imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Indukciós töltés szabadalom az Apple-től


Egy rakás szabadalom került nyilvánosságra, amikből igazán izgalmas Apple-fejlesztésekre következtethetünk. Az iPhone-ba megjelenhet a vezeték nélküli töltés funkció, sőt az összes Apple-termékbe ilyen kerülhet a jövőben.

Azon szabadalmakat, amiket 3-4 évnél régebben jegyzett be a cég elképzelhető, hogy csak egy-egy kísérleti fázis része voltak és végül soha nem is lesz belőlük termék vagy nem alkalmazzák egyetlen már létező terméknél sem. Azonban, amik ennél korábbiak azok bizalomra adhatnak okot, főleg ha túl sok az egybeesés, mint mostanában. Az elmúlt év során többször is felmerült az a lehetőség, hogy vezeték nélküli töltés funkciót kaphatnak a jövőben az iPhone-ok. Olyannyira szárnya kaptak ezek a pletykák, hogy hírbe is hozták a cupertinói céget egy bizonyos Energous nevű cég felvásárlásával, akik pontosan egy ilyen technológia fejlesztésén dolgoznak.

inductivechargingpatent

Az Energous CEO-ja Steve Rizzone, akkoriban el is hintette, hogy cége megegyezett a “világ egyik legnagyobb fogyasztói-elektronikai cégével”. Természetesen mindenki egyből az Apple-re asszociált, annak ellenére, hogy például a Copperfield Research szerint az almás cégnek esze ágában sincs az Energous WattUp rádiófrekvencián alapuló technológiáját használni. Sőt, találtak is egy 2013-as Apple-szabadalmat, amiben tucatnyi olyan fejlesztést védettek le, ami nagyon egyértelműen arra enged következni, hogy az Apple bizony házon belül keresi a megoldást erre a kérdésre.

Ez rádióhullámokkal ellentétben egy vasmagos tekercsen alapul, ami indukciós töltést tesz lehetővé. Ez a fajta eljárás más egyéb területeken már régóta ismert és széles körben használt. Így könnyen elképzelhető, hogy az Apple egy ilyen szisztémára építené a jövőben az eszközeit. Elég csak azokra az elképzelésekre gondolni, hogy olyan “in-house” iMac-eket vagy MacBook-okat dobnának piacra, amikre rátéve a telefont azonnal töltődhetnének is. Sőt ezzel a megoldással akár egy iPaddel is fel lehetne tölteni az iPhone-unkat és fordítva. Arról pedig is ne is beszéljünk, hogy jelenleg milyen macerás egy Apple Watch töltése, akár minden termék bekapcsolódhatna ebbe a körbe.

inductivechargingpatent2-800x582

És ez a szabadalom, ha kész és használható technológiává alakulna, akkor bizony nem kicsit söpörne le minden konkurens terméket az asztalról. Az persze már csak hab lenne a tortán, ha mindeközben az eszközök nem vastagodnának, bár ahogy Johny Ive munkásságára visszatekintünk, aligha tenne ilyen barbár cselekedetet.

Az Apple szabadalmában azt is kifejtette, hogy a rádióhullámos módszer rendkívül szakszerűtlen és praktikátlan, sőt még veszélyes is. Ha kicsit körbetekintünk a piacon, akkor bizony azt látjuk, hogy konkurens gyártók már évek óta alkalmazzák ezt a fajta technológiát, amik jól is működnek a mellékelt töltővel. Tehát az eljárás működik és biztonságos is ebben a formában, ám ha egy kicsit átfogóbb megoldásban gondolkodik az Apple, ahol minden eszközébe ilyen felületeket pakolna, akkor elképzelhető, hogy hosszútávon valóban nekik lesz igazuk.

Samsung-ad-Galaxy-S6-vs-iPhone-6-wireless-charging

Az említett szabadalomban egyébként az Apple részletesebben is kitért a konkurens technológiára, amit még azelőtt nyújtottak be, mielőtt bármilyen partnerség létrejöhetett volna köztük és az Energous között:

Ez a fajta energiasugárzási módszer rendkívül hatástalan, mert csak az energia egy része jut el a fogadóeszközhöz. Túlnyomó többsége más irányokba áramlik, mint ahogy kellene, ezért elvész. Ez a fajta energiaátvitel megfelelő adattovábbításra, de nem hatékony elektromos árammal való töltésre.

Apple-iDesk-Concept-Release-Date-and-Price
iDesk koncepció

A Copperfield Research szerint az Apple közben partnerséget kötött egy Lite-On nevű céggel, akik hasonló ismérvek alapján képzelik el a vezeték nélküli töltést. Mi több, ez egyből indokoltá tenné az üvegdizájnt is hiszen szükség lenne rá ahhoz, hogy valóban meg tudjon valósulni az indukciós töltés.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!