítőkészen ezt írja:

A kvantum-összefonódás az a jelenség a kvantummechanikában, amikor két objektum kvantumállapota között összefüggés van olyan értelemben, hogy a teljes rendszer kvantumállapotát nem lehet a részrendszerek kvantumállapotának megadásával leírni. Összefonódás fennállhat egymástól térben távol eső objektumok között is.

Werner Heisenberg
Werner Heisenberg (1901-1976), a kvantumfizika atyja.

Ha esetleg még ebből a kristálytiszta, egyszerű leírásból sem lenne egyértelmű, akkor megpróbálom kicsit érthetőbben megfogalmazni.

A lényeg az, hogy ha két részecske ilyen módon összefonódott, akkor egy olyan elemi kapcsolat jön létre köztük, ami független a távolságtól. Magyarul ha az ‘A’ részecskén megváltoztatok valamit, akkor hiába van a párja, ‘B’ öt galaxis távolságra, ahová még a fénynek is évmilliókig tartana eljutnia, ‘B’ is azonnal meg fog változni.

Ezzel a technológiával már késés nélkül, nagy adatmennyiségeket mozgatva is lehetne kommunikálni. Persze mire ez meg fog valósulni, ha egyáltalán, az még nagyon messze van.

Mars
Mars, ahol a jövőben lakna az emberiség egy része.

Így, ha azt tervezted, hogy te is egyike leszel az első Marsi embereknek, számolj vele, hogy FaceTime, telefonálás kilőve, iMessages-et és Mailt használhatsz majd, viszont a kedvenc Sticker-packodról is le kell majd mondanod.

De vigasztaljon a tudat, hogy neked lesz valószínűleg a legmenőbb szelfid az emberiség történetében, még akkor is, ha azt pár robotszondán kívül nagyon más nem fogja látni.

Sic itur ad astra!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!